II. Ramses
II. Ramses Biyografisi
II. Ramses Doğumu : M.Ö. 1302 Teb, Darı
Ölümü : M.Ö. 1213 Pi-Ramesses, Darı
Devlet başkanı, Firavun
Eski Mısır‘da, 19. Hanedan firavunlarından biridir. MÖ 1279 yılından, MÖ 1213 yılına kadar hüküm sürmüştür.
II. Ramses, Milatan önce 1302 yılında Darı’ın Teb şehrinde doğmuştur. 89 sene yaşayıp Milatan önce 1213 yılında ölmüştür. Eski Darı’da, 19. Hanedan firavunlarından biridir. Babası Yeni krallık döneminin 19. Hanedanının 2. Firavunu I. Seti olup annesinin adı Tuya’dır.
II. Ramses, 14 yaşındayken babası I. Seti tarafından veliahtı olarak seçildi. Babası I. Seti MÖ 1279 yılında ölünce 23 yaşında Firavun olarak başa geçti. MÖ 1279 yılından, MÖ 1213 yılına değin hüküm sürmüştür. II. Ramses, 66 takvim hükümdarlık süresi ile, Antik Mısır tarihinde en uzun zaman tahtta kalan ikinci hükümdardı ve Rameses, Ramesses, Büyük Ramses gibi öbür isimlerle biliniyordu.
Hükümdarlığın ilk yıllarında Aşağı Nubia’ya (Sudan) yapılan altın arama seferlerinin ahenkli ve yeterli su gereksinimini karşılamak üzere çölde büyük bir kuyu açtırdı. Suriye ve Filistin’deki Mısır egemenliğinin sürdürülmesi bakımından stratejik önemi olan Nil deltasında Per Ramesse adıyla bilinen büyük bir krallık yerleşimi yaptırdı.
II. Ramses, Krallık Çocukları olarak tanıdık bir kurum kurmuştur ve burada 110’a yakın çocuğu olduğu varsayım edilmektedir. Bu çocuklar aralarında, evlendiği iki kızı Bintanath ve Meritamen, kralın birincil oğlu Amun-her-khepeshef, ikinci oğlu Kha-em-waset, Sethkaneth ve kraldan daha sonra onun yerine geçen 13. oğlu Merenptah bulunmaktadır.
II. Ramses, 15 yaşında henüz firavun yok iken 13 yaşındaki birincil eşi Nefertari ile evlendi. Nefertari’nin asgari dört oğlu ve iki kızı olmuştur. Meritamon adında kızı ile babası olduğu halde II. Ramses evlendi. Isetnofret adlı eşinden olan Bintanath adlı kızı ile de evlenmiştir.
Nefertari, Isetnofret, Maathorneferure, Meritamen, Bintanath, Nebettawy, Henutmire ve Mat-Hor adlarında eşleri oldu. Ramses’in hükumdarlığı her tarafında hemen hemen kırk sekiz ile elli aralarında oğlu olmuştu.
28 yaşında iken Milatan önce 1274 yılında Hitit Krallığı ile Yeni Darı Krallığı aralarında yapılan Kadeş savaşında savaşın belirli bir galibi olmadı. Savaşın sonunda Hititler ve Mısır arasında tarihin birincil yazılı antlaşması olarak sayılan Kadeş Antlaşması imzalandı ve iki devlet uzun süreli bir uzlaşma dönemine girdi. 1270 yılında da Hitit kralının kızı Mat-Hor ile evlendi. Kadeş Anlaşması kil üstüne Hitit dilinde yazılı bir örneği İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunmaktadır.
II. Ramses’in görkemli Ebu Simbel Tapınağı
Ramses’in hayatında yaptığı kent ve tapınaklar da çok manâlı bir yer tutmaktadır. Kurduğu Per-Ramses şehri ülkenin yeni başkenti olmuştur. Yaptığı en manâlı tapınak ise Kraliçe Nefertari’ye adadığı Ebu Simbel‘deki dağın içine oyulmuş büyük tapınaktır. Öteki birçok firavunun yapılarının aksine II. Ramses’in inşa ettirmiş olduğu çoğu inşa ve tapınak günümüze dek başarıyla korunmuştur. Bunlara örnek olarak Ebu Simbel tapınağı ve eski Per-Ramses şehrinde yer alan Ramesseum tapınağı örnek verilebilir. Per-Ramses çağırmak Ramses’in kenti demektir. Per-Ramses’in eski adı Avaris’tir.
II. Ramses, ihtiyarladığında yerini ilk oğlu Kha’ya bıraktı ancak Kha 60 yaşına geldiğinde ölünce taht 13. Oğlu Merenptah’a kalmıştır.
II. Ramses mumyası
II. Ramses, Milatan önce Darı’da Nil deltasında yaptırdığı kendi adı ile anılan Pi-Ramesses şehrinde 89 yaşında M.Ö. 1213 yılında ölmüştür. Mumyası Kahire Müzesi’nde saklanmaktadır.
II. Ramses, birçok tarihçiye göre, İsrail oğullarına ızdırap eden ve Musa peygamber ile mücadele eden firavun. Musa, asası ile Kızıl Denizi ikiye bölüp açılan yoldan kölelerle geçerken, onları kovalayan Ramses ve adamları denizin kapanması ile boğulmuş.