Y

Yavuz Turgul

Yavuz Turgul Biyografisi

Yönetmen, reklamcı, metin yazarı, senarist, prodüktör, süpervizör. Türk sinemasının bitmiş doğuşu olarak nitelendirilen Eşkıya filmine imza atmış, filmlerinde Şener Neşe Saçan’le çalışmış, uzun soluklu ortaklıklarının sonuçlarını ödüllerle almış olan Turgul, Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir. Türk televizyonculuk tarihinde çizgisi, kalitesi, hikayesiyle çok ayrı bir yerde duran İkinci Bahar dizisinin mimarıdır. Çoğu filmde senarist olarak çalışmış olan Turgul, Avrupa’da ve Amerika’da ses getiren, Woody Harrelson’ın övgüyle söz ettiği Gönül Yarası(Lovelorn) isimli filmi izleyiciyle buluşturmuştur. Yavuz Turgul sineması bir ekol haline gelmiştir.
1946 yılında dünyaya geldi. İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü‘nü etecilik yapmaya başlayan Turgul, uzun bir zaman dönemin meşhur dergisi “Ses” için çalıştı. Ses dergisinin tarihindeki en genç yazı işleri müdürü Yavuz Turgul’du.

Turgul, dergiden ayrıldıktan sonra sinemaya duyduğu büyük ilgiyle Özlem Film‘de senarist olarak çalışmaya başladı ve Tosun Paşa, Şabanoğlu Şaban, Hababam Sınıfı, Sultan başta olmak üzere öyle çok filme senaryo yazarı olarak imza attı.

1980 yılında sinema sektöründe kriz yaşanmaya başlamıştı. Bu dönemde kariyerine reklamcı olarak devam etme kararı alan Turgul, reklam ajansı Manajans Thompson’da metin yazarı olarak çalışmaya başladı. Reklamcılık ve sinemayı bir arada yürüten Turgul, birincil uzun metrajlı filmi için 1984’te kamera arkasına geçti: Fahriye Abla. Başrolde Müjde Ar’ın oynadığı film büyük galibiyet kazandı.

1987’de Şener Neşe Saçan ve Uğur Yücel’li oyuncu kadrosu, senaryosu ve kurgusuyla dönemin en iyi filmleri arasına giren Muhsin Bey’i çekti.

Şener Şen’le başladığı uzun soluklu arkadaşlık ve iş ortaklığı ikilinin imza attığı filmlerde epeyce başarılı sonuçlar vermeye devam edecekti. Zira Turgul 1990’da Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni isimli filminde tekrar sanatçı oyuncu Şener Keyifli’le birlikte çalıştı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Yalçın Küçük

1992’de Gölge Oyunu’nu çektikten sonradan, Türk sinemasının yeniden doğuşu olarak nitelendirilen, Türk filmlerine olan ilginin epeyce eksik olduğu 90’lı yılların kaderini değiştiren büyük çalışmasını izleyiciyle buluşturdu: Eşkıya. Senaryosu, oyunculukları, Erkan Oğur ve Aşkın Arsunan’ın yaptığı müzikleriyle Türk izleyicisinin uzun zamanlardan sonra gördüğü en iyi filmlerden birine imza atmış oldu. Haydut’nın oyuncu kadrosunda Şener Neşeli dıştan Uğur Yücel, Özkan Uğur, Güven Hokna, Kamran Usluer, Hale Duru ve Turgul’un kendisi gibi reklamcı olan oğlu Kurtcebe Turgul ve Yeşim Salkım da yer alıyordu.

Reklâmcılık kariyerinde de sinemada olduğu dek başarılı olan Turgul, 1993 yılında Jeffi Medina’yla tanışmasının arkasından Man Ajans Thompson’daki görevini bıraktı. Medina’yla birlikte Medina Turgul isimli reklâm ajansını kurdular.

1996 tarihli Haydut’dan sonradan 1999’da TV için büyük bir proje hazırladı: İkinci Bahar. Türk televizyonculuk tarihinde o yıla dek çekilen en iyi dizi olan İkinci Bahar, izleyicinin devam etmesi yönündeki tüm isteklerine karşın, süreklilik doğrultusunda planladıkları dönemde bitirildi. İkinci Bahar, TV için yapılan bütün işlerin ticari olduğu günümüzde, kalitesinden imtiyaz vermeden, hikâyesine emrindeki kalınan, oldukça önemli bir işti. Yavuz Turgul’un oğlu Kurtcebe Turgul’un Sulhi Dölek ve Murat Bıçak’la senaryosunu yazdığı dizide Şener Neşe Saçan, Türkan Şoray, Tarık Papuççuoğlu, Nedim Saban, Yasemin Çonka, Devin Bağımsızlık Çınar, Barış Dinçer, Güven Hokna, Özkan Uğur, Merve Er, Ozan Güven, Nurgül Yeşilçay, Meral Okay, Cezmi Hakim ve Tan Sağtürk’ten oluşan zengin bir oyuncu kadrosu yer alıyordu. İkinci Bahar, oyunculuğa adımını birincil defa atan yeni oyuncular için de bir mektep niteliği taşıdı.

Turgul, 2003 yılında becerikli yönetmenlik görevine ve etkin reklamcılık kariyerine nokta koydu.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Yaşar Alptekin

Yavuz Turgul, 2006’da Şener Şen, Meltem Cumbul ve Timuçin Esen’in başrollerini paylaştıkları Gönül Yarası(Lovelorn) filmini çekti. Film epeyce başarılı oldu, zira yabancı film oskarı adaylığı söz konusuydu. Oysa çoğu festivalde büyük merakla karşılandı ve ödüller aldı.

Turgul halen sinema çalışmalarına ve projeler geliştirmeye devam etmektedir.

Yavuz Turgul, 1979 yılında sinema oyuncusu Itır Esen ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldı, 2006 yılında boşandı. Kızı Nisan Turgul (d.1982) ve Oğlu Ahmet Turgul (d.1986) adlarında iki çocuğu vardır.

Ödülleri :
2017 – Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri- Sinema ödülü
2005 – Milletlerarası Queens Film Festivali – En İyi Film (Gönül Yarası)
1997 – 19.Siyad Türk Sineması Ödülleri – En İyi Akıcılık (Eşkıya)
1997 – 19.Siyad Türk Sineması Ödülleri – En İyi Film (Haydut)
1993 – 30. Antalya Film Şenliği – En İyi Devamlılık (Gölge Oyunu)
1993 – 30. Antalya Film Şenliği – En İyi 2. Film (Gölge Oyunu)
1987 – 24. Antalya Film Şenliği – En İyi Film (Muhsin Bey)
1987 – 24. Antalya Film Şenliği – En İyi Program Metni (Muhsin Bey) /
1988 – İstanbul Film Festivali – Jüri Özel Ödülü (Muhsin Bey)
1986 – 23. Antalya Film Şenliği – En İyi Devamlılık (Beş Parasız Ağa)
1982 – 19. Antalya Film Şenliği – En İyi Akıcılık (Çiçek Abbas)

Filmleri ve Dizileri :
Yönetmen :
2017 – Yol Ayrımı (Sinema Filmi)
2010 – Av Mevsimi (Sinema Filmi)
2004 – Gönül Yarası (Sinema Filmi)
1996 – Eşkıya (Sinema Filmi)
1992 – Gölge Oyunu (Sinema Filmi)
1990 – Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (Sinema Filmi)
1987 – Muhsin Bey (Sinema Filmi)
1984 – Fahriye Abla (Sinema Filmi)

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Yadigar Ejder

Süreklilik :
2017 – Yol Ayrımı (Sinema Filmi)
2010 – Av Mevsimi (Sinema Filmi)
2007 – Kabadayı (Sinema Filmi)
2004 – Gönül Yarası (Sinema Filmi)
1998 – İkinci Bahar (TV Dizisi)
1996 – Eşkıya (Sinema Filmi)
1993 – Süper Baba (TV Dizisi)
1992 – Gölge Oyunu (Sinema Filmi)
1990 – Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (Sinema Filmi)
1987 – Muhsin Bey (Sinema Filmi)
1985 – Cebi Delik Ağa (Sinema Filmi)
1984 – Fahriye Abla (Sinema Filmi)
1983 – Şekerpare (Sinema Filmi)
1983 – Aile Kadını (Sinema Filmi)
1982 – İffet (Sinema Filmi)
1982 – Çiçek Abbas (Sinema Filmi)
1981 – Hababam Sınıfı Allah’a Ismarladık (Sinema Filmi)
1981 – Davaro (Sinema Filmi)
1980 – Banker Bilo (Sinema Filmi)
1979 – Erkek Güzeli Sefil Bilo (Sinema Filmi)
1978 – Sultan (Sinema Filmi)
1976 – Tosun Paşa (Sinema Filmi)
1973 – Tarkan Enerjik Kahraman Kolsuz Kahraman(Sinema Filmi)

Yapımcı :
1996 – Haydut (Iki Taraflı Yapımcı) (Sinema Filmi)

Oyuncu :
2008 – Yavuz Turgulun Dünyası (Kendisi) (Sinema Filmi)
1972 – Yalan Dünya (Fedai) (Sinema Filmi)

Eser :
1993 – Süper Baba (TV Dizisi)

Müzik :
1978 – Sultan (Sinema Filmi)

Üretim Ekibi :
1993 – Süper Baba (Genel Yönetmen) (TV Dizisi)

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı