Yılmaz Büyükerşen
Yılmaz Büyükerşen Biyografisi
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, Anadolu Üniversitesi eski rektörü.
Yılmaz Büyükerşen, 8 Kasım 1937 tarihinde Eskişehir’de doğmuştur. İlk ve ortaokulu bitirdikten sonra Eskişehir Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden de 1962 yılında mezun oldu. 1966 yılında doktorasını tamamladı. 1968 yılında doçent oldu. Benzer yıl yüksekokul Başkan Yardımcılığına getirildi. 1973 yılında profesör oldu. 1976 yılında Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi Başkanlığına seçildi. 1980 yılında yapılan seçimlerle bitmiş Akademi başkanlığına getirildi.
Prof.Dr.Yılmaz BÜYÜKERŞEN’in 1971’de, üniversite kontenjanları haricen ktimde imkân ve fırsat eşitliği sağlamak için, İletişim Teknolojisinin eğitimde kullanılmasına ve Uzaktan Öğretim ile buna ilişkin yöntemlerin, Açıköğretim Modeli biçiminde, Türk Eğitim sisteminde yer alması konusunda başlattığı çalışmalar ve 1973 yılında Eğitimin yaygınlaştırılması nedeniyle hazırladığı “Türkiye için Açıköğretim Modeli” projesi 1982’de YÖK Kanunu ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Açıköğretim Fakültesi olarak, ülke çapında ve Batı Avrupa’nın 6 ülkesi (Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Fransa) ile Kuzey Kıbrıs‘taki Türkler için uygulamaya konuldu.
1982 yılında Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne getirildi. 1987 yılında benzer göreve bitmiş atandı. Bu görevinin yanı sıra, 1985 yılından 1993 yılı ardına kadar “Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu” üyeliği ve kurulun Başkanlığını yaptı. 1992 yılında yapılan Rektörlük aday adayı seçiminde en yüksek oyu alması sonucu baştan Cumhurbaşkanı kadar Rektörlüğe atanan Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN’in bu görevi, YÖK Kanununa ek edilen “iki dönemden artı rektörlük yapılamaz” hükmü nedeniyle sona erdirildi.
1993 yılı sonunda Rektörlükten ayrıldıktan sonra, Anadolu Üniversitesi Uzakta Öğretim Anabilim Dalı Başkanlığının yanı sıra İletişim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevinde de bulundu.
Öğrencilik yıllarında 1960 yılında Sakarya gazetesinde çalışmaya başladı. Değişik gazetelerde muhabirlik, yazarlık, karikatüristlik ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. Öğrenci arkadaşları ile birlikte kan bankasına kan satarak elde edilen sermaye ile 1963 yılında Oda tiyatrosunun ve onu takiben 1966 yılında Belediye tiyatrosunun kuruluşunu sağladı.
Türkiye’nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu’nun kuruluşunu Eskişehir’de gerçekleştirdi.
Yüksekokul Başkanlığı sırasında, öğrencilerin kültürel donanımları için kurduğu atölye, stüdyo ve klüplerde, heykel, grafik, fotoğraf, müzik, folklor, film ve resim çalışmalarına kişisel olarak katılan ve idare eden Yılmaz BÜYÜKERŞEN, 1970’li yıllarda Türkiye’nin diploma veren birincil “Sinema ve Televizyon Yüksek Okulu’nun kuruluşunu da yeniden Eskişehir’de gerçekleştirdi.
Yılmaz Büyükerşen, kurucuları arasında yer aldığı “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı”nın 4 sene süreyle Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmış olup, bütün Türkiye’de “Çağdaş Halkevleri ve Köy Enstitüleri Modeli” diye nitelendirilen “Eğitim Parkları” ve “Mahalle Eğitim Birimleri”nin kuruluş çalışmalarını sürdürmüştür.
18 Nisan 1999 Belediye seçimlerinde oyların %44’ünü alarak, DSP listesindldi. Büyükerşen, aynı zamanda Avrupa Konseyi Lokal ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Delegasyonu Başkanlığına getirildi ve 2004 yılı Mayıs ayına dek bu görevini sürdürdü.
28 Mart 2004 yerel seçimlerinde, oylarını %45’e çıkararak aynı göreve; DSP listesinden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına baştan seçildi.
29 Mart 2009 lokal seçimlerinde yeniden DSP adayı olarak oyların %52’sini alarak üçüncü defa Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. 27 Ocak 2011’de, istifa etmesini isteyen Demokratik Sol Parti yönetiminin talebine uyarak bu partiden istifa etti. 27 Şubat 2011’de Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) geçti.
Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Eskişehir’de “Şehirsel Gelişim Projeleri” paketini uygulamaya koyan Büyükerşen, Porsuk Çayı’nın, sulama kanallarının ıslahı ile içinde “Türkiye’de başta akarsudan botlarla şehir halkı içi ulaşımda yararlanılması projesine” başlanması, vasıta ve yayalara ait köprülerinin yenilenerek facia riskinin azaltılması, şehir içi ulaşımında Hafif Raylı Sistemin kurulması, tarihi Odunpazarı Evlerinin yeniden düzenlenmesi ve restorasyonu, Kalabak Menba Suyunun 45 km’lik isale hattı ve depolarının modernize edilip, şişeleme fabrikası kurularak yurtiçi ve yurtdışı satışının sağlanması, Kapalı Pazar Marketlerin başlatılması, Büyük Park ve Kent Parklarının yapılıp, şehrin heykellerle donatılması, Beton Malzeme Üretim Fabrikası ile Akıllı Kartla Su Sayaçları Imal Tesisleri, Ekmek Fabrikası ve dağıtılmış konularda mal ve hizmet üretimi yapan Belediye Şirketlerinin, kadınlar ve çocuklar için hüner kursları veren eğitim merkezlerinin kurulması gibi hizmetleri gerçekleştirilmiştir.
Bunların yanı sıra, Haller Gençlik Merkezini, 6 farklı sahnede hizmet veren Şehir Tiyatrolarını, Belediye Senfoni Orkestrasını kurup, Opera ve Tiyatro Binalarını yapmıştır.
Üniversite kampüsünün peyzaj mimarisine de çok önem veren BÜYÜKERŞEN, bununla beraber bizzat heykel sanatı ile uğraşmaktadır. Atatürk‘ün doğumunun 100. yılının kutlandığı 1981 yılında Eskişehir’in köylerine hediye ettiği büstler ile Mihallıççık, Mahmudiye, Seyitgazi ilçeleri ile Gemlik’in Karacaali ve Kapaklı köylerindeki Atatürk heykelleri BÜYÜKERŞEN’in imzasını taşımaktadır.
Keza, Gaziantep Vilayet Binası önündeki bronz Atatürk heykelini de yapan Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Türkiye’de “balmumu mumya heykel” yapımında tek ad olup, Anıtkabir Müzesi‘nde sergilenen Atatürk Mumya heykeli ile II.TBMM binasındaki mumya heykeller ve Makedonya Manastır Askeri İdadi Müzesi’ndeki “17 yaşında Atatürk” mumyası, İnebolu’daki Balmumu Atatürk Heykeli, Samsun Gazi Müzesindeki Atatürk ve tabanca arkadaşlarının balmumu heykellerini yapmıştır. Bunların yanı sıra 2008 yılında Londra’daki Madam Tussaud müzesine bitmiş yaptırılan Atatürk Heykelinin yapım çalışmalarına da üç hafta vakit ile katılmıştır.
19 Mayıs 2013 tarihinde kendi adını içeren Türkiye’nin birincil balmumu heykel müzesini açmıştır.
Yılmaz Büyükerşen, Seyhan Büyükerşen ile evli ve iki kız çocuk babasıdır.
Arananlar:https://www biyografirehberi com/etiket/seyhan-buyukersen/Seyhan BüyükerşenSeyhan Büyükerşen BiyografiSeyhan Büyükerşen kaç yaşındaSeyhan Büyükerşen Nereli