N

Nikolaus Otto

Nikolaus Otto Biyografisi

İçten yanmalı motorun atası olan ve dört zamanlı ateşleme sırası kullanan birincil motoru üretti.

Nikolaus Otto, 10 Haziran 1832 tarihinde Almanya’da doğmuştur. Babası Otto küçükken öldü. 1948 yılında 16 yaşında iken eğitim hayatını sonlandırdı. Geçimini bakkallık yaparak sağlamaya çalıştı. sonra Frankfurt’ta tezgâhtarlık yaptı. Bundan daha sonra da pazarlamacılık yaptı. sonra Köln’e taşındı.

1859 yılında Etienne Lenoir (1822-1900) tarkömürlü motoru ilk olarak gördükten daha sonra içten yanmalı motorlarla ilgili deney mahiyetinde incelemeler yapmaya başladı. Otto bu motorun akışkan bir yakıtla çalıştırılması halinde daha kullanışlı olacağını gördü. 1861 yılında birincil motorunu üretim etti. Kısa bir zaman sonradan bir karbüratör yaptı; patent için yaptığı başvuru formu daha önceden benzer bir cihaz icat edilmiş olduğundan reddedildi.

Çalışmasını Lenoir’in yaptığı motorun iyileştirmesine yöneltti. Lenoir’in iki zamanlı motorundan öbür olarak, dört zamanlı çevrimle çalışan yeni bir müşteri motor yapmaya çalıştı. 1862’de dört zamanlı motorun çalışır bir modelini hazırladı. Oysa ateşleme sisteminden kaynaklanan güçlükler yüzünden bu motor üzerindeki çalışmaları bıraktı. Onun yerine; gazla çalışan, geliştirilmiş bir “iki zamanlı atmosferik motor” geliştirdi. 1863’te icadının patentini aldı ve kendisini fiziksel bakımdan destekleyecek Eugen Langen’le iki taraflı oldu.

1864 yılında Köln‘de birincil motor üretim şirketini kurdu. sonradan Eugen Langen ile “N.A. Otto & Cie.”i kurdu. Üretikleri motor 1867’de Paris Dünya Fuarı”nda altın madalya kazandı. Bu galibiyet satışlarının çoğalmasını sağladı ve şirketin kârı yükseldi. 1872’de fabrika yönetimine deneyimli bir mühendis olan Gottlieb Daimler’i motor üretiminde yardımcı olmak üzere işe aldılar.

İki zamanlı motoru iyi satmalarına karşın, Otto, ateşleme sistemi sebebiyle bereketli çalıştıramadığı, dört zamanlı motor üretimine yeniden dönmeyi düşündü. 1876 yılının başlarında ateşleme sistemini geliştirmeyi en sonunda başardı ve böylece kullanılabilir, dört zamanlı, dakikada 180-200 görev yapabilen bir motor yapabildi. Bu model ilk kez Mayıs 1876’da ortaya çıktı ve ertesi sene patent aldı. Dört zamanlı motorun üstün verimliliği ve etkin çalışması satışlara yansıdı. On yıl içinde 30.000’in üstünde satıldı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Nalan

Otto’nun motoruna Alman berat dairesinin vermiş olduğu evrak, 1886’da bir berat davası sonucu geçersiz ayla geldi. Alphonse Beau de Rochas 1862’de temel olarak benzer özelliklere sahip bir buluş için Fransa’da bir patent almıştı. Ama Rochas’ın bu icadı o zamanlar kullanılır bulunmamıştı. Otto icadını Rochas’ın icadından bağımsız gerçekleştirmişti. Otto’nun şirketi patenti kaybetmesine karşın üretimlerine devam etti.

1882’de Gottlieb Daimler, Otto’nun firmasından ayrıldı. Otto’nun yapmış olduğu motoru taşıt araçlarında kullanılabilir ülkü getirmeye kararlıydı. 1883 yılına gelindiğinde, motorun dakikada 700-800 devirle çalışmasını karşılayan bir ateşleme sistemi ilerletti. Daimler ayrıca motoru hafifletmek için de çalışmalar yaptı. 1885’de ürettiği motorlardan birini bir bisiklete bağladı, böylece ilk motosikleti yapmış oldu.

Ertesi yıl Daimler, birincil dört tekerlekli otomobili buluş etti. Benzer zamanlarda Karl Benz, üç tekerlekli Otto’nun dört zamanlı motoruna benzer bil ilerletti ve pazarlamaya başladı. Gottieb Daimler’de ürettiği otomobillerini pazarlıyordu. En sonunda Benz ve Daimler şirketi birleşerek ünlü Mercedes-Benz markasının doğmasına niçin olacak Daimler-Benz Şirketini kurdular.

Nikolaus Otto, icadını yapana dek bütün motorlar dıştan yanmalı motorlar yani yakıtın bambaşka bir bölmede yandığı motorlardı. Nicolaus Otto’nun iki arkadaşı ile birlikte1864 yılında kurduğu N. A. Otto & Cie. şirketi bugünde Deutz AG. ismi ile devam etmektedir.

Otto’nun ilk atmosferik motoru, 1867 yılının mayıs ayında tamamlandı. 5 sene daha sonra Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach ile Otto çevrimi ya da 4 zamanlı çevrim fikrini ürettiler.

Nikolaus Otto, 28 Ocak 1891 tarihinde Köln, Almanya’da 59 yaşında ölmüştür.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı