K

Kemal Beyazıt

Kemal Beyazıt Biyografisi

Kemal Bayazıt, 1968 yılında Türkiye‘de ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştiren hekimdir.

Kemal Beyazıt, 11 Mart 1930 tarihinde Kahramanmaraş’ta doğmuştur. 1947 yılında Bursa Erkek Lisesinden mezun oldu. 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1962 1967 yılları arasında İstanbul Haydarpaşa Göğüs ve Yürek Damar Cerrahisi Merkezinde ödev yaptı.

1963 yılında Op.Dr. Siyami Ersek’in başasistanı oldu.

Kemal Beyazıt, 1963 yılında İstanbul Haydarpaşa Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Merkezinde Prof. Siyami Ersek kadar gerçekleştirilen Türkiye’deki ilk açık yürek ameliyatına katıldı.

Hemencecik peşinde 1963 yılında İngiltere‘ye gitgide artarak Leads Üniversitesi‘nde bir yıl Dünya’da Kalp Kapak cerrahisinin Duayenlerinden Prof.Wooler’ın yanına romatizmal yürek cerrahisi alanında öğrenim fark etti. 1965 yılında Türkiye’ye dönüşünde, Göğüs Cerrahisi Merkezinde klinik şefi oldu. Avrupa’da ve Türkiye’de ilk kez bir hastada üç kalp kapağının yerine koyma replasmanı ameliyatını (Aort-Mitral-Triküspid) İstanbul’da gerçekleştirdi.

2 Şubat 1967 tarihinde TC Afiyet Bakanın isteği ve ısrarı ile Ankara, Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiovasküler Cerrahî Bölümü klinik şefliğine atandı. Burada açık kalp ameliyatlarını başlattı ve Türkiye’de birincil ve Dünya’nın 86. Yürek Naklini 22 Kasım 1968’de gerçekleştirdi.

22 Kasım 1968 tarihinde Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi‘nde Dr. Kemal Beyazıt göre Türkiye’de ilk kere Maviş Karakurt adlı hastaya yürek nakli yapıldı, ancak hasta 18 saat yaşayabildi.

Kemal Beyazıt, Türkiye’deki birincil uygulayıcısı olmakla birlikte insandan insana kalp nakli ameliyatlarını sürdürmedi. Ameliyatlarının çoğunun ölümle sonuçlanması ve netice başarılı olsa bile yabancı kalbin herif kadar reddedilmesini engelleyecek tekniklerin hemen şimdi keşfedilmemiş olmasından dolayı; kalp naklinden fazla açık yürek ameliyatlarına tartı vermiştir.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Kim Novak

Türkiye’de 1974 yılında başlattığı Koroner Bypass Ameliyatlarını 1980’lerde arıtılmış halde hızlı bir şekilde uygulayarak “çağdaş koroner bypass” cerrahisinin kurulması ve gelişmesini sağladı. Türkiye’de Yürek Cerrahisinde birçok ameliyatı ilk önce o yaptı ve hızlı uygulamalarını gerçekleştirdi.

1973-1975 yılları aralarında ABD‘nin Texas, Houston kentindeki Texas Heart Institute hastanesine giderek Dr.Cooley ile değişik ameliyatlara katıldı. 1975 – 1979 yılları arasında ilk koroner by-pas denemelerinin yapıldığı Cleveland Kliniğinde konuk cerrah olarak bulundu.

1979‘da Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi başhekimliğine atandı. Ve yaş haddinden emekli olduğu 7 Mart 1997 tarihine kadar 18 sene bu görevi sürdürdü.

Kemal Beyazıt yurt içi ve yurtdışı tıp kongrelerine 70’den pozitif ilan ile katılmış, tştır.

Prof.Dr. Kemal Beyazıt Türkiye’de; Yeni yürek cerrahisi merkezlerinin kurulması ve Kalp Cerrahisinin yaygınlaştırılması, Biyomedikal mühendislik bilim dalının gelişmesine öncülük yaptı. Bu yönü ile ODTÜ tarafından “fahri doktora” ile ödüllendirildi. Türkiye’de özel hastanelerde yürek ameliyatlarının yapılabilmesi için TBMM’deki yasal düzenlemelerde çalıştı.

1985-1986 yıllarında Koşu yolu Kalp Hastanesinin kuruluşunu ve 1989-1991 Yılları arasında Genelkurmay Başkanlığının isteği üzerine görevlendirilerek Ankara GATA Kalp Merkezinin reorganizasyonunu gerçekleştirdi.

1988’de Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneğinin kurucu üyesi oldu, 1992-1994 yılları arasında Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi içinde “TYIH Deneysel Kardiyovasküler Cerrahi Hayvan Laboratuvarının” kurulmasını sağladı.

1994 yılında Çin’in Pekin Üniversitesine ağırlama edildi ve ekibiyle bir çabuk koroner bypass ve aort anevrizma cerrahisi ameliyatları yaptı.

Kalp Damar Cerrahisi alanında birçok yeni ve yüksek teknolojik sistemlerin kullanımını başta o gerçekleştirdi. Koroner bypass ameliyatlarının kalbi durdurmadan yapılmasında ve aort anevrizma cerrahisindeki çalışmalarıyla dünya literatürüne kayda değer bilimsel katkılarda bulundu.

1995 yılında Türkiye’de ilk önce “devlet” hastanesi statüsündeki Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesinin “özerk afiyet işletmesine” dönüştürülmesini sağlayarak sağlık sisteminde önemli bir yapı reforma imza attı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Kaan Terzioğlu

1997 yılında yaş haddinden emekliye ayrıldı ve kurucusu olduğu Ankara “Özel Güven Hastanesinde” çalışmalarına devam etti.

Dr.Kemal Bayazıt; Türkiye’de Çağdaş yürek cerrahisinimesi, yaygınlaştırılması, kurumsallaşması yanına ülkemizde kardiyovasküler sağlık politikalarının ve biyomedikal mühendisliğin oluşturulmasında öncülük yapmış, bu konuda yurt içinde ve yurtdışında konferanslar vermiş, sayısız cerrah ve bilim insanı yetiştirmiş, yayınlanmış yüzlerce eseri olan ve çalışmalarına birçok ödül atfedilmiş bir hekim ve bir bilim insanıdır.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı