Bekir Sami Kunduh
Bekir Sami Kunduh Biyografisi
Heyet-i Temsiliye, Meclis-i Mebusan ve T.B.M.M.’de önemli pozisyonlarda görev almış olan Türk diplomat ve bakan. T.B.M.M.’nin birincil Dışişleri Bakanı olan Kunduh, keza Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları aralarında yer almaktadır.
Bekir Sami Kunduh, 1867 yılında, Osetya’da dünyaya geldi. Ailesi ile beraber hemen şimdi bir yaşındayken Kuzey Kafkasya’dan Anadolu’ya göç eden Bekir Sami’nin babası, Osetya’da general ve Osmanlı’da Paşa ünvanları ile atama yapan başarılı bir asker olan Musa Kunduh Paşa’ydı.
Sami Kunduh, liseyi dönemin en ünlü okullarından Galatasaray Lisesi’nde tamamlamasının arkasında yurtdışına çıkarak Paris’te siyaset bilimi eğitimi gördü. Petersburg Elçiliği, Amasya Mutasraflığı ve arasında Van, Bursa ve Halep gibi büyük illerin de bulunduğu bir dizi ilde vali olarak görev almasının arkasından Mustafa Kemal ATATÜRK’ün çağrısı üzerine Anadolu’ya dönerek Milli Çaba’ye katıldı.
Sivas ve Erzurum Kongreleri’nde Heyet-i Temsiliye üyesi olarak görev yapan Bekir Sami Bey, Osmanlı Hükümeti ile Anadolu’da kurulan yeni hükümet arasındaki ilk dipolamatik temaslarda da elçi olarak bulundu. Amasya Milletvekili olarak katıldığı son Meclis-i Mebusan toplantısının İngilizler göre yarıda kesilmesi üstüne Ankara’ya dönerek Osmanlı ile olan bağlarını koparttı.
TBMM bünyesinde kurulan birincil hükümetin Dışişleri Bakanı olan Bekir Sami Bey, Londra Konferansı’nda ülkemizi başarıyla temsilcilik etti. Ama bu konferasta hükümetin izni olmadan yaptığı bir takım hareketler ardından büyük bir tepki çekince, 8 Mayıs 1921 tarihinde görevinden istifa ederek meclisten ayrıldı.
Her ne dek meclisten ayrılmış olsa da gerek ulusal gerekse milletlerarası arenada tanınmış başarılı bir siyasetçi ve diplomat olması nedeniyle, Mustafa Kemal ATATÜRK kadar Avrulpa’ya, diplomatik görevlerle iki defa şahsen gönderilen Bekir Sami Bey, TBMM’nin birincil iki döneminde de Tokat Milletvekili’ olarak hizmet verdi ve de Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları aralarında yer aldı. İzmir Suikasti olayı sonucunda partinin kurucularının yargılanması sürecinde suçsuz olduğu anlaşılsa ve temize çıkma etse de, yaşananları gururuna yediremeyerek siyasetten uzaklaştı.
Bekir Sami Bey, 1933 yılında, istanbul’da hayata gözlerini yumdu.