Iİ

İsmail Keskinoğlu

İsmail Keskinoğlu Biyografisi

1963 yılında kurulan Keskinoğlu Şirketler Grubu’nun Kurucusudur.

İsmail Keskinoğlu, 1900 yılında Yunanistan’ın Drama kasabasına ast Ravika köyünde yaşamış köklü Türk ailelerinden Fevzi Bey ve Hatice Bayan’ın ilk çocuğu olarak doğmuştur. Annesi genç yaşta ölünce babası ikinci evliliğini yapar. 1910 yılında seferberlik duyuru edilince, Fevzi Bey askere gider, bir daha dönemez. Bir süre sonra üvey anne, İsmail ve kız kardeşi Fatma’yı evden kovar. İsmail ve kız kardeşi uzun süre komşularının yanına yaşamlarını sürdürürler.

1921 yılında, Yunanlı gençlerin bir gün İsmail’in fesini alıp Yunan leri, İsmail’i çileden çıkarır. Çıkan büyük kavgada, İsmail elindeki çakı ile Yunan palelerinin yüzünü çizerek, bir anlık boşluklarından yararlanıp kaçar ve bir Türk nalbandın yanına sığınır. Yunanlı gençler İsmail’i öldürme kararı alırlar. Yakınları göre yapılan “Hemencecik kaç yahut öldürecekler” uyarısı üstüne, onyedi gün saklanan İsmail, büyük mahremiyet içinde Dedeağaç’a getirilir. İsmail Rum sandalcı ile yapılan 250 sarı lira pazarlığın ardındaki, hiç bilmediği topraklara doğru yol alır ve Enez’e varır. Tam yirmibir jurnal yolculuğun ardından, istanbul’a varan İsmail, sonradan tren raylarını peşine düşüp takip ederek Yunanistan’dan göç eden Türklerin yaşadığı Adapazarı’nın Sarıdoğan kasabasına varır.

İsmail burada yaşamaya başlar. Bir müddet daha sonra zengin bir aileye mensup olan Esma Hanım ile evlenir. 4 çocuğu olur ama çok küçük yaşlarda hepsi ölür. sonra Yıldız ve Sevdiye adında iki kızı on ekim işi yapar. Manisa Akhisar’a taşınarak tütün ekme işini genişleterek büyütür. 3-4 yıl içinde 100 dönüm tütün ekecek refaha ulaşır. Tütüncülüğün yanı sıra nakliyecilik işine de başlayan Keskinoğlu, kısa zamanda zeytin taşımacılığında da aranan bir ad haline kazanç.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Erol Parlak

Gün gelir tütünleri mavi küf hastalığına yakalanır ve iflas eder. Kastetmek üzere 1938 yılında Manisa’dan Erzurum’a giden Keskinoğlu, burada aradığı iş ortamını bulamaz ve oradan Adana’ya gider. Adana’da bir demirci atölyesine işçi olarak girer. sonradan Hatay, İskenderun’a geçerek orada beygir arabası tamir dükkanı açıyor. Akhisar’a dönmeye karar verir ve yanına İskenderun’da Fransızlardan aldığı bıçkı makinesi ile 1948 yılında Akhisar’a geri döndü.

İsmail Keskinoğlu, birincil eşi Esma hanımdan 1948 yılında boşandı. Kısa bir vakit daha sonra Zeliha Hanım ile evlendi. Fevzi, Feruzan, Ferihan ve Mehmet adlarında çocukları oldu. Bıçkıcılık, kerestecilik ve marangozluk da yapmaktadır. bir gün eve getirilen bir Denizli horozu ve iki tavuk ile yıllar sonrasının imparatorluğunun ilk temellerini atar. Kısa zaman daha sonra yumurta ticaretine başlayan Keskinoğlu, oğlu Fevzi’nin ısrarı üzerine, 1963’te minyatür bir tavuk çiftliği kurar. İki tavuk bir süre sonradan 30 tavuk olur.

Süre içinde, yer tavukçuluğundan kafes tavukçuluğuna geçme kararı alınır ve kurulan atölyede kafes imalatına başlanır. Seri ve bilinçli egzersiz sayesinde Türkiye’de kafes konusunda da rağbette işyeri noktasına gelinmiştir. Kafes imalatı tez büyümektedir. bu nedenle artış kararı alınır ve Akhisar’ın derhal yandaki Kayalıoğlu Kasabası’nda 60 dönüm arazi satın alınarak 10 bin kapasiteli kümeslerle kafeste yumurta tavukçuluğuna geçilir.

sonra, tavukçuluk sektöründe tam entegrasyona geçme kararı alınır ve sırasıyla: saatte 8 ton yemi üreten Keskinoğlu Yem Fabrikası hizmete girer, herkes 35 bin yarka kapasiteli 13 kümeste yarka üretimi başlar, yılda 100 milyon adet yumurta kabının üretildiği viol fabrikası devreye girer, etlik piliç yetiştirme kararı alınarak kapalı sistem damızlık yetiştirme kümesleri üretime geçer, yılda 30 bin ton imal Keskinoğlu Piliç İşleme ve Değerlendirme Entegre Tesisleri açılır, büyüyen talebe bağlı olarak el değmeden yumurta üretiminin yapıldığı, 10 katlı bütün otomatik kümesler devreye girer.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Haydar El İbadi

Türkiye’deki birincil tam entegre tavukçuluk kuruluşu olan şirket, Türkiye’de yer alan önemli beyaz et ve yumurta üreticilerinden biridir.

1995 yılında İsmail Keskinoğlu İlköğretim Okulu ve 2004 yılında eşi namına olan Zeliha Keskinoğlu İlköğretm Okulu’nu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlamıştır. İsmail Keskinoğlu, 18 Nisan 2001 tarihinde 101 yaşında öldü.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı