M

Muammer Karaca

Muammer Karaca Biyografisi

Muammer Karaca, 8 Kasım 1906 tarihinde istanbul’da doğmuştur. Reel ismi Muammer Ruşen’dir. Veterinerlik öğrenimini yarım bırakarak tiyatroya gönül verdi. İlk kez 1923’te Sahir Opereti’nde sahneye figüran olarak çıktı. 1924’te Darülbedayi’ye girdi ve Renkli Fener oyununda rol aldı. 1930’daki kısa süreli Süreyya Opereti deneyiminden sonradan tekrar Darülbedayi’ye döndü.1933 de “Karım Beni Aldatırsa” filmiyle sinemaya geçti.
1933 yılında “Safiye Hale” ile “Alabanda” Revüsü’nde oynayarak ünlendi. 1945’te bir süre Ses Opereti’nde çalıştıktan daha sonra 1955’de kendi namına tiyatro kurdu. Karaca Tiyatrosu 1955-1971 arası 16 yıl her tarafında “Cibali Karakolu” adlı oyunu 3 bin kezden artı sahneledi. Muammer Karaca aynı zamanda “Cibali Karakolu” oyununun yazarıdır. Bunlardan üç binin üstünde oyunla afişte kalma rekoru kıran “Cibali Karakolu”ndan daha sonra “Etnan Bey Duymasın”, “Demirel’e Söylerim”, “Lahmacun Cumhuriyeti” gibi oyunlarla geniş bir seyirci topluluğunun sevgisini kazandı.

Muammer Karaca’nın ilk oyunu 1950’li yıllarda “Adnan Menderes” hükümeti döneminde politik bir yergi içeren “Ednan Bey Duymasın” adlı oyundur.

Muhsin Ertuğrul‘un “Karım Beni Aldatırsa” (1938) filmiyle sinema oyunculuğuna da başlayan Karaca, “Leblebici Horhor”, “Aynaroz Kadısı”, “Bir Kavuk Devrildi”, “Akasya Palas” gibi bir fazla filmlerde karakter rollerinde; Cibali Karakolu gibi tiyatrodan uyarlanan bir takım filmlerde başrol oynadı.

Kendi mizacına uygun, güncel politik olayları taşlama üslubu içinde ele bölge, ara sıra doğaçlamaya dayalı vodviller, komediler oynadı. Doğaçlamaya dayanan oyunculuğu, taklit yeteneği ve sahnelediği vodvil türü oyunlara kattığı aktüel esprilerle bulvar tiyatrosunun önde gelen oyuncu ve yönetmenlerinden sanılan ressam, tuluat tiyatrosu geleneğini politik taşlamalarla aktüel olana uygulamış, kalın buruşuk güldürü kanavası içinde doğaçlamaya oldukça çok yer vererek hem oyunculuk hünerini göstermiş, keza de sahneden doğrudan seyirciye yönelttiği taşlamalarla kıvrak zekasını kanıtlamıştır.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Yılmaz Köksal

Muaammer Karaca, Atatürk‘ün silah arkadaşlarından birisi olan dönemin İzmir valisi Kazım Dirik‘in kızı Şükran Bayan ile evlendi. Lakin evlilikleri uzun sürmedi boşandılar.

İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde Karaca çıkmazında yaptırdığı Karaca Tiyatrosu, özel tiyatrolara kiralanan bir tiyatro binası olarak Türk tiyatrosuna hizmet etmeyi sürdürmektedir.

“Muammer Karaca, tuluat tiyatrosu geleneğini politik taşlamalarla güncel olana uygulamış, kalın dolgun güldürü kanavası içinde doğaçlamaya oldukça çok yer vererek keza oyunculuk hünerini göstermiş, hem de sahneden doğrudan seyirciye yönelttiği taşlamalarla kıvrak zekasını kanıtlamıştır. İlk kadrosunda Adile Naşit, Salih Tozan, Selim Özcan, Ziya Keskiner, Tolga Tigin, Güler Kıpçak, Mesude Eker, Aysel Gürel gibi sanatçılar yer alan,Muammer Karaca Tiyatrosu’nun, Türk tiyatro yaşamında kendine özgü bir yeri vardır. Muammer Karaca tiyatrosu 1959’da dağılmış, bir sene sonra baştan kurulmuştur.”

Muammer Karaca, 28 Nisan 1978 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

Filmleri :
1975 – Şehvet Kurbanı Şevket
1975 – Hızlım Benim
1974 – Reisin Kızı
1973 – Büyük Şamata
1972 – Ay Aman Of
1967 – Demirel’e Söylerim
1966 – Cibali Karakolu 1952 – İstanbul Yıldızları
1946 – Kızılırmak – Karakoyun
1940 – Akasya Palas
1939 – Bir Kavuk Devrildi
1939 – Allahın Cenneti
1939 – Taş Parçası
1938 – Aynaroz Kadısı
1934 – Milyon Avcıları
1933 – Leblebici Horhor Ağa
1933 – Laf Bir Allah Bir
1933 – Cici Berber
1933 – Karım Beni Aldatırsa

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı