Diofantos
Diofantos Biyografisi
Diofantos, Milattan sonradan 325 yıllından sonradan Roma döneminde İskenderiye’de yaşamış Yunanlı bir matematikçidir. Yazdığı eserleriyle modern matematiğin habercisi olmuştur.
Roma Dünyası’nda başlneminde özel yeri olan bir bilim adamıdır. Aritmetiksel konusunda yapmış olduğu bilimsel çalışmalarını topladığı “Aritmetik” adlı kitabının bir bölümünü cebir konusuna ayırmıştır.
Diofantos,bu kitabında birincil kere aritmetiğin anlaşılabilir olması anlamında, cebirsel ifadeler için semboller kullanmıştır.
Diofantos, 13 Aritmetik kitabı yazmış, bunlardan 6 her birine Yunanca orijinal dilinde günümüze ulaşmayı başarabilmiştir, 4 kitap da orijinali arapça olarak yazılmış olduğu için o şekilde bu güne gelmiştir.. Keza bunlardan diğer elimize ulaşan “Peri Polygonom Arithmon” adında açısal sayılar üstüne bir kitabı daha vardır.
Metodunu Hipparkhos’dan aldığı birinci dereceden denklemeler üzerine kurduğu yeni teorisi ve ikinci dereceden denklemlerin çözümü ile ilgili çalışmaları matematiğe icat getirdi. Bıraktığı eserler modern Yunanlılar, Araplar ve daha sonrada Rönensans geometricilerince uzun uzun incelendi.
İkinci derece denklemlerini, ax2 + bx = c, ax2 = bx + c, ax2 + c = bx edinmek üzere üç gruba ayırmış ve her birinin çözüm formüllerini vermiştir. Bu formüller, sadece bir artı kökü verir; olumsuz ve irrasyonel bir sayı çözüm olarak kabul edilmez. Meçhul sayısının denklem sayısından fazla olduğu, ax2 + bx + c = y2 gibi belirsiz denklemleri de çözmeye çalışmıştır. Bu konuya bugün “Diophantoscu Tahlil” adı verilir.
Mezar kitabesinde yaşamının 1/6’ini çocukluk çağında, 1/12’ini gençlik çağında ve 1/7’ini ise bekârlık çağında geçirmiş olduğu, evlendikten 5 sene sonra bir oğlunun doğduğu, oğlunun kendisinin güya yaşında bulunduğu ve kendisinden dört yıl önce öldüğü yazılıdır. Bu hesaba kadar, 84 yaşına dek yaşadığı anlaşılmaktadır.