Emre Uslu
Emre Uslu Biyografisi
Taraf gazetesi yazarıdır.
Emre Uslu, belli başlı adı Emrullah Uysal’dur. Aslen Doğu kökenlidir. Babası Cuma Uslu çiftçi idi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde okumakta iken hesaplı koşullar gereği Polis Akademisi‘nin sınavlarına girdi ve kazanıp oraya geçti. Mezun olduktan sonra da Komiser yardımcısı olarak keza polislik ayrıca de birincil işi irtibat alanında bir master yapmaya açmak oldu.
1997 yılında Polis Akademisi`nden n sonra Ankara Güvenlik Genel Müdürlüğü, Terörle Mücadele Daire Başkanlığında çalışırken bununla beraber manâsız zamanlarında da Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik bölümünde irtibat alanında bir master yaptı. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın Güneydoğu’daki faaliyetleri ve bunların medyada sunumu üstüne master tezi yazdı.
2000 yılında Kanada’nın Toronto kentine dil eğitimi için gitti. Burada 1 yıl kaldı ve Kanada Polisi üstüne çalışıp, gözlemler yaptı. New York‘ta Amerika’nın Adli Bilimler alanında bir numaralı okulu John Jay Colege of Criminal Justice’de ikinci Masterini yaptı. Master eğitimi esnasında The Center on Terrorism bünyesinde, Uluslararası Terör alanında eğitim aldı. Bir sene sürenrarası Terör Uzmanı sertifikası aldı. Bu sırada Charles B. Strozier ve Robert Jay Lifton gibi alanlarında fazla kayda değer akademisyenlerle çalıştı.
Yüksek lisans eğitimini yapmak için ABD‘deki farklı alanlara yönlendirilmiş üniversitelerine burs başvurusu yaptı. Başvurusu için Utah Üniversitesi göre olumlu yanıt alınca Emniyet Genel Müdürlüğü de kendisine iki seneliğine yurtdışı için `Faizsiz devir` izni verdi. 2001 senesinin ağustos ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti.
Emre Uslu, Ortadoğu Çalışmaları konusunda Amerika’nın en saygıdeğer okullarından, Utah Üniversitesi Siyaset Bilimi fakültesinde Orta Doğu Çalışmaları üstüne yaptığı doktorasını, Üniversitenin verdiği burs ile bitirdi. Peşinde 2009 yılında Ankara’ya döndü ve tayini Ankara’dan Bingöl‘e çıktı. Ankara’da Terörle Mücadele’de çalışırken Bingöl’de Çevik Kuvvet’te 5-6 ay dek çalıştı. Sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki görevinden istifa etti ve üniversiteye geçti.
Utah Üniversitesi, Westminster Collage, Kuzey Frolida Üniversitesinde Ortadoğu Siyaseti, Terörizim, İslam ve Siyaset, Milliyetçilik, Uluslararası ilişkiler ve Siyaset Bilimine giriş konularında lisans ve yüksek lisans seviyesinde dersler verdi.
Washington DC’de yer alan Jamestown Foundation adlı hafıza kuruluşu analisti. Burada Türk siyaseti, Kürt sorunu ve terör konularında analizler kaleme alıyor.
Taraf Gazetesi ve Today’s Vakit gazeteleri köşe yazarı, ulusal medya organlarının görüşlerine sık sık başvurduğu bir entelektüeldir. Yine, Los Angeles Times, the Guardian, Le Monde, Al Jazeera, London Times, Asia Times gibi prestijli uluslararası yayın organlarında görüşlerine başvurulan Türkiye uzmanlarından biridir. Gazete yazılarında özellikle güvenlik siyaseti, terör, Kürt sorunu, asker, polis, MİT konularına eğilir. Türkiye’de derin devlet kavramı üzerine çalışan az sayıda yazardan biridir. Derin devlet yapılanmasının faal gücü ”Siyah Kuvvetler” ve ”Beyaz Kuvvetler” kavramı Uslu’nun çalışmaları sonrası literatüre girmiştir.
Kendisini liberal olarak tanımlayan Emre Uslu, Türkiye’de bireysel ve kolektif haklar tanınmamış tüm kesimlerin haklarının tanınmasını savunur. Zorlama kullanarak yargı arama biçimine şiddetli bir şekilde aleyhinde çıkar. bu nedenle PKK’nın hedefi olmuş, örgüt liderleri Abdullah Öcalan ve Murat Karayılan göre tehdit edilmiştir.
Emre Uysal, Taraf gazetesinden önce The New Anatolian’da yazıyordu, 2007 yılında Taraf gazetesi kurulurken gelen öneri üzerine yazmaya başladığı Taraf gazetesinde Açılım adlı köşede köşe yazarlığı görevini yapmaktadır.
Twitter’daki yazılarıyla fazla konuşulan Fuat Avni’nin Taraf gazetesi yazarı gazeteci Emre Uslu olduğu iddia edildi. Ulusal İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından savcılığa Fuat Avni mahlası ile lüzum sosyal medyada gerekse de bazı internet sitelerinde irtifa bildiren kişinin Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu olduğunu bildirdi.
Fuat Avni adı ile 17 ve 25 Aralık sürecinde sosyal medyada açtığı hesaplarla savcılık ve poliste bulunan birçok dosyaya ilişkin bakımlı bilgileri paralel yapının çıkarlarına hizmet edecek şekilde afişe etti. Kanunsuzluk ve rüşvet operasyonu ile patlak veren AKP-Cemaat kavgasının arkasında Twitter’da açtığı bir hesap ile ve yazdıklarıyla sosyal medyada gündemi belirledi. “Fuat Avni” isimli Twitter hesabı, yazdıklarıyla AKP içinden birisi izlenimi verirken, parti içinde de tedirginliğe yol açtı.
Fuat Avni hakkındaki soruşturma dosyası Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun tarafından laf konusu internet sitesinin yayın yeri İstanbul olduğu gerekçesiyle istanbul Savcılığı’na gönderildi. 30 Mart 2014 Türkiye Lokal Seçimlerinden derhal önce Belçika‘nın başkenti Brüksel‘e gittiği tanıdık Emre Uysal Türkiye’ye dönerse ifadesine başvurulacak.
Milli istihbarat teşkilatı, olasılıkla Fuat Avni’yi tespit edemediği için, Recep Tayyip Erdoğan ve kamuoyuna bir şeyler söyleme gereği hissettiği için, ismimi ortaya atmış olmalı” diyen Emre Uysal, durumu tek cümleyle özetledi: ‘Fuat Avni’yi bulamadık Emre Yumuşak Başlı versek olur mu abi’ durumu.
Kitapları :
2010 – Derin Devletin Korkutma Haritası: Dün Kürtler Bugün Cemaatler
Yayımlanmış Akademik Makalelerinden Bazıları: 2010 – “Turkish Domestic Politics in 2009: Towards Normalization,” Insight Turkey
2008 – “Ulusalcılık: The Neo-Nationalist Resurgence in Turkey,” Turkish Studies
2008 – “Islamization of Kurdish Political Identity: Is a Kurdish Hamas Possible?” Liberal Us,
2008 – “The Kurdistan Workers’ Party Turns against the European Union,” Mediterranean Quarterly,
2007 – “From Local Hizbullah to Global Terror:The Transformation of Militant Islam in Turkey”,Middle East Policy,
2007 – “Turkey’s Kurdish Problem: Steps toward a Solution”, Studies in Conflict & Terrorism,