H

Haluk Şahin

Haluk Şahin Biyografisi

Gazeteci, yazar, TV programcısı, üniversite öğretim üyesi

Haluk Şahin, 1 Ocak 1941 tarihinde Sancı’da subay bir baba, öğretmen bir annenin çocuğu olarak; babası Sızı’nın Doğubeyazıt ilçesi Sürbahan (yeni adı Telçeker) köyünde görevli iken doğmuştur. Çocukluğunun ve öğrenciliğinin çoğu anneannesinin yanında Bursa‘da geçti. Bursa Erkek Lisesi’nin son sınıfında okurken AFS bursu alarak bir yıllığına Amerika Birleşmiş Devletleri’ne gitti, oradan diploma aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1964 yılında mezun oldu. 1968 yılında UNESCO bursuyla Amerika’ya giderek Indiana University‘de gazetecilik yüksek lisansını yaptı ve 1972 yılında bitirdi. Benzer üniversiteden kitle iletişimi dalında doktorasını 1974 yılında bitirdi. Türkiye’nin ilk kitle iletişim doktoru ünvanını aldı. Dönüşünde, 1974 yılında, TRT’de Genel Müdür İsmail Cem‘in televizyon program danışmanı oldu. Haluk Şahin, Indiana Üniversitesi‘nde okurken tanıştığı bir Amerikalı bayan ile 1970 yılında evlendi. Emre ve Ayşe adında iki çocuğu oldu, 12-13 sene sonradan boşandılar. Ve Türkiye’ye dönüş yaptı. Kızı Ayşe annesiyle kaldı. Türkiye’ye dönünce bitmiş evlendi.

1974’te yurda dönerek TRT‘de TRT müdürü olan İsmail Cem‘in yayın tasarlama ve araştırma danışmanı oldu. 1974 yılında TRT’de “Kitaplar ve Düşünceler” adlı televizyon programını hazırladı ve sundu.

1975 yılında Politika gazetesinde Genel Yayın Müdürü Yardımcısı olarak yazılı basına geçti. Medya sektöründe değişik görevlerde bulundu. Nokta ve Tempo dergilerinde Genel Yayın Yönetmenliği, Politika, Nokta, Bağımsızlık, Hürgün, Gazete, Güneş, Cumhuriyet gibi dergi ve gazetelerde araştırma bölümü başkanlığı, danışmanlık ve köşe yazarlığı yaptı.

1977-1983 yılları aralarında ABD‘de üniversitelerde kitle iletişimi dersleri verdi. ABD’de çeşitli üniversitelerinde dersler verdi. Kitle iletişimi konusunda yaptığı araştırmalar ve dünyanın önde gelen bilimsel iletişim dergilerinde ve kitaplarda yayınlandı. Asosye profesör oldu. bu arada Milliyet Sanat dergisine ve Cumhuriyet gazetesine Amerikan Mektubu başlığıyla yazdı. 1’nin ilk genel yayın yönetmeni oldu.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Harry Belafonte

1992 yılından 1999’a değin Uğur Dündar’ın Arena programının editörlüğünü yaptı. aynı zamanda Kanal D Haber Koordinatörlüğü görevinde bulundu.

1997 yılında “Gerçek Gerisinde ve Sözün Özü “adlı televizyon programını yaptı. TV8’de Biz Böyleyiz adlı programı sundu, 2009 yılında aynı kanalda Yüksek Siyaset programını sundu. 1998’den bu yana İstanbul Data Üniversitesi, İletişim Fakültesi Televizyon Gazeteciliği Program Koordinatörüdür. aynı zamanda, benzer fakülte de ders de verdi.

Türkiye Gazeteciler derneği Üyesi olan Haluk Şahin, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)’ın başkanlığına seçildi. Basın Konseyi’nde Genel Sekreter olarak çalıştı.

Haluk Şahin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti göre köşe yazısı dalında iki defa yılın gazetecisi seçildi. Üçü şiir kitabı edinmek üzere 26 kitabı var. Halen Yurt gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. Profesör olarak 17 yıldır ders verdiği İstanbul Data Üniversitesi‘den emeritüs unvanıyla emekli oldu.

Uzun zamandır Bozcaada‘da yaşamış gazeteci yazan Haluk Şahin, 2013 yılında yazdığı kitabı Poyrazaltı’nda adanın bağlarını ve değişen yüzünü anlatıyor.

Haluk Şahin, birincil eşi Amerikalıdır. Bu evliliğinden Emre ve Ayşe adında iki çocuğu vardır. Oğlu Emre Şahin (d.1976) sinema yönetmeni olmuştur.

Haluk Şahin, ikinci evliliğini seramik ve heykel sanatçısı Belgin Şahin (d.1972) ile yapmıştır.

Kitapları :
1985 – Türk Almak Basit Yok
1990 – En Büyük Megaloman, Başka Büyük Yok!
1999 – Elektronik Prangalı Bayan: Fügen Gülertekin
2001 – Haluk Şahin’in Bozcaada Kitabı
2002 – Johnson Mektubu / Türk – ABD İlişkilerini Değiştiren Olayın Perde Arkası
2004 – İletişimde Karavanadan Kafeteryaya
2004 – Troyalılar Türk müydü? bir mitosun dünü, bugünü, yarını
2005 – Haluk Şahin’in Bozcaada Kitabı
2005 – The Bozcaada Book
2006 – Elektronik Prangalı Bayan: Fügen Gülertekin Amerikan Usulü Adalet Skandalı
2006 – Haramzadenin Dönüşü / Bir Soruşturmacı Gazetecilik Serüveni (Haluk Şahin, Uğur Dündar)
2007 – Dedim ama Poyraza
2008 – Ağrı’ya Dönüş
2008 – Liberaller, Ulusalcılar, İslamcılar ve Ötekiler
2008 – Narcissus’un Zencisi
2009 – Ada’da Bir Yaz Günü
2010 – Medya ve Demokrasi
2011 – Can Çekişen Bir Iş Üstüne Son Notlar
2012 – Kars Folkloru : Yöremizin Dedebaba Sözleri ve Fıkralarından Seçmeler
2012 – Kim Korkar Soruşturmacı Gazeteciden
2013 – Poyrazaltı
2014 – Hodri Medya

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Hamdi Akın
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı