Ahmet Necdet Sezer
Ahmet Necdet Sezer Biyografisi
Türk Hukukçu, T.C. Tüzük Mahkemesi eski başkanı ve 10. Cumhurbaşkanı.
13.09.1941‘de Afyonda doğdu. 1958 yılında Afyon Lisesinden, 1962’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Mezun oldu. Benzer sene Ankara Başat adayı olarak göreve başladı. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet SEZER Semra KÜRÜMOĞLU ile evlendi. Askerliğini Kara Harp Okulunda Değiştirme Subay olarak yaptı. Sırası ile; Dicle Yerköy Hakimlikleri ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu. Medeni Hukuk alanında 1977-1978 de Ankara Hukuk Fakültesinde Yüksek Lisans (Master) öğrenimini yaptı. 07.03.1983 Tarihinde Yargıtay üyeliğine seçildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi üyesi iken Yargıtay Genel Kurulunca belirlenen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı göre 27.09.1988 Tarihinde Tüzük Mahkemesi asil üyeliğine atandı. 6 Ocak 1998 de Tüzük Mahkemesi Başkanı seçildi.
Ahmet Necdet SEZER, Nisan 2000 TBMM sinde gurubu yer alan 5 partinin Genel Başkanı tarafından Cumhurbaşkanlığı için namzet gösterildi. Ahmet Necdet SEZER, TBMM sinde yapılan 3. Tur oylama sırasında toplam 330 oy alarak 5 Mayıs 2000 Tarihinde TüCumhurbaşkanlığına seçildi.
Ahmet Necdet SEZER’in Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra Afyon Şehir Merkezinde büyük bir heyecan yaşandı. Afyon Belediyesince düzenlenen kutlamalar 1 gün baştan başa sürdü. Ahmet Necdet SEZER’in Cumhurbaşkanlığı dünyada da büyük yankı buldu. İlk Hukuk Cumhurbaşkanımız olan 10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet SEZER; çocukluk ve mektep arkadaşları öncelikle elde etmek üzere toplumun tüm kesimleri göre işine düşkün, içten, ailesine emrindeki, haksızlığa dayanamayan, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna değer değerli bir Hukuk ve Devlet Adamı olarak tanındı.
16 Mayıs 2000 Tarihinde TBMM sinde ant ederek görevine başlayan 10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet SEZER TBMM sinde yaptığı birincil konuşmasında Meclis’in saygınlığının korunacağını, Laiklik ilkesinden katiyen ayrıcalık verilmeyeceğini, polis devleti çağrışımlarının terk edileceğini, hiç kimsenin inanç ve emeğinin sömürtülmeyeceğini demokratik kuralların ödünsüz uygulanacağını, hiç kimsenin hukukun üstünde olamayacağını ve hedefinin toplumsal barışı karşılamak olduğunu vurguladı.
28 Ağustos 2007 tarihinde yerini 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘e bıraktı.