A

Alan Turing

Alan Turing Biyografisi

II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılması konusunda kayda değer çalışmalara imza atan ekibe kıymetli katkılar yapmıştır. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılmaktadır. Alan Turing, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere ile Almanya deniz savaşındayken İngiltere’nin Almanya’yı yenmesinde Turing’in “Enigma” adı bahşedilen parola makinelerinin metinlerini çözmeye yarayan bir makine tasarlaması tamamen oldu. Bu yeni makine dünyanın ilk bilgisayarı unvanını aldı.
Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912 tarihinde İngiltereoğmuştur. Babası Julius Mathison Turing, Hindistan’ın Orissa şehrinin Chatrapur kasabasında İngiliz kolonisi devlet memuru idi. Annesi Sara orada iken Alan Mathison Turing’e gebe kaldı ve Bölge Mathison Turing’in İngitere’de doğmasını istediklerinden Londra’ya gelerek şimdi uygun Colonnade Hotel olan Londra’da Maide Vale’de bir eve yerleştiler. John adlı bir abisi vardır. 6 yaşında iken St Michaels okuluna başladı. 1926’da 14 yaşındayken Dorset’te ünlü çok fiyatı yüksek bir özel okul olan Sherborne Okuluna girdi.Öğretmenleri kadar da zekasının farkına varılmıştır.

Alan Mathison Turing, Sherborne Okulunda öğrenci iken bir üstteki sınıftaki bir öğrenci olan Christopher Morcom’la yakın arkadaşlık ve aşk ilişkisi kurdu. Morcom, tüberküloz hastalığı nedeniyle, Sherborne’dan mezun olmadan az önce ölünce, Turing’in dini inancı yıkıldı ve ateist oldu. Buradan mezun olunca 1931’den 1934’e değin Cambridge Kings Kolej’e gitti. 1935’te üniversite diplomasını alır almaz Kings Kolej’e akademik aza seçildi.

28 Mayıs 1936’da sunduğu “Hesaplanabilir Sayılar: Karar Verme Probleminin bir Uygulaması” adlı çok önemli bir makalesinde, Eğer bir algoritma ile temsilcilik edilmesi olası ise düşünülmesi mümkün olan her türlü matematiksel problemin böyle bir çesit cihaz kullanılarak çözülebileceğini ispat etmiş oldu. Haziran 1938’de tezini bitirip Felsefe Doktoru ünvanını kazandı. Keza Eylul 1938 tarihinden itibaren Hükümet Kod ve Parola Okulunda (GCCS) İngiliz parola kod kırma organizasyonunda güya-zamanlı çalışmıştır. 4 Eylül 1939’da İngiltere’ninde savaşa dahil olmasının ardından Bölge Mathison Turing askerî hizmet için GCCS’nin savaş zamanı üssü Bletchley Park’ta görevlendirildi, 8 Numaralı Kulübe’de (Turing Hut-8) bulunan Alman deniz kuvvetleri şifreli iletişimi okumadan sorumluluk sahibi bölüme başkanlık yapmıştır. Ve Enigma’yı çabuk kırmaya tezgâhtar olacak elektromekanik bir makine tasarladı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Ayberk Atilla

Matematikçi ve bir kriptolog olan Alan Mathison Turing, Almanların şifrelerini kırarak ikinci dünya savaşında kahraman bildiri edildi.

Savaş ardından da özellikle bilgisayar ve suni zeka mantığı üzerine araştırmalar yapanTuring, bilgisayarın olmadığı 1948 yılında hazırladığı bir programla bu alanda öncülerden biri de olmuştur. Bölge Mathison Turing modern bilgisayar ve bilişim bilimlerinin keza kuramsal hem de pratik düzeyde en büyük öncülerinden birisidir. Hem kendisinin matematik (özellikle şifrebilim ve hesaplanabilirlilik konularında) ve felsefe (özellikle yapay zeka felsefesinde) alanlarındaki dağıtılmış tartışmalara da çok derin etkileri olmuştur.

Manchester Üniversitesi’nde çalıştığı yıllarda, Turing makinası denilen algoritma tanımı ile çağdaş bilgisayarların kavramsal temelini atmıştır. Adı ayrıca Princeton’da beraber çalıştığı ivedi hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir. Bu tez bir algoritmayla tarif edilebilecek bütün hesaplamaların dört operasyon, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonları ile tanım edilebilecek hesaplamalardarem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotezdir.

Alan Mathison Turing, 1941 ilkbaharında devir yerindeki (Turing Hut-8)arkadaşı bayan Joan Clarke’a izdivaç teklifinde bulundu nişanlandılar lakin eşcinsel olduğunu öğrendiğinde nişan bozuldu.

1948’de Manchester’da Matematik Departmanına Okutman atama edildi. 1949’da Manchester Üniversitesi’ndeki bilgisayar laboratuarında delege yönetici oldu ve birincil reel bilgisayarlardan biri için Manchester Mark 1 yazılımı üzerinde çalıştı.

O yıllarda Homoseksüellik İngiltere’de yasa dışıydı ve kabahat sınıfına girmekteydi.1952 de Alan Murray adında biri ile birlikte oldu.Daha daha sonra o evini soydu. Polis hırsızları yakaladı ve soruşturma sırasında Alan Murray’in Turing ile homoseksüel ilişkisi olduğu gerçeği ortaya çıktı. Eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi olmaya mahkûm edilmiştir. Suçlu bulunması dolayısıyla devletin bakımlı işleri için güvenilirlilik izni kaldırıldı ve o zamanlar fazla dar olan GCHQ’daki kriptografik konular üstüne aralıksız danışmanlığı da sona erdirildi.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Atilla Bektaş

8 Haziran 1954’te temizlikçisi onu Manchester’deki evinde ölü buldu. Bir gün evvel, yatağının kenarında bıraktığı güya-yenmiş siyanürlenmiş zehirli elmayı yemek suretiyle siyanür zehirlenmesinden 7 Haziran 1954 tarihinde öldüğü açıklandı. Ölümü üzerindeki esrar perdesi halen bütün olarak aralanmamıştır.

1966’dan beri, Bölge Mathison Turing anısına “Bilgisayar Mekanizmaları Birliği” göre her yıl, bilgisayar camiasına teknik makaleler yazar bir kişiye bilgisayar biliminin Nobel’i sanılan “Turing Ödülü” verilmektedir.

23 Haziran 2001’de Manchester’de Whitworth Sokağındaki üniversite binaları aralarında yer alan Sackville Park’da Turing’in bir bronz heykeli dikildi.

Günümüzde, Apple’ın ısırılmış elma logosunun Turing’in intihar etme yönteminden geldiği düşünülüyor.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı