Bahriye Üçok
Bahriye Üçok Biyografisi
Tarihçi, siyaset bilimci ve politikacı. Laiklik, bayan hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durmuş, radikal dinci grupların düzenlediği bombalı bir saldırıda hayatını kaybetmiştir. Üçok, Türk siyaseti için epeyce kayda değer araştırmalar yapmış, kıymetli bir politikacı olarak tanınmaktadır. İyi derecede Fransızca, Arapça ve Farsça haberdar olan siyasetçi İslamiyet’e ılımlı yaklaşımlarda bulunmuş, yobazlığın önüne geçmeye çalışmış ve “İslam’dan Dönenler“, “Palavracı Peygamberler” ve “İslam Devletlerinde Bayan Hükümdarlar” adlı üç kitap yayınlamıştır. Üçok’a düzenlenen hamle PKK ve bir radikal dinci grup ortaklığıyla yapılmıştır.
1919 yılında Trabzon‘da dünyaya geldi. İlköğrenimini Ordu‘da tamamladıktan sonra İstanbul Kandilli Kız Lisesi‘ne devam eden Üçok, sonra öğrenimine Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde devam etti. Ortaçağ ve Türk-İslam Tarihi Bölümü‘nde aldığı eğitimin yanı sıra Devlet Konservatuarı Opera Bölümü‘ne de kaydoldu ve iki fakülteden de mezun oldu. Mezuniyetinin arkasında önce Samsun‘da daha sonra da Ankara‘da toplam 11 yıl süreyle lise öğretmeni olarak tahsis yaptı.
1953‘te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi‘nde bir birincil gerçekleşti; zira Bahriye Üçok fakültenin birincil bayan öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Akademik kariyeri 1957‘de doktor olmasıyla sürat şampiyon Üçok, 1964 yılında ise “İslam Devletleri’nde Bayan Hükümdarlarla” adlı tez çalışmasıyla doçent ünvanını aldı. İyi derecede Farsça ve Arapça bildiği için İslam dini üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda Kur’an-ı Kerim’e yan kalarak İslamiyet’i çazünde yer alan hoşgörüyle yorumladı. Radikal gruplardan böylece tehditler almaya başladığı için Üçok, akademik çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kaldı.
1971 senesinde dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay göre kontenjan senatörü seçilen Üçok’un aktif siyasi yaşamı da bu şekilde başlamış oldu. Beş sene süresince Cumhuriyet Senatosu divan üyeliği yaptıktan daha sonra 1977‘de CHP’ye katılan Bahriye Üçok, 1983 yılında Demokrat Parti’nin kurucu üyesi oldu. 1984‘te yapılan genel seçimlerde bu partiden Ordu milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi.
1986 yılında SHP’ye geçen siyasetçi, Kasım 1988‘de katıldığı bir TV programında “İslam’da örtünmenin ve oruç tutmanın gerekli olmadığını” açıklaması üstüne “İslami Hareket” adlı örgütten tehditler almaya başladı. 1990‘da parti meclisi üyesi olarak seçildikten kısa bir zaman sonra Üçok, 6 Ekim 1990 günü Ankara’daki evine gönderilen kitap paketini açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını yitirdi. Siyasetçi o dönemde partisi SHP için bir laiklik raporu hazırlıyordu.
Türkiye’nin yetiştirdiği çok manâlı bir isim olan siyasetçinin ölümünün peşinde adı İzmir‘de önemli bir meydana; Artvin ve Ankara’da da bir caddeye verildi.
Doç. Dr. Bahriye Üçok’a düzenlenen bombalı saldırıyı PKK üstlenmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren Türkiye Devrimci Irk Partisi İzmir sorumlusu Gülay Calap ise 16 Ocak 1994 tarihinde İzmir’de gözaltına gücenmiş, 12 yıllık hapis cezasının ardındaki DTP Parti Meclisi üyesi olarak 2007 Nevruz’unda Çanakkale’ye gelmiştir. Calap, 2007’nin Kasım ayında yapılan parti kongresinde DTP Genel Başkan Yardımcısı olmuştur. 21 Mart 2007 tarihinde, DTP’nin Çanakkale’de gerçekleştirdiği Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmada, bölücü terör örgütü PKK’yı ve lideri Abdullah Öcalan’ı övmüş bu sebepten adliyeye sevkedilmiş fakat yapılan duruşmaların hiçbirine katılmamıştır.