Bonaventura Cavalieri
Bonaventura Cavalieri Biyografisi
İtalyan papazı ve matematikçisi
Bonaventura Cavalieri, 1598 tarihinde İtalya’nın Milano kentinde doğmuştur.
Galile‘nin en iyi öğrencilerinden biri oldu. Bonaventura Cavalieri, 1629 yılından 1647 yılında ölünceye dek İtalya’nın Bologna şehrinde matematik dersi verdi. Gökbilim ve küresel trigonometriyle ilgilendi. Logaritma ve hesaplarının İtalya’da uygulanmasında öncülük etti.
“Süreklilerin Bölünmezleri Yolundan, ilmiş Geometri” kuramıyla büyük ün kazanmıştır. Bu hipotez, geometrik büyüklükleri, sonsuz öğeli bir sayıdan oluşmuş kabul eder. Bu öğeler, geometrik büyüklüğün ayrılabileceği en son terimdir. böylece de bölünemez olarak nitelenir.
Bonaventura Cavalieri, araştırmalar sonucunda, “eşdeğer yüksekliği olan iki katı cismin, eğer benzer yükseklikteki düzlemsel kesitlerinin alanı eşitse, hacimleri de eşittir” diye açıklama edilen, kendi adıyla anılan kurala ulaştı. Bu onun, polinomların integralinin alınması işleminin benzerini gerçekleştirmesini sağladı.
Bonaventura Cavalieri, 1635 yılında Galileo‘nun teşvikiyle ebedi küçüklükler ile ilgili kendi düşüncelerini bir kitapta (Geometria indivisibilibus continuorum nova quadam ratione promota – Geometry, developed by a new method through the indivisibles of the continua,) derledi.
Geometri, trigonometri, astronomi ve optik üstüne çalışmalar yürüten Cavalieri logaritma değerlerinin önemini anlayan birincil İtalyan yazar olmuştur. 1632rium universale uranometricum” adlı eserinde sinüs, tanjant, sekant ve kosinüs değerlerinin ve bunların logaritmalarının sekiz haneye kadar değerlerini göstermiştir. Fakat, daha çok “Geometria indivisibilibus continuorum” adlı eseriyle tanınmaktadır.
Bonaventura Cavalieri, 27 Kasım 1647 tarihinde İtalya’nın Bologna şehrinde 49 yaşında ölmüştür.
Spiral ve Parabol
Cavalieri’nin en önemli teoremi paralel kenar ile oluşturduğu teorem olmuştur. Fakat bunun yanında matematiğe, manâlı sonuçlar doğuran başka bir katkısı daha olmuştur. r=at spirali ile x2=ay parabolü antik çağlardan beri bilinmesine karşın aralarındaki ilişki kimsenin dikkatini çekmemiştir. Cavalieri, doğrusal bölünmezler ile yuvarlak bölünmezleri karşılaştırmayı düşünebilmişti. Örneğin x’=ay parabolünü, O köşesini değişmez tutarak P noktası P’ noktasına gelecek şekilde bir saat yayı gibi bükersek, bir spiral elde 66 ederiz. Bu şekilde x2=ay parabolünün üzerindeki noktalar r=beygir spirali üstüne gelecektir. Cavalieri ayrıca ayrım etmiştir fakat PP’ uzunluğu OP’ yarıçaplı bir dairenin çevresine eşit alınırsa spiralin ilk döngüsünün altında kalan alan, OP yayı ile OP açıkçası arasındaki alana eşdeğer olur.