Bülent Arınç
Bülent Arınç Biyografisi
TBMM eski Başkanı, siyaset ve hukuk adamı.
Bülent Arınç, 25 Mayıs 1948 tarihinde Bursa‘da doğdu. Babası İbrahim Arınç, annesi Sevdiye Hanımdır. Yıldıray (d.1938), Kutlay (d.1940), Ümit Doğay (d.1943) ve Tülay (d.1956) isimlerinde kardeşleri vardır. Çocukluğu, Jandarma astsubayı olan babasının ardından bilhassa Doğu Anadolu’nun ücra kasabalarını dolaşarak geçti. En sonunda Manisa‘ya yerleştiler. Manisa Lisesi‘nden mezun olan Arınç, 1970 yılında Ankara Hukuk Fakültesi‘ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken Milliyetçi Şiddet Birliği’ni kurdu ve başkanlığını yaptı. Birlik’in bir sonraki başkanlığını Beşir Atalay‘a devretti.
Manisa‘da uzun vakit serbest avukatlık yaptı. Manisa’da avukatlık yaparken 1971 Muhtırası’nın gerisinde yargılanan sağcı ve solcu öğrencilerin davalarını bedava üstlendi. Üniversite yıllarından itibaren siyasetle uğraşan, gençlik kolları başkanlığı yapan Bülent Arınç, il başkanlığı görevinde de bulundu. 1969 yılında Necmettin Erbakan‘ın Milli Nizam Partisi için bir Skoda’yla Manisa’yı köy köy dolaştı.
24 Aralık 1995‘te milletvekili genel seçimlerinde Rahatlık Partisi‘nden (RP) Manisa Milletvekili seçilen Arınç, RP MKYK üyeliğinde bulundu. Bülent Arınç, bu dönemde TBMM Yargı Komisyonu ile Türkiye-AB Karma Komisyonu’nda çalıştı.
Arınç, RP‘nin (Refah Partisi) 15 Şubat 1998‘de Anayasa Mahkemesi göre kapatılması ve kapatma kararının 22 Şubat 1998 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanmasından daha sonra, 27 Şubat 1998‘de bir grup arkadaşıyla beraber 17 Aralık 1997‘de kurulan Fazilet Partisi‘ne (FP) geçti.
Arınç, 18 Nisan 1999 milletvekili genel seçimlerinde FP’den Manisa Milletvekili seçildi. İki yasama döneminde FP Grup Başkanvekili görevinde bulunan Arınç, hem TBMM Dışişleri Komisyonu üyeliği yaptı.
Bülent Arınç, FP’nin “Yenilikçi Kanat” milletvekilleri arasında öne meydana çıkan Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ile beraber hareket etti ve 14 Mayıs 2000‘de toplanan FP 1. Olağan Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığa adaylığını koyan Gül’ü destekledi.
RP’nin peşinde, FP’nin de 22 Haziran 2001’de Anayasa Mahkemesi kadar kapatılmasının gerisinde bu partiye mensup milletvekillerinden “Yenilikçi Kanat” olarak adlandırılan grubun 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurduğu Adalet ve Kalkınma Partisi‘nin (AKP) kurucuları arasında bulunan Arınç, TBMM Grup Başkanı görevine getirildi.
Bülent Arınç, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan Milletvekili Erken Genel Seçimlerinde üçüncü kere Manisa Milletvekili olarak Parlamentoya girdi.
Arınç, 19 Kasım 2002‘de Türkiye Büyük Halk Müziği Meclisi Başkanlığına seçildi. Manisa Milletvekili Bülent Arınç birinci oylamada Tüzük’nın istediği çoğunluğu sağlayarak, 369 oyla TBMM‘nin 22. Başkanı oldu.
8 Ekim 2004 tarihinde üç sene süreyle baştan bu göreve seçildi. 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi cumhurbaşkanlığı için adı geçen Arınç 24 Nisan 2007 günü namzet olmayacağını açıkladı. 22 Temmuz Genel Seçimleri’nin ardından yapılan Meclis Başkanlığı seçimlerine namzet olmadı. 1 Mayıs 2009 günü yapılan kabine revizyonunda Başbakan yardımcısı olarak kabineye giren Arınç, 2011 Genel Seçimleri’nden sonra kurulan 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nde Başbakan yardımcılığı ve hükümet sözcülüğü görevini üstlendi.
Orta derecede İngilizce bilen Bülent Arınç, Münevver Arınç ile evlidir. Mehmet Fatih Arınç, Ayşenur Arınç, Mücahit Arınç adlarında üç çocuk babasıdır. Oğlu Fatih’i 1997’deki bir trafik kazasında kaybetti.
2015 seçimlerinde AKP’nin tüzüğünde yer alan ”En artı 3 dönem üst üste vekil seçilebilirler” maddesine göre seçimlere katılmadı.