Denis Diderot
Denis Diderot Biyografisi
Denis Diderot, 5 Ekim 1713 tarihinde Fransa’nın Champagne ilinin Langres kasabasında doğmuştur. Paris’te aydınlık bir öğrenim yaptıktan daha sonra, babasının bıçakçı dükkânının başına geçecek yerde, edebiyat mesleğine atıldı. Her konuyla ilgilendi ve romanda da, tiyatroda da, edebi eleştiride de benzer derecede yetenekli olduğunu gösterdi. Gazeteci ve sanat eleştirmeni oldu
Aydınlanma Çağı’nın en kayda değer kişiliklerinden biridir.
Denis diderot “yaygın olan düşünüş tarzını başkalaştırmak için kurulmuştur” dediği Ansiklopedi’yi, Aydınlanma’nın esas metni haline getirme uğraşısı veren en manâlı düşünürlerdendir.
Edebiyat alanında da bir fazla katkısı bulunan Diderot’nun başlıca özelliği romanları şekil ve içeriğinin yanı sıra, felsefi olarak da incelemesiydi. Romantizm akımının öncüsü ve humanist olan Diderot; zengin kiliseler kontrolünde bir endüstri olarak gördüğü Hıristiyanlık dinini reddetmiş ve bir fazla aşırı dincinin saldırılarına uğramıştır.
Bütün bunların yanına Diderot, tiyatro alanında da çoğu yenilik getirmiş, gerçeği ve toplumsal sorunları sahneye sokmaya çalışmış, kimilerince çağdaş tiyatronun gerekçi ve toplumcu kolunun öncüsü sayılmıştır .
Tüm bunların yanına Diderot, tiyatro alanında da birçok yenilik getirmiş, gerçeği ve toplumsal sorunları sahneye sokmaya çalışmış, kimilerince modern tiyatronun gerekçi ve toplumcu kolunun öncüsü sayılmıştır.
Diderot’un bir felsefe öğretinda en kalıcı olanlar romanları ve özellikle de «Rameau’nun Yeğeni»dir.
Denis Diderot, 31 Temmuz 1784 tarihinde Fransa’nın başşehri Paris’de ölmüştür.
Meşhur Sözleri:
Yalanın faydası bir defa içindir, gerçeğin faydası ise ebedi ve ebedi.
İnsanı taş yada kırık kalpli yapan bu dünyadan gidiyorum. Beni nereye gömerlerse gömsünler.
Güler yüzle söylenen bir yalanı bir anda yuttuğumuz halde, acı gerçeği oysa damla damla yutarız.
İnsan, hayatının dörtte üçünü yapamayacağı şeylerle geçirir.
Eserleri :
Giz Tutmayan Mücevherler
Gayrımeşru Oğul
Aile Babası
Rahibe
Kaderci Jacques
Rameau’nun Yeğeni
Aktörlük Hakkında Aykırı Fikirler
Kocaman bir cilt yaratıcı Mektuplar’ı ve sırası gelmişken özellikle kadın arkadaşı Sophie Volland’a yazdığı mektuplar da alaka çekicidir.
Filozofça Görüşler isimli yapıtı da mahkeme kararınca yakılmıştır.