Dmitriy Mendeleyev
Dmitriy Mendeleyev Biyografisi
Dimitri İvanoviç Mendeleev, Rus kimyager ve mucit. Kimya biliminde genelleştirme amaçlı kullanılan ve bu bilime katkıları koskocoman olan “Devirli Tablo“nun birincil yaratıcısıdır. Bu tablo doğru o dönemde hemen şimdi keşfedilmemiş elementler ve özellikleri hakkında öngörülerde bulunabilmiştir.
Dimitri İvanoviç Mendeleev, 8 Şubat 1834‘te, Tobolsk, Sibirya‘da dünyaya geldi. 17 kardeşin en küçüğü olan Dimitri, babasının ölümünün gerisinde annesi göre daha iyi bir eğitim alması için batı’ya götürüldü. 1849 yılında aile St. Petersburg‘a taşındı ve Mendeleev, Main Pedagogical Institude’e girdi. Bu okuldan mezun olduktan sonra tüberküloza yakalandı ve Karadeniz‘in kuzey kıyısında bulunan Kırım Yarımadası‘na taşınmak zorunda kaldı. Burada devam ettiği Simferopol Lisesi’nde bilim şefi oldu ve ayrıntılarıyla iyileştikten daha sonra, 1857‘de, St. Petersburg’a geri döndü.
1859 ve 1861 yılları arasında sıvıların kılcallığı ve spektroskop ile ilgili araştırmalar yürüttü. 1861 yılında tayfölçer ile ilgili ilk kitabını yayınladı ve dikkatleri üstüne çekti. 1862 yılında, Feozva Nikitichna ile evlendi ve bir yıl daha sonra, 1863‘te, St. Petersburg Technological Institude ve St. Petersburg Üniversitesi’nde kimya profesörü oldu. Bu okullardaki görevini dört sene baştan başa devam ettirdi ve peşinde uluslararası bir araştırma merkezinde çalışmalarını sürdürmeye başladı.
Fransa ve Almanya‘da yaptığı incelemelerle, Avogadro Hipotezi üzerine yapılan tartışmalara dahil oldu. sonradan Pennsylvania‘ya gitgide artarak, burada açılan ilk petrol kuyusunu gördü. Rusya‘ya dönüşü ile beraber yeni bir ticari saflaştırma yöntemi geliştirdi ve Rusya’nın ilk petrol rafinerisinin kurulmasına katkıda bulundu.
St. Petersburg Üniversitesi’nde tayin yaptığı sırada, elementlerin düzenliliklerini incelemek için yaptığı yerleştirme ile “Periyodik Cetvel”i oluşturdu. Bu cetvelde, elementler arası geçişleri inceleyerek, henüz keşfedilmemiş çoğu elementin varlığına dair ipuçları yakaladı ve bu elementlerin muhtemel özelliklerini belirlemeyi başardı. Doğada var olduğunu söylediği elementlerin bazıları birkaç yıl içinde bulundu ve böylece devirli tablonun önemi iyice ortaya çıktı.
İzomorfizm hakkında yaptığı incelemeler baştan sona jeokimyanın gelişmesine önayak olan Mendeleev bununla beraber, geliştirdiği hidrat teorisi ile de önemli bir fizikokimyacı olduğunu kanıtladı.
1907 yılında, St. Petersburg’ta yakalandığı grip yüzünden hayatını kaybeden Mendeleev, devirli tabloyu oluşturduğu sırada henüz sadece 63 element biliniyordu. Ölümünden sonra bu rakam 86 oldu ve çalışmalarının önemi bir kere daha anlaşıldı.
Mendeleyev adı Ay‘daki bir kratere ve devirli tablonun 101 numaralı elementine verilerek, bu isim onurlandırıldı.
Dimitri İvanoviç Mendeleev, 2 Şubat 1907 tarihinde Rusya, St. Petersburg’da 73 yaşında ölmüştür.
Kitapları :
Kimyanın ilkeleri