Emrah Yücel
Emrah Yücel Biyografisi
Hollywood sinemasının film posterlerini tasarlamasıyla tanınır.
Emrah Yüceöy Enstitüsü’nde öğretmenlik yaparken, 24 Mayıs 1968’de Diyarbakır’da doğar. Aslen Ankara’lıdır. Anne Sezer Yücel edebiyat, baba Hasan Yücel resim öğretmenidir. Diyarbakır’da hayatının ilk altı ayını geçirdikten daha sonra Ankara’ya taşınırlar. Annesi radyo programı yazarı (senarist) olur. Dönemin bütün arkası yarınlarında imzası vardır.
İlkokula başlayacağı sırada bir yıllığına İngiltere’ye giderler. Baba Hasan Yücel Londra’da BBC’de yönetmenlik eğitimi alır. Türkiye’ye döndüğünde kısa filmler ve belgeseller hazırlayacaktır.
Babası İngiltere’de BBC için çalışırken, Londra’da ilkokula başladı. Ankara’ya döndüğünde Namık Kemal İlkokulu’na ikinci sınıftan başlar. Ankara Atatürk Lisesi’nde okudu. Çalışmaya 16 yaşında çalışmaya başlar. Yaz tatillerinde marangoz, terzi, mefruşatçı çıraklığı yapar.
1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı bölümünden mezun oldu. Gerisinde Bilkent Üniversitesi Hoş Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık alanında yüksek
Doktoraya başladığı sene okuldan arkadaşı Murat Kaya ile Solaris adında bir reklam şirketi kurdu. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı için Uğur Mumcu’nun 24 kitabının kapağını yeniden yaptı.
İstanbul Film Festivali afişlerinden Uğur Mumcu‘nun kitap kapaklarına, arma, ambalaj grafiği, broşür, CD kapaklarından, reklam kampanyalarına dek ayrı alanlarda tasarımlara imza attı. Tasarladığı afişler Kanada, New York, Paris’te sergilendi. Milletlerarası New Mexico ve Varşova poster bienallerine katıldı.
Hollywood sinemasının film posterlerini tasarlamasıyla tanınır. Türk sinemasında ise Mumya Firarda, Neredesin Firuze, G.O.R.A., Asmalı Konak, Vizontele ve Vizontele Tuuba filmlerinin afişlerini tasarladı. Emrah Yücel, dünyanın tanıdığı ve hayran olduğu Hollywood starları; Brad Pitt, Angelina Houston, Mel Gibson, Tom Hanks, Michael Douglas, Helen Hunt, Diane Lane, Julianne Moore, Stephan Dorff, Kirk Douglas gibi böylece çoğunun bireysel web sitelerini hazırladı.
Emrah Yücel,iki kez “Key-Art” ödülü kazandı. başkaca ise Ortodoks Kilisesi’ne hazırladığı 650 sayfalık web sitesiyle “Webby” ödülünü “Ruhani dalda” öncelikle kazandı.
Kendi şirketi “Solaris” reklam ajansıyla 5 yıl her tarafında hizmet verdi. 1994 yılını 1995’e bağlayan gece ani bir kararla evini, arabasını, şirketini satıp New York’a taşınmaya karar verdi. 1 Mart 1995 günü Solaris’in haklarını ortağına devreder, bütün gemileri yakarak Amerika’ya gider.
6 Mart 1995’te iki bavuluyla New York’a Gittiğinde bir şirket kurdu. O sıralar internet de yeni gelişiyor. Hemen şirketini ve kendi adını arama motoruna kaydettirdi. Kısa zamanda yaptığı işlerin kalitesiyle aranan biri oldu.
www.emrahyucel.com’un hazırlıklarına başlar. Sonra ‘hayatımda yaptığım en zekice şey’ dediği işi yapar, sitesini yahoo, altavista gibi arama motorlarına kaydettirir. Arama sitelerine girip de grafik tasarımcı, New York, tasarımcı yazan herkesin karşısına emrahyucel.com çıkar. O yıllarda sanal alem çok kalabalık değildir. İnternette sitesi olan tasarımcı sayısı yalnızca üçtür. İki ay daha sonra internet sitesinden gelen ilk müşterisi bir Japon firmasıdır. 1,5 sene sonradan fakat para kazanmaya başlar.
New York’a yerleştikten sonradan tiyatro, konser afişleri, CD ve kitap kapakları, kurumsal logo çalışmaları yaptı.
1995 yılında Avon Cosmetics için yaptığı işleri görebilen “Head Hunter” yani beyin-yetenek avcılarından biri onu fark etti. Ve bir gün bir telefon… “Hollywood’a afiş gerçekleştirmek ister misin?” diye sordu. Bir ay sonra Los Angeles‘da Beverly Hills’de çalışıyordu. İlk yaptığı film afişindeki filmin adı Chill Factor’dür.
Emrah Yücel, Her şeyini bırakıp 1994 yılında New York’a gitmek üzere uçağa bindiğinde: Uçak manâsız; bir ara ona doğru yürüyen bir sima ile göz göze gelip, selamlama veriyor. Yaşlı bey soruyor “Nereden tanışıyoruz delikanlı?” diye. “Beni tanımazsınız ama ben sizi fark ettim ve selam verdim,” diyor. Sohbet ediyorlar. Niçin New York’a gittiğini, niçin gemileri yaktığını anlatıyor. Adam onu daha yakından tanımak istiyor, “Yaptığın işleri görebilir miyim?” diye soruyor. Emrah Yücel çantasından bir dosya çıkarıyor. Kendisine uzatıyor, o dosyayı alıp gidiyor adam… Uçak, New York üzerinde alçalırken tekrar yanında geliyor. “Yaptığın işleri beğendim ama bir şeye de fazla üzüldüm,”diyor. “Sen bu ülkede büyümüş bir ağaçsın, köklerin bu ülkeden beslenmiş ama meyvelerini vermeye oraya gidiyorsun.” “O adam rahmetli Sakıp Sabancı’ydı. Bu sözü 17 sene boyunca, dramatik bir dipnot olarak hep aklımda kaldı,” diyor.
Santa Monica Art Collage’ın danışma kurulunda ödev yapmaktadır. Ortağı Stephan Lapp ile “Iconisus L&Y”adında bir görsel iletişim ajansı kurdu. Keza “Imeanit Films” ve “Design” adında diğer bir şirketi daha var.
Emrah Yücel, Los Angeles’ta tanıştığı ve Los Angeles’ta bir bankada insan kaynakları uzmanı olarak çalışan bir Türk olan Simla Uzun Hanım’a aşık oldu ve evlendi.
Emrah Yücel, eşi Simla, çocukları Ada ve Dada ile ABD. Los Angeles’teki evinde yaşamaktadır.
Tasarladığı Hollywood Filmlerinin Afişlerinden Bazıları :
– Enemy beygir the Gates (Kapıdaki Düşman)
– Vertical Sınır (Düşey limit)
– What Women Want (Kadınlar Ne İster)
– Desert Saints
– The Rules of Attraction
– Charlotte Gray
– The Guest
– Bringing Out the Dead
– The Barber
– Suddenly Naked
– Panama Terzisi
– Fırtına
– Düşey Sınır
– U571
– Muppets From Space
– Spy Kids
– Billabong Odyssey
– 28 Days
– Path to War
– Onegin
– On the Line
– O
– No Good Deed
– Lantana
– Kiss of the Dragon
– Framed
– Enigma
– Time Machine
– Dangerous Lives of Altar Boys
– Real Women Have Curves
– 24 Hours
– The Four Feathers
– Rabbit-Proof Fence
– Jersey Girl
– Dreamcatcher
– Chicago
– 007 James Bond
– Frida
– The Hours
– Karşınızda Peter Sellers
– The Big Bounce
– Mindhunters
– Iron Jawed Angels
– Soğuk Dağ
– Kill Bill
– Kingdom of Heaven (Cennetin Krallığı)