Erol Mütercimler
Erol Mütercimler Biyografisi
Yazan, Araştırmacı, Akademisyen
Erol Mütercimler, 1954 yılında Kars’da doğmuştur. Babası köy enstitüsü öğretmenidir. Fazla dağıtılmış kentlerde dolaştıktan sonradan babası istanbul’a tayin edildi. İstanbul’da büyüyüp Bütün okulları istanbul’da okumuştur. İstanbul Gazi Osman Paşa Plevne Lise’sinden mezun olduktan daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Milletlerarası İlişkiler Bölümünde “Çok kültürlülük” konusundaki doktora alan çalışmasını tamamladı.
1978 yılında Deniz Kuvvetleri’ne teğmen olarak katıldı. 12 Eylül 1980‘te Deniz Kuvvetleri’nde teğmen idi. Deniz Kuvvetleri’nde Deniz Astsubay Okulu’nda 16 yıl Fizik öğretmenliği yaptı. Binbaşı iken ordudan ayrıldı. Beşiktaş Deniz Müzesi Müdürlüğü yaptı ve daha sonra Avustralya’ya gitti, orada Avustralya’da yayın yapmakta olan bir radyo istasyonu SBS devlet radyosunda programcılık yaptı. Orada ‘Avustralya News’ diye bir gazetede köşe yazarlığı yaptı.
Avustralya‘dan döndükten daha sonra Türkiye’ye dönüşünde dağıtılmış gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yaptı. TRT Radyosu ve değişik TV kanallarında programcı ve idareci olarak çalıştı. Belgeseller hazırladı. 60’üstünde kısa radyo oyunları yazdı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi‘nde öğretim görevlisi olarak tahsis yaptı. Taktik ve Devir Tarihi dersleri verdi.
Erol Mütercimler, 1 Temmuz 2008 tarihinde Ergenekon Soruşturması dahilinde gözaltına alındı. Sorgusu yapıldıktan daha sonra serbest bırakıldı. 5 Ağustos 2013 günü karara bağlanan davada ’Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyesi elde etmek’ suçundan 8 sene 9 ay ceza aldı.
Habertürk kanalında Aynanın Arkası adlı haber programı yaptı. STAM Stratejik Araştırmalar Merkezi ve TGAV Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörlüğü yaptı. Cem TV‘de Aynanın Arkası ve Komplo Teorileri adlı haber programını yaptı.
2007 yılında “Suna” adlı sinema filminde Türkan Şoray ile birlikte oynadı.
Erol Mütercimler, 2013 yılının Şubat ayında yayımladığı “Kumpas Ergenekon” adlı kitabında düzmece delillerle verilen haksız cezalar sonucunda bir adalet faciası olarak hukuk tarihine damga vuran Ergenekon sürecini en ince detayına dek anlatılıp işin içyüzü belgelerle ortaya koydu.
Erol Mütercimler okurlarına kitabını şöyle tanıtıyor:
“Asrın davası mı? Yüzyılın iftirası mı?
Bu bir hukuk davası değil, siyasi bir davadır.
Kulak tanığı olduğum Ergenekon bu yok.
26 Nisan 1988 tarihinde bir emekli generalden öğrendiğim Gladyo’nun Türkiye’deki adı olan ERGENEKON’un varlığını, birincil ve son kere 1997 yılında, açıkladım. Ben bir kulak tanığıydım. Bildiklerim sadece duyduklarımdı. Sonradan sustum. General’den, Türkiye’deki Gladyo hakkında duyduklarımın tamamını, eksiksiz olarak, ilk olarak 31 Ocak 2012 tarihinde Silivri mahkemesinde anlattım.
Artık kulak tanığı olarak bilgim olan, ama ilgim olmayan ERGENEKON davası mahkeme süreci tamamlandı. Cezalar yağdırıldı.
Bu bir hukuk davası değildi, siyasi davaydı. Topluma olan borcumu bu kitapla ödemeye karar verdim.
CIA ve Pentagon, Türk ordusuna aleyhinde büyük bir komplo kurdu. Bu büyük tertibi başlatması için dikte bahşedilen kişi güya gazeteci Tuncay Güney 2001’de düğmeye bastı. Benzer birey bu çirkin tertibi 2013 yılında, TRT 2’de yaptığı programla ve sonradan Bağımsızlık gazetesine verdiği röportajla bitirdi.
1991 yılından itibaren ABD, Türk ordusunu değiştirmeye, dönüştürmeye karar verdi. Türk Genelkurmay’ı bunu hiç farketmedi! Sonunda, 275 sanıklı ERGENEKON tertibi üretildi.
Bu kitap, ABD’li uzmanların raporları, konferansları, televizyon konuşmalarıyla, kurguladıkları komplonun başlıca kaynaklarını ortaya koyuyor. bununla birlikte medyadaki “kuş yumurtası” gazetecilerini açığa çıkarıyor. TSK’nın içindeki “hainlerin” kimler olduğu hususunda adres gösteriyor.
Mahkeme sürecini, keza kahkahalarla hem de dişinizi sıkarak okuyacağınız anılarla anlatıyor. İddianamelerin nasıl dayanaktan mahrum olduğunu ortaya koyan savunma metinlerini, demokrasi ve hukuk tarihimize ibret belgeleri olarak sunuyor.
Bu bir SAVUNMA kitabı değildir; öç alma duygusuyla yazılmamıştır. Yalnızca, sistemle hesaplaşmadır. Kumpaslara karşısında uyanık kalınması uyarısıdır.
‘BÜYÜK KUMPAS, ERGENEKON’ konusunda şaşkın olanlara bir yol haritasıdır. Siyaset, taktik ve hukuk tarihi yazarlarına dokümanıdır. Türkiye’nin politika yapıcılarına ve karar vericilerine bir strateji belgesidir.”
Kitapları :
1987 – Destanlaşan Gemiler – Hamidiye, Yavuz, Nusrat, Alemdar
1991 – Sultan Osman
1997 – 21. Asır ve Türkiye – Yüksek Strateji
2000 – 21. Asır ve Türkiye
2003 – İmparatorluğun Çöküşüne Denizden Görünüm
2004 – Düşler ve Entrikalar / Halkçı Parti Dönemi Türk
2004 – Kadınlar, Gemiler, Otomobiller
2004 – Kurtuluş Savaşı´na Denizden Gelen Destek ve Kuvayı Milliye Donanması
2005 – Danışıklı Dövüş Teorileri
2006 – Yüksek Stratejiden Etki Odaklı Harekata Geleceği Idare Etmek
2007 – Bu Vatan Böyle Kurtuldu / Onlar Bizim İçin Öldüler
2008 – Düşünce Oyunu / Entrika Teorileri 2
2009 – Bilinmeyen Yönleriyle Kıbrıs Barışma Harekatı
2009 – Gelibolu 1915 Korkak Abdul’den Jolly Türk’e
2009 – Satılık Ada Kıbrıs / Kıbrıs Uzlaşma Harekatının Meçhul Yönleri
2009 – Stratejik Düşünme & Geleceği Yönetmek ve Kazanmak İçin
2010 – Aynadaki Tarih & Komplolar, Suikastler, Provakasyonlar, İsyanlar
2010 – Ertugrul Faciası ve 21.Yüzyıla Dürüst Türk – Japon İlişkileri
2013 – 1922 Mudanya Mütarekesi Diplomasi Savaşı
2013 – Gençler İçin Fikrimizin Rehberi Gazi Mustafa Kemal
2014 – Büyük Kumpas Ergenekon
2014 – Fikrimizin Rehberi Gazi Mustafa Kemal
2014 – Entrika Teorileri & Aynanın Ardında Kalan Gerçekler
Filmleri :
2007 – Suna (Selim) (sinema filmi)