Esengül
Esengül Biyografisi
Esengül, arabesk müziğin günahsız olduğu bir çağın yıldızıydı. 17 yaşında başlayan fırtınalı şöhreti sadece 8 yıl sürdü.
Esengül, 24 Eylül 1954 tarihinde istanbul’da doğmuştur. Esas adı Esen Ağan’dır. Sezen Beşikçi adında kız kardeşi vardır. Konservatuvar mezunu olan annesi Piraye Ağan’dan ilk müzik derslerini aldı. sonra değişik hocalardan da ders aldı. Genç kızın eğitimini üstlenen besteci Abdullah Bayşu ona ses eğitiminin yanına bir de ismine ‘gül’ü ekleyerek sahne ismini de verdi.
15 yaşındayken 1969 yılında bir ses yarışmasında birinci old“Aşkımı Süpürmüşler” fazla beğenilince gazinolarda çalışmaya başladı. 16 yaşında Lunapark Gazinosu’nda, sahneye Emel Sayın’ın daha alçak kadrosunda çıktı. istanbul, Ankara ve İzmir‘deki meşhur gazinolarda assolist olarak sahne aldı.
Sesi öylesine beğenilmişti fakat Lunapark’taki ikinci gecesinin arkasında Bebek’teki Belediye Gazinosu’ndan assolistlik teklifi geldi. Teklifi kabul eden Esengül en genç assolist olarak birdenbire şöhrete kavuştu. Hemencecik arkasından Ankara’daki Dikmen, Köşk, İzmir’de Akasyalar, istanbul’da Semiramis ve Maksim gazinolarında sahneye çıktı. Orhan Karadeniz gibi efsane bir bestecediği şarkılar anında tutuluyordu.
1971 yılında Acımasız ile kayda değer bir çıkış yapan Esengül 1973 yılında halkın sevgilisi olmasına neden olan ‘Taht Kurmuşsun Kalbime’ şarkısını söyledi.
Esengül’ün şarkıları meyhanelerde milli marş gibi söyleniyordu bundan böyle. Esengül en hazin şarkıları bile gülen bir yüzle söylüyor, onun çıktığı gazinolar dolup taşıyordu. Sahnede çok başarılı olan Esengül, albümlerindeki şarkıları da hatasız bir şekilde prova yapmadan bir kerede icra edip tescil yapıyordu.
Esengül sahneye çıktığı zaman olduğu yerinde durmuyor, masaları geziyor, şarkılarını müşterilerin gözlerine bakarak söylüyor, para savurmaktan hoşlanan ona hayran erkekleri ayyaş ediyordu. Yeraltı dünyasının isimleriyle pozitif haşır neşir olunca polis takibine alınmakta gecikmedi. Çakırkeyif olduğu bir gece gazinoda meşhur kabadayılardan birinin silahını alıp havaya ateş açtı. Bu durum hem sorgulanmasına keza de şöhretinin artmasına neden oldu.
Yeraltı dünyasının kabadayıları ile kurduğu ilişkiler yüzünden polis tarafından izlendi. 31 Mart 1979 tarihinde çalıştığı Semiramis Pekkan’ın adını içeren Semiramis Gazinosu’nda çıkan bir olayda gazino sahibi ve bir garson öldürüldü.
Esengül, bu olaydan yirmi gün sonra, yanında bir işadamı ile birlikte Ataköy’de geçirdiği trafik kazası sonucu öldü. Bunun bir hesaplaşma olduğuna dair haberler sebebiyle canice masası olayı sorguladı, ancak kazanın fazla alkol ve hızdan olduğuna hükmedildi.
Esengül, 18 Nisan 1979 tarihinde İstanbul, Ataköy, Bakırköy’de bir trafik kazasında 25 yaşında ölmüştür.
Esengül, 23 adet 45’lik, 4 kaset yaptı, dahası film çevirdi. Ölümünden sonradan 45’likleri uzunçalarlarda toplanarak piyasaya sürüldü. Abdullah Bayşu, Orhan Akdeniz, Hale Aker imzalı Esengül şarkılarının birçok arabesk müziğin klasikleri arasına girmiştir. ‘Taht Kurmuşsun Kalbime’ gibi kendine özgü hüzünlü ve yakıcı sesiyle söylediği şarkılar herkesin dilindeydi.
1977 yılında “Yansın Bu Dünya” adlı sinema filminde Aysel Gürel, Saadet Sun, Adnan Şenses ile birlikte başrolde oynadı.
Esengül, 1972 yılında Orhan Akçınar ile evlendi. Sahne hayatı ile özel yaşantısı arasında bir denge kuramayınca fazla evli kalamadı. bu nedenle kısa vakit daha sonra ‘şiddetli geçimsizlik’ nedeniyle bir ay sonradan boşandı. O sıralarda Adnan Şenses ile tanıştı. Çok aşıklardı fakat çok da tartışma ediyorlardı. Bir darılıp barışıyorlar derken imam nikahı kıyıp birlikte yaşamaya başladılar. 1977 yılında Adnan Şenses’den de ayrıldı.
Adnan Şenses’den ayrıldıktan sonradan futbolcu Tayfun Kalkavan ile birlikte oldu.
45’lik Plakları :
1970 – Aşkımı Süpürmüşler 1971 – Anlamıyorsun Gönül Derdinden-Sana Aşkımı Anlatabilsem
1971 – Ayrılık Günü-Yüzüme Bakmaya Yüzün Değil
1972 – Senden Işık Bekledim-Sevip Koklayacağım
1972 – Bu Bizim Son Buluşmamız-Anlamlı Gözlerine
1972 – Sensiz Yaşam Çekilmiyor-Aşksız Yaşamaktansa
1973 – Fazla Geç Olmadan-Taht Kurmuşsun Kalbime
1973 – Kalbim Seninle Batmış-Ayrılık Basit mı Seven İnsana
1973 – Sevdiğimin Kurbanıyım-Sensiz Kahrolmuştum
1973 – Mutlu Olmanın Çaresi-Sen Mutlu Ettin Beni
1973 – Bakımlı Yaram-Seninle Öleceğim
1975 – Kırılsın Ayaklarım-Çılgın Gibi Sevdim
1976 – Bu Bizim Son Buluşmamız-Anlamlı Gözlerine 1976 – Beterin Beteri Var-Gel Arkadaş Olalım
1976 – Seni Sevmekle Suçluyum-Gün Yok Ay Değil
1976 – Gün Değil Ay Yok-Gel Dost Olalım
1977 – Hatırım İçin-Çok Üzgünsün Dost
Uzunçalar :
1976 – Esengül
1979 – Capcanlı gençliğe veda
1981 – Son Hatıram
1975 – Beterin Beteri Var (Almanya)
1975 – Gel Otur Arkadaşım (Almanya)
1975 – Bir Yoksula Rastladım (Almanya)
1976 – Uçup Giden Gençliğime (Almanya)
1980 – Esengül Sevdiğimin Kurbanıyım
1985 – Sevdiğimin Kurbanıyım
Kaset :
– Bir Yoksula Rastladım
– Uçup Dışarı Giden Gençliğime
– Beterin Beteri Var
– Gel Otur Arkadaşım
CD :
2005 – Beterin Beteri Var -Taht Kurmuşsun Kalbime
2005 – Gel otur arkadaşım
2005 – Bir yoksula rastladım
2006- Uçup dışarı giden gençliğime
Filmleri :
1977 – Yansın Bu Dünya (Esengül) (Sinema Filmi)
Müzik ekibi :
1979 – Köşe Kapmaca (Şarkılar) (Sinema Filmi)
https://www biyografirehberi com/etiket/piraye-agan/