H

Haluk Piyes

Haluk Piyes Biyografisi

Haluk Piyes, 30 Mart 1975 tarihinde Almanya, Köln’de doğmuştur. 2 ablası vardır. Annesi Tarsus, Sarıibrahimli, babası ise Kırşehir, Çiçekdağlı’dır. Ailesi 1970 yılında Almanya’ya çalışmaya gidenlerdendir. Babası O küçükken evi terk etmiş. Almanya’da daha ilk öğretmeninin desteği ile okuldayken tiyatro kurslarına gitti.
Almanya’da okuduğu üniversitede bitirmediğie tiyatro ve sinema eğitimi de aldı. Boks eğitimi de aldı. Bir ara fuarlarda sunuculuk yaptı. Bakalorya ‘sını Yahudi bir okulda bitirdi.

1991 yılında gittiği Los Angeles’da AFI’da 3 yıl akıcılık ve yönetmenlik, New York’ta ise Actors Studio’da ve Los Angeles HAW’da oyunculuk eğitimi aldı. Sosyal danışmanlık da yapan Haluk Piyes’e yabancılar söyleme kolaylığı bakımından Luk Piyes demektedirler. Amerika’dan sonra her tarafta Almanya’ya döndü. İlk rolü, Buket Alakuş’un kısa metrajlı bir filminde, Sonra birkaç TV filminde oynamış. 2000 yılında rol aldığı Kanak Attack filmi ile ünlü oldu.

2001 yılında yönetmen Barıştırma Pirhasan’ın “O da Beni Seviyor” adlı sinema filminde Lale Mansur, Ece Ekşi, Hale Algan, Ayşenil Şamlıoğlu, Cezmi Hakim, Serra Yılmaz, Şerif Sezer, Taner Birsel, Uğur Polat, Burak Sergen, Tuncel Kurtiz ile beraber oynadı.

2007 yılında Osman Sınav yapımı “Pusat” adlı televizyon dizisinde boksör rolü oynarken Yasemin Balık, Belirli Boztepe ile beraber oynadı.

Bir röportajında “Nasıl bir çocukluktu sizinkisi?” Diye sorulduğunda :

tirnak-sol.gifspacer.giftirnak-sag.gif“Boynumuzda anahtarları olan çocuklardık. Ailemiz sokaklardı” deyiverdi. Etkilendim… “Annemle büyüdüm. Annem herzamanki bir gurbetçi temizlikçi bayan. İki ablam var. Annem, bize bakabilmek için böylece fazla bizimle olamadı. Bir ablam güney Almanya’ya okumaya gitti, diğeri 18 yaşında evlendi. O yüzden boynumda anahtarlı çocuktum. Boynumuzda anahtar, bir litre süt, birkaç yumurtayla gün geçiyordu. 5-6 yaşlarında hayatım böyleydi.” Baba neredeydi, diye sorduğumda “O bizi terk etmişti. Daha Sonra tanıştık” cevabını veriyor, hemencecik çocukluk günlerine geri dönüyor: “Aile, en çok görüştüğünüz insanlardır. Sokakta, okula beraber gittiğim çocuklardı benim ailem. Benim normalim buydu. Çünkü mahallede yaşayanların çoğu Türk emekçi çocuklarıydı ve hepsinde bir sorun vardı. Gettomsu bir koşul vardı. Çünkü çok entegre olamamıştı aileler Almanya ile. Bu büyük bir sorun” dedikten daha sonra hiç unutmadığı okula başladığı günü anlatıyor: “6 yaşında bulduğum bir mektep çantasıyla otobüs şoförüne okul nerede diye sordum. Buldum okulu. Başladım okumaya, ama böyle bir ortamda tepkili ve çelişkili büyüyorsunuz. Ben de konuşmadım okulda. Çünkü haksızlığa uğradığımı hissettim. O günden beri de haksızlığa hiç gelemem; en büyük problemim o. Montessori yöntemiyle karma sınıflarda eğitim alıyorduk. Derslik öğretmenimiz hatalı bir şey söyledi: ‘Siz Türksünüz ya, zaten dezavantajlısınız, biz sizin eksikliklerinize göz yumacağız.’ Buna karşılık cevabını bildiğim sorulara bile cevap vermedim. Beni engelliler sınıfına koymaya karar verdiler! O sırada acilen ünlülerin psikoloğu olan İpek Tlabar Hanım Almanya’ya gelmiş oysa psikolog olarak ruhsat alamamış, ona Türkçe öğretmenlik önerge etmişler. Benim gibi çocuklar için ‘Onlar özürlü değildir… Konuşacaklardır!’ diyerek bizimle çalışmaya başladı. O yüzden Türkçem fena değildir. ” diye açıklıyor.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Haluk Ulusoy

Doğma artış Köln’lü

Okuldan sonradan döndüğü mahallesinde sert bir dil ve farklı kurallarla karşılaşmış Piyes. “Evin dışı Almanya, ayrı kültür, dil, bir zorlama r, benimsemek fazla zor. Lakin okullarda, devlet dairelerinde cümbür cemaat sizden orayı benimsemenizi, hiç Türkçe konuşmamanızı bekliyor. Orada doğmakla bir kabahat işlemediniz ama! Ne Türkiye ne Almanya kadar bir takviye görmüyorsunuz. Kendi kimliğinizi arıyorsunuz. Kimliğiniz o şehir veya semt oluyor. Ben doğma artış Köln’lüyüm. Oranın taşını toprağını bilirim. Senede bir defa Türkiye’ye, annemin memleketi Çukurova’ya Tarsus’un bir köyüne geliriz. Acar Türkmenleri’ndeniz. Böyle bir Türkiye kokusu vardı daima burnumda. Annem köyden gelmesine rağmen fotoğraf yapar, sanat müziği dinler, söyler ve dini açıdan da fazla açık fikirlidir”diyor.

Yönetmen, yapımcı ve mantıksal bağ:
2016 – Ateş (Sinema Filmi)
2009 – Kanımdaki Barut (Sinema Filmi)

Filmleri ve Dizileri :
2017 – Geçmişteki Sır (Sinema Filmi)
2016 – Alev (ateş) (Sinema Filmi)
2015 – Bizim Hikaye (Ahmet) (Sinema Filmi)
2013 – 2014 – Şampiyon Derviş (TV Dizisi)
2013 – Firuze (TV Dizisi)
2012 – Muck (Ozan) (TV Dizisi)
2010 – Umut Yolcuları (Komiser Nasuh) (TV Dizisi)
2010 – Arka Sokaklar 5. Sezon (Komiser Nasuh) (TV Dizisi)
2009 – Kanımdaki Barut (Barut) (Sinema Filmi)
2009 – Aynadaki Düşman (Murat Şahin) (TV Dizisi)
2007 – Pusat (Ali Pusat) (TV Dizisi)
2007 – Sığınmacı (Şivan) (Sinema Filmi)
2006 – Sahte Prenses (Kerem Akdağ) (TV Dizisi)
2006 – Pars: Kiraz Operasyonu (Tayfun) (Sinema Filmi)
2005 – Eylül (Kerem Aktaş) (TV Dizisi)
2004 – Koru Kendini (Ilir) (Sinema Filmi)
2002 – Der Brief des Kosmonauten (Ruslan) (Sinema Filmi)
2001 – O da Beni Seviyor (Hüseyin) (Sinema Filmi)
2000 – Kanak Attack (Ertan) (Sinema Filmi)
1996 – Kobra Takibi (Nick) (TV Dizisi)

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Hasan Tahsin
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı