H

Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe Biyografisi

Dünya edebiyat klasiklerinden biri olarak kabul edilen Tom Amca’nın Kulübesi Kitabının Yazarı Harriet Beecher Stowe’dir.
Harriet Bee11 tarihinde Litchfield/Connecticut, ABD.’de doğmuştur. Babası Lyman Beecher bir rahiptir. Harriet’in beş büyük, iki minik kardeşi vardır. 5 yaşındayken annesi Roxana ölmüştür. Harriet Beecher Stowe, öğrenimine Hartford’da başladı. Hoca mesleğini seçer, ders verdiği “Hartford Kız Akademisinde, Harriet Latince, İtalyanca ve Fransızca öğrenir.

1832’de ailesinin Cincinnatti’ye yerleşmesi üzerine, kendisinden on bir yaş büyük olan ablasının orada açtığı okulda hoca olarak çalıştı. Köleliğin uygulanmadığı bir alan olan bu kentte firari kölelerle tanıştı. Onlardan Güney eyaletlerinde kölelerin insanlık dışı hayat koşullarına ilişkin geniş data edindi. Bir yandan da yazarlık gerçekleştirmek ister. 1833 Ağustos’unda Western Monthly Magazine’de bir hikaye yarışması ilanına rastlar. Yazarlık hayalini bir türlü aklından çıkarmayan Harriet jüriye başvurur ve “Ünde Lot” adlı bir öyküsünü yollar Birincilik ödülünü kazanır. 1834 Nisan’ında öyküsü dergide basılır. 1843’te, yani dokuz sene sonabında yer alır.

1843’te ilk romanı The May-flower; or, Sketches of Scenes and Characters Among the Descendants of the Pügrims (“Mayflovver Gemisiyle Amerika’ya Gelenlerin Torunlarından Manzaralar”) yayımlandı. 1850’de kocasının Bovvdoin College’a atanması üstüne Maine eyaletindeki.Brunswick’e yerleşti.

Harriet Beecher Stowe, 1836 yılında evlendikten sonradan öğretmenlik de dahil hiç çalışmaz evde çocuklarıyla ilgilenir, ta ama 1850 yılına kadar. 1850 yılında yedinci ve son çocuğunu dünyaya getirdiğinde, tüm ailevi sıkıntılara rağmen baştan para galip gelmek için İngiliz tarihi dersleri verir ve dergilere makaleler yazar. O sıralarda “Fugitive Slave Act” (Kaçak Köle Yasası) yürürlüğe girmiştir. Bu yasaya tarafından kuzey eyaletlerindeki vatandaşlar kaçmış köleleri eski sahiplerine geri yollamakla yükümlüdürler. Huysuz takdirde cezalandırılacaklardır.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Hilary Swank

O ve kocası en azından bu yasaya uymazlar. Kocası Calvin, Kentucky’de bir plantasyondan kaçan ve aranan bir zenciyi saklar.

Harriet Beecher Stowe, yirmi beş sene sonra en küçük oğluna yazdığı bir mektupta Tom Amcanın Kulübesi’nin nasıl oluştuğunu anımsar: “Halkımız kadar kölelere reva görülen haksızlık ve vahşet konusunda hemen hemen üzüntüden kalbim parçalanıyor. Bazı geceler sen yanımda uyurken çocukları ellerinden alınan zavallı esir anneleri düşündüğümde alev gibi yaşlar akardı gözümden”

1851 ilkbaharında öyküsünün birincil bölümü bitmiştir. Önce ailesine okur, sonradan da Washington’da National Era adında saygın bir gazeteye yollar. Yazı işleri kendisine; bu öyküden üç ay baştan başa yayınlanacak bir tefrika roman yapmasını önerir.

1852 de çıkan romanı “Tom Amca’nın Kulübesi”nde Amerikanın güneyinde esir sahiplerinin cefa ve vahşetini anlatmaktadır. Çoğu esir sahiplerini rahatsız eden bu Roman bununla birlikte da kölelik karşıtı hareketi tetiklemiştir. Amerikanın Kuzeyinde çoğu iltifat ve hürmet almasına rağmen Amerikanın güneyinde ise çök kötü eleştirilere maruz kalarak kitabın satmak yasağına kadar varmıştır.

Harriet Beecher Stowe 1853 yılında ilk kez Avrupa’ya yolculuk yapar. İngiliz, İskoç prensleri ve dükleri tarafından ağırlanır, Alkışlanır, saygı görür, fakat saldırıya uğrayıp, incitilir de. Karşıtları onu olayları çarpıtmakla ve romanının “yalan doymuş bir masal” olmasıyla suçlarlar. Bunun üzerine daha uzun başlıklı ikinci kitabını yayınlar: “Eserin gerçekliğini kanıtlayan açıklamalarla, hikâyenin dayandığı hakiki olayları ve belgeleri ortaya koyan Tom Amca’nın Kulübesinin Anahtarı”. Derlenen birçok belgenin arasında, 22 Ekim 1852 tarihli Nashville – Gazette’te meydana çıkan köle satmak Satmak İlanı’ndan seçme parça yapar burada: “Satılık: 10 yaşından 18’ine dek iyi gelişmiş kızlar, 24 yaşında bir kadın ve fazla sevimli 3 çocuklu 25 yaşında fazla işe fayda bir bayan Mür: Williams Glower”

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Henri Poincare

85 yaşına yaklaştığı son yıllarında, namına bir sürü efsaneler yaratılmıştır Rivayete tarafından Başkan Abraham Lincoln bir toplantıda ona şöyle demiştir: “Çağırmak bu büyük savaşı başlatan ufak kadın sizsiniz” Bu açıklama doğru olsun olmasın, Beecher Stowe’un Tom Amca’nın Kulübesi adlı kitabı yazarak o zamanlar milyonlarca insanı seferber ettiği gerçektir.

Her şeye karşın bütün kitapları iyi satmıştır Kuzey ve güney eyaletleri aralarında, köleliğin kaldırılmasıyla sonuçlanan iç savaşın bitiminden sonradan, Stowe ailesi Florida’ya taşınır Harriet kadınların oy verme hakkını savunanlar arasına katılır ve Heart and Home dergisinde bütün mesleklerin kadınlara açılmasını isteyen başyazılar yazan Çünkü “kadınlar Tanrı’nın ve doğanın onlara verdiği her türlü yetenekten faydalanmalıdır”

Harriet’in bir kadın yazar olarak atama anlayışını, İngiliz hikayeci George Eliot‘a yazdığı bir mektupta görüyoruz: “Kitap, karanlığa uzatılan ve diğer bir eli tutabileceği umulan bir el gibidir”.

Harriet Beecher Stowe 30’dan artı eser yayınlamıştır. Külliyatı 16 ciltten meydana gelir. Ama diğer kitaplarının hiçbirisi Tom Amca’nın Kulübesi’nin başarısına ulaşamaz.

Harriet Beecher Stowe, 1836 yılının ocak ayında Calvin Ellis Stowe adında ilahiyat okulunda öğretmenlik yapan din adamı bir rahip ile evlendi. Yedi çocuğu oldu.

Harriet Beecher Stowe, 1 Temmuz 1896 tarihinde ABD.’nin Hartford şehrinde 85 yaşında öimüştür.

Eserleri :
The Mayflower (1834)
Mark Meriden (1841)
Uncle Tom’s Cabin (Tom Amca’nın Kulübesi) (1852)
A Key to Uncle Tom’s Cabin (Tom Amca’nın Kulübesi Anahtarı)(1853)
Dred, A Tale of the Great Dismal Swamp (1856)
The Minister’s Wooing (Bakan) (1859)
Agnes of Sorrento (1862)
The Pearl of Orr’s Island (1862)
The Chimney Corner (1866)
The American Woman’s Home (1869)
Old Town Folks (1869)
Little Pussy Willow (1870)
Lady Byron Vindicated (1870)
My Wife and I (Eşim ve ben) (1871)
Pink and White Tyranny (Pembe ve Beyaz Cefa) (1871)
Woman in Sacred History (1873)
Palmetto Leaves (1873)
We and Our Neighbors (Biz ve Bizim Komşular) (1875)
Poganuc People (1878)
The Poor Life (Fena Hayat) (1890)

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Hüseyin Avni Coş
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı