Hüsnü Mübarek
Hüsnü Kutsal Biyografisi
Mısırlı asker ve devlet adamı. 1981-2011 yılları arasında Mısır devlet başkanı
Bütün adı Muhammed Hüsnü Said Mübarek dir. 4 Mayıs 1928’de Kahire yakınlarındaki Menufiya’daki Kafr El Meselha’da doğdu. Liseden sonradan Kahire‘deki Mısır Askeri Akademisi’ni 1949’de ve Bilbays’taki Havacılık Akademisi’ni 1950’de bitirerek Hava Kuvvetleri’ne pilot olarak katılan Kutsal, Sovyetler Birliği’nde ileri uçuş ve bombardıman teknikleri konusunda öğrenim fark etti.
Hüsnü Kutsal, Darı Hava Kuvvetleri’nde farklı alanlara yönlendirilmiş görevler üstlendikten daha sonra 1966-69 arasında Hava Akademisi komutanlığını yürüttü ve 1972’de Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından hava kuvvetleri komutanlığına getirildi.
Ekim 1973’te İsrail‘le yapılan Yom Kippur Savaşı’nın ilk günlerinde Mısır Hava Kuvvetleri’nin elde ettiği başarılarda önemli rol oynayan Mübarek, ertesi yıl mareşal oldu. Kutsal, Nisan 1975’te devlet başkanı yardımcılığına atanmasının peşinde Fas, Cezayir ve Moritanya arasında Batı Sahra’nın (İspanyol Sahrası) geleceğiyle ilgili anlaşmazlıkta arabuluculuk yaptı.
6 Ekim 1981’de Enver Sedat‘ın bir suikast sonucunda öldürülmesi üzerine Devlet Başkanı olan Hüsnü Mübarek, Arap ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeye çalıştı ve 1982’de Lübnan‘ı işgal eden İsrail’le yakınlaşma politikasından uzaklaştı. 1987’de altı yıllık ikinci bir dönem için, oyların yüzde 97’sini alarak devlet başkanlığına tekrar seçildi. 1989’da, Enver Sedat döneminde İsrail’le yaptığı barışma antlaşması yüzünden Arap Birliği’nden çıkarılmış olan Mısır baştan birliğe kabul edildi, merkezi de Kahire’ye taşındı. 1990-91’deki Körfez krizi ve onu izleyen Körfez Savaşı sırasında Arap ülkeleri, İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) aralarında aracılık görevini üstlenen Mübarek, Suudi Arabistan‘ın, uluslararası kuvvetlerin desteğine dilekçe kararının desteklenmesinde öteki Arap ülkelerine öncülük etti.
Enver Sedat‘a yapılan suikastın peşinde Mısır Devlet Başkanlığına ve Ulusal Demokratik Parti’nin liderliğine seçilen Kutsal; 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında yapılan ve muhalefetin katılımının kısıtlandığı seçimlerde sırt sırta dört kez göreve seçildi.
Kutsal, görevi süresince 6 defa suikast girişimine maruz kaldı ve sonuncusu 1995’te Afrika zirvesine bulunma üzere Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya vardığı sırada düzenlendi.
Kutsal, Darı‘ın en etkili hareketi Hasan el-Benna‘nın kurduğu İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler)’in siyasi faaliyetlerde bulunmasını yasakladı. Müslüman Kardeşler’in liderlerini ise ya hapisle cezalandırdı veya sürgüne yolladı.
2011 yılında Tunus‘ta başlayan Arap dünyası prostestolarının 25 Ocak 2011’de Mısır’da da başlaması üzerine 10 Şubat 2011’de yetkilerinin çoğunu yardımcısı Ömer Süleyman‘a devretti, 11 Şubat 2011’de ise görevini orduya ve anayasa mahkemesine devrederek istifa etti.
Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Kutsal, Darı’ı, Osmanlı’ya isyan eden Kavalalı Mehmet Ali Paşa’dan daha sonra en uzun süre idare eden birey olarak tarihe adını yazdırdı.
Hüsnü Kutsal , 1950’den beri Kahire‘deki Amerikan Üniversitesi mezunu, güya İngiliz Suzanne Sabet ile evli olup Cemal ve Alaa adlı iki oğlu vardır.
11 Şubat 2011 tarihinde istifa ettikten kısa bir zaman sonra tutuklandı ve idam ile yargılanmaya başlandı. 2 Haziran 2012 günü yardımcısı Ömer Süleyman ile birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Kısa vakit daha sonra Mübarek’in idam edilmesini isteyen gösteriler başladı.
Mısır’daki temyiz mahkemesi ise 2017 yılı Mart ayında Kutsal’i masum buldu ve özgürlük bırakılması yönünde karar verince, tutukluğunun büyük bölümünü geçirdiği Maadi Askeri Hastanesi’nden 24 Mart 2017 tarihinde çıkarak evine gitti.
25 Şubat 2020 tarihinde Kahire, Mısır‘da 92 yaşında öldü.