Jacques Louis David
Jacques Louis David Biyografisi
1748’de Paris’te doğan Fransız artist Jacques Louis David neoklasisizm akımının öncülerinden biridir. 18. yüzyılın en çarpıcı eserlerinden biri olan Marat’nın Ölümü, Jacques Louis David’in de en ikonik resimlerinden biridir.
Jacques Louis David, 30 Ağustos 1748 tarihinde Paris, Fransa’da doğmuştur. Jacques Louis David dokuz yaşındayken demirci olan babası bir düelloda ölünce, mimar ve müteahhit amcaları göre avukat yoksa doktor olma isteğiyle yetiştirildi. Resme karşı çok minik yaşta ilgi duydu. Quatre Nations okulunda öğrenciyken Saint Luc akademisine de gidip geldi. Resme yöneldi ve fotoğraf tutkusu ağır basınca, onu annesinin kuzeni olan; dönemin saray erbabı tarafından oldukça sevilen rokoko ressamı François Boucher’in yanına yolladılar.
François Boucher soyluların o zamana kadar sanattan ne istediklerini ustalıkla çözmüş ve bunu onlara verebilen biri haline gelmişti. Boucher’in yanında sanat hayatına rokoko ile başlayan David, ilerleyen zamanlarda hayatının tamamını etkileyecek bir olayla yüzleşti. Tıpatıp babası gibi, yaptığı bir düello sırasında dudağından yaralandı ve bu ona hayatının sonuna değin taşıyacağı bir iz verdi. aynı zamanda düşmanları kadar “şiş yanak David” lakabının takılmasına da sebep oldu. Lakin bu yaranın tek getirisi maddi değildi; David aynı zamanda hitabe zorluğu da çekiyor ve dönemin modası olarak konuşkan, esprili ve gülünç; özetle popüler olma konusunda büyük sıkıntılar yaşıyordu. Kendisini konuşurken anlayabilen on civarında insan olduğunu da hesaba katarsak, insanlarla ihtiyaç halleri dışarıda konuşmaması kaçınılmazdı.
Jacques Louis David, otoportre – 1794
1784 yılında Krallık Fotoğraf ve Heykel Akademisine kabul edildi. 1788 yılına kadar Krallık akademisinde okudu. 1774 yılında Roma ödülünü kazandı ve hocasıyla İtalya’ya gitti. Benzer sene Anthikos ve Stratorikhe adlı eserini (Milli Hoş Sanatlar Yüksek Okulu) yaptı. Eski Roma Sanatıyla ilgilendi. Jacques Louis David’in rokoko ile başlayan sanat anlayışı, gezdiği ve gördüğü antik kentlerle birlikte sekteye uğradı ve kendisini neoklasisizmin izinde her tarafta buldu.
Neoklasisizm akımı nazariyecilerinin etkisinde kaldı. Bologno’da Guido Remi’ye, Parma’da Antonio da Correggio’ya, Roma’da da Michelangelo Buonarroti’ya duyduğu hayranlığın izleri “Vebalılara yardımcı Aziz Rocco” adlı tablosunda görülür.
Fransız sanatına katkıda bulunan ve geniş kitleleri etkileyen sanatçıların başında kazanç. Roma’da resim dersleri almış, Rönesans’ın büyük ustaları Raffaello Santi ve Caravaggio’dan etkilenmiştir.
Jacques Louis David, arkadaşları Maximilien Robespierre ve Jean-Paul Marat ile Fransız Devrimi‘nin aktif bir destekçesi oldu. Hatta David için takviye olma kısmı genişleyerek halkı kaldırmak ve devrime takviye olmalarını sağlamak görevine dönüştü. Bunu da yapabildiği en iyi şekilde, resimleriyle yaptı. Resimlerinde seçtiği antik konularla keza kralı ve sarayı eleştiriyor ayrıca de halka ihtiyaç duydukları cesareti ve azmi veriyordu. Yakında Olacak Olan devrimin etap seslerini dinlemek için fazlasıyla sağır olan elit tabaka, onun eserlerini alıp sergiliyorlardı.
Louvre Müzesi, başlangıçta bir saray olarak inşa edilmişti ve haftada bir gün sanat eserlerinin halka açık, bedava sergilendiği bir yerdi. Aristokrasi, ruhban sınıfı, askerler ve ahali tabakasından ırk, üçgenin taban olmayan kenarı takımı gibi birçok kesim bu eserleri görmeye geliyordu. Ama 1784 yılındaki sergilerden birinde özellikle herkesin görmeyi merakla beklediği ve devrimin devlete ait sayılabilecek bir tablo vardı; Horas Kardeşlerin Yemini.
Horas Kardeşlerin Yemini tablosu – 1784
Resmin konusu antik bir hikâyeden alınmıştı. Horaslar, Romalı üçüzlerdi ve Albalılar ile aralarındaki sorunu çözmek için kendileri gibi üçüz olan Curiat kardeşlerle savaşacaklardı. Resimde Horas kardeşler Roma’ya sadakat ve bağlılıklarını gösterirlerken babaları da onlara destek oluyordu. Bu üç adam, vatanları için görevlerini yerine getirirken ölmeyi göze alıyorlardı. Tablonun sağ tarafında gördüğümüz kadınlar ise, en üstün değerleri sembolize eden bu adamların arkasında inleme tutmaya ve beklemeye razı olmuşlardı. Lakin Horaslardan birinin karısının Curiatların kızkardeşi olması ve Curiatlardan birinin nişanlısının ise Horasların kızkardeşi olması durumu oldukça trajik yapıyordu. Kızkardeşin sevdiği erkekleri kaybetme korkusu ve üzüntüsü yüzüne epeyce iyi oturtulmuştu. Horaslar Curiatlara karşısında başarı elde ettiler etmesine fakat yalnızca biri hayatta kaldı. Facia burada sonlanmadı; nişanlısının ölmesine dayanamayan kızkardeşin tüm Roma’yı lanetlemesi üzerine kalan Horas onu kentin ortasında öldürdü.
Jacques Louis David, siyasete karıştı. Akademinin kapatılması ve Kralın öldürülmesi yolunda oy verdi. Konvansiyon ve jacobenler kulübü üyesi oldu.
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne getirildi. Kendisine modellik yaptıktan kısa bir vakit sonra giyotinle idam edilen Madam Chalgrin’in portresini yaptı, bu eseri Louvre müzesindedir.
Fransız Devrimi İhtilalcilerinden olan Maximilien Robespierre‘in devrilmesi üzerine onun dostu olduğu için hapse giren David, önce Fermes Konağına sonra Luxembourg Sarayına hapsedildi. Burada penceresinden Luxembourg Bahçesinden Görünüm adlı tablosunu 1794 yılında yaptı. Hapiste bulunduğu süre içinde Sabinler ve Şiir okuyan Homeros isimli resimlerin taslaklarını çizdi. Serbest bırakıldıktan sonra yeni portreler yapmaya başladı. Bir ara her yerde yakalanıp hapsedilen David 1795 yılı Ağustos’unda kesinkes bağışlandı.
Napolyon Bonapart döneminde bitmiş devletin resmi sanatçısı kabul edildi. Epeyce fazla hayranı vardı ve Fransız sanatının 19. yüzyıldaki temsilcisi olmuştu.
Le Sacre de Napoléon / Napolyon’un taç giyme töreni” tablosu – 1805
Napolyon’un taç giyme töreni” tablosu – Le Sacre de Napoléon ve Sokrates‘in Ölümü manâlı eserlerindendir.
Sokrates‘in Ölümü tablosu – 1787
Jacques Louis David kadar yapılan eser, ünlü Yunan filozof Sokrates’in idam sahnesini betimlemektedir. Sokrates çıkarıldığı duruşma göre yaşadığı Atina şehrinin tanrıları yerine başka ruhani kavramlara inandığı ve dolayısıyla gençleri yozlaştırdığı gerekçesiyle ölüme hükümlü edilir. David, eserinde Sokrates’in ölümü için bahşedilen baldıran zehirini içmesinden hemen önceki anı betimlemiştir.
Jacques Louis David, Jean-Paul Marat’nın yakın arkadaşıdır ve 12 Temmuz 1793 günü yani Marat’nın ölümünden bir gün önce onu evinde ziyaret etmiştir. Daha bir gün önce ziyaret ettiği arkadaşının ölümünden çok etkilenen sanatkâr, onu ölümsüzleştirmek namına bu tabloyu resmetmiştir.
Marat’ın Ölümü – 1793
David’in yaşadığı büyük acılardan biri de şüphesiz arkadaşı Jean-Paul Marat’ın ölümü olmuştu. Bir gün önce ziyaretine gittiği Marat’ın vefat haberini alınca epeyce sarsılan David, onu ölümsüzleştirmek istemiş ve yaptığı resimle onu aziz mertebesine çıkartmıştı. Marat, köklü değişiklik sonrası terör döneminin en büyük isimlerindendi ve kronik bir deri rahatsızlığı yüzünden kesintisiz küvette vakit geçiriyordu. Yaptığı yaptırımlardan hoşnut olmayan ve kocası bu eylemler sırasında ölen bir kadın Marie Corday önce bir mektup yazıp yaptırımların millet üzerindeki etkisini anlattı. Lakin Marat’ın bunu önemsemediğini görür görmez takviye ricası gibi kolay bahaneyle evine gitgide artarak onu bıçaklayarak öldürdü.
Fransa’nın siyasi açıdan en yoğun döneminde yaşayan olan Jacques Louis David, daha sonra hapse girdi, çıktığında olur ya de o zamana dek bütün politik görüşlerine ve yaptıklarına zıt olarak dönemin kralı Napolyon Bonapart’ın ressamı oldu. Napolyon Bonapart’ın Çoğu tablosunu ve portresini yapmıştır.
sonradan da Belçika’ya gitgide artarak oraya yerleşti.
Evlilikleri :
1.eşi: Krallık baş müteahhitinin kızı Marguerite Charlotte Pécoul ile evlendi.(e. 1782–1793)
2.eşi: Marguerite Charlotte Pécoul (e. 1796–1825)
Jacques Louis David, 29 Aralık 1825 tarihinde Brüksel, Belçika’da 77 yaşında ölmüştür.
Jacques Louis David, Cupid ve Psyche – 1817