J

Jean Piaget

Jean Piaget Biyografisi

İsviçreli psikolog
Jean Piaget, 9 Ağustos 1896 tarihinde İsviçre, Neuchatel’de doğdu. Jean Piaget, İsviçre’nin Fransız kesimindeki, şarap ve saatleriyle bilinen Neuchatel bölgesinde yetişti. Babası ortaçağ bilimleri profesörü, annesi ise katı bir Kalvinist idi. Küçük yasta doğa bilimleriyle yakından ilgilenen zeka bir çocuktu. 10 yaşındayken gerçekleştirdiği gözlemler sadece üniversite kitaplarında açıklamaları bulunabilecek türde çalışmalardı. Kütüphane görevlisinin kendisine bir çocukmuş gibi davranmasına son vermek nedeniyle albino serçelerin görünüm gücü üstüne kısa bir anekdot yayımladı ve amacına ulaştı.

II. Dünya Savaşı’ndan daha sonra Piaget ruhbilimle ilgilenmeye başladı. Zürich’e giderek Carl Gustav Jung‘un derslerine katıldı, arkasında Paris‘e artan bir şekilde mantık ve ruhseğitim görmeye başladı.

1918‘de Neuchatel Üniversitesi’nde Bilim Doktorası’nı tamamladı. 1921‘de çocuk psikolojisi üzerine çalışmaya başladı. 1929’da Cenevre Üniversitesi’nde profesörlüğe atandı. 1940’da Psikoloji Laboratuvarı’nın yöneticisi ve İsviçre Psikoloji Cemiyeti’nin başkanı oldu. 1955’da Cenevre’deki Milletlerarası Epistemoloji Merkezi’ni kurdu ve yönetti.

1924‘de “Çocukta Karar Verme ve Hafıza Yürütme”’yi yayımladı. 1926’da “Çocuğun Gözüyle Dünya”’yı yayımladı. 1936’da “Çocuklarda Zekanın Kökeni”’ni yayımladı. 1972’da Entelektüel gelişimin dört aşamasını tanımladı. 1974’da Bilincin Kavranması’nı yayımladı.

1972’da Erasmus ödülünü kazandı.

Öğrenmenin gizini keşfetti İnsanın öğrenme sürecinin ve çocuklara özgü, şirin fakat mantığa aykırıymış gibi görünen kavramların peşinde giz perdesini araladı.

Felsefe ve ruhbilimin öncülerinden sanılan İsviçreli bilim adamı Jean Piaget meslek yaşamının büyük bir bölümünü çocukları dinleyip, gözleyerek ve dünyanın her kösesinden bilim adamlarının aynı konuda hazırladıkları bilimsel yayınları inceleyerek geçirdi. Piaget sonuçta; çocukların, yetişkinlerden çok öbür düşündüklerini ortaya koydu.

İsviçreli psikoloğun bilişsel gelişimle ilgili çalışmaları çocukların çevrelerini nasıl kavradığını anlamamıza takviye etti. Çocuk psikolojisine olan ilgisi tamamen, bu yüzyılın en önemli çocuk gözlemcilerinden biri olmayı başardı. 50 yıldan daha fazla süre çocukları ve onların davranışlarını gözlemledi ve üstünde çalıştı. Piaget çocuk beyninin ergen beyninin minyatürü olmadığını fark etti.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Jak Kamhi

Piaget gelişimsel ruhbilim, bilişsel varsayım ve kalıtımsal bilgi kuramı (epistemoloji) adı verilen birçok yeni bilim dalının gelişmesine katkıda bulundu. Piaget’nin çocukların zihin biçimini öncelikle ciddiye alan bir bilim adamı olduğu söylenebilir.

16 Eylül 1980 tarihinde 84 yaşında Cenevre’de öldü.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı