Mehmet Eymür
Mehmet Eymür Biyografisi
MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı.
Mehmet Eymür, 1943 yılında istanbul’da doğmuştur. Mehmet Eymür’ün babası Mazhar Eymür de kendisi gibi MİT mensubuydu. İlk, orta ve liseyi Ankara‘da okudu. Ankara Maarif Kollejinden mezun oldu. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokulu‘ndan mezun olduktan sonra 1 Ocak 1966 tarihinde baba mesleği olan (MİT) Milli İstihbarat Teşkilatında takip memuru olarak çalışmaya başladı. Askerlik görevini protez subay olarak yaptıktan sonra tekrar MİT’teki görevine döndü.
Öğrencilik yıllarında sigortacılık ve turizm, bir vakit sertifikalı profesyonel çevirmen rehberlik de yaptı. MİT’teki görevi esnasında İstanbul, Ankara ilk kez almak üzere Anadolu’nun değişik yerlerinde ve yurtdışında çalıştı.
12 Mart 1971 askeri darbesi ardından amiri ve arkadaşı Hiram Abas ile birlikte Ziverbey köşkünde çalıştı. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün‘ün emrinde sorgulama yaptı. THKP-C örgütüne yönelik Kızıldere ve Ulaş Bardakçı‘nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı. Çoğu operasyonlara katıldı. 1975 yılında Ankara MİT Bölge Daire Başkanlığına bağlı Takip Şube Müdürü oldu.
Mehmet Eymür, 1980‘de Bulgaristan‘da görevlendirildi. Türk Mafya’sına sızdı. Oysa deşifre oldu ve iki yıl sonradan Türkiye’ye dönmek durumunda kaldı.
1982 yılında Hiram Abas ile birlikte Köşke çağırıldığı ve 1982 yılında Kenan Evren‘in damadı MİT mensubu Erkan Gürvit göre Türk diplomatlarını kasıt alan ASALA‘ya aleyhinde düzenlenecek eylemlerin koordinasyonunda görevlendirildi.
Türkiye’ye döndükten daha sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü’ne getirildi. Ve bir sene daha sonra da Ankara‘da Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü Başkan Yardımcılığına getirildi. 1984 Şubat’ında Genel Kurmay’dan aldığı özel müsade ile arasında Behçet Cantürk, Dündar Kılıç gibi isimlerin bulunduğu Babalar Operasyonunu başlattı. Gözaltına alınanlara zulüm yaptığı bahis edildi. Bu sırada edindiği bilgiler ve bağlantılar ile MİT Raporunu kaleme almaya başladı. 1987 yılında kamuoyunda “1. MİT Raporu” olarak aşina raporu yazdı.
Babalar Operasyonu ile elde ettiği bilgilerden derlenen ve kamuoyunda sonradan 1. MİT Raporu olarak anılacak olan çalışması, dönemin basın kuruluşlarına sızınca Hiram Abas ile birlikte MİT’teki görevlerinden Haziran 1988 yılında istifa etmek zorunda kaldı.
Abdullah Çatlı‘nın istihbarat amaçlı kullanıldığını ama sonradan kontrolden çıkıp kendisini bile görevden aldırmak istediğini ileri sürdü. MİT görevlisi Tarık Ümit‘in kaçırılmasının peşinde Mehmet Ağar‘ı aradığını ve özgür bırakılmasını söylediğini açıkladı. Ergenekon örgütüne sızan Tuncay Güney‘in de MİT Kontrterör Dairesine veri aktardığı öne sürülmektedir.
1993 yılında Dev-Sol’un infaz timlerinin Eymür’e yönelik bir operasyon içinde olduğunun öğrenilmesi üstüne Şenkal Atasagun‘un teklifi ile Tansu Çiller’in başbakan olduğu dönemde 1994 yılında tekrar MİT’e geri döndü. Eymür MİT Özel İstihbarat Bölümü’nün başkanı olarak atandı. Bu dönemde Abdullah Öcalan‘ın yakalanması için farklı alanlara yönlendirilmiş operasyonlar yaptı. Bu operasyonlarda, kamuoyunda “Yeşil” olarak aşina Mahmut Şimşek da kullanıldı.
1996 yılında Aydınlık dergisinde “2. MİT Raporu” yayınlandı. Susurluk kazasından sonradan hakkında birçok iddia ortaya atıldı. “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ı kullandığı için eleştirildi.
Mehmet Eymür, 2000 yılında bir gazeteye verdiği demeçte, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım konusunun MİT’le değil kendisiyle özdeşleştirilmesinden rahatsız olduğunu belirterek, “Teşkilatın elemanları aralarında yüzlerce Yeşil var. Yeşil önce de vardı, yetkililer ne derse desinler, bundan sonra da olacaktır” dedi.
Mesut Yılmaz hükümeti kurulduktan Ağustos 1997 yılında sonradan; önce Amerika Birleşmiş Devletleri’nde Washington‘a atandı. Alaattin Çakıcı‘nın yakalanmasından sonradan 14 Ağustos 1998 tarihinde merkeze geri çağrıldı. Geri dönmemekte ısrar edince MİT Yasası’nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz‘ın onayıyla 1998 yılında Türkiye Şeker Fabrikalarına müşavir olarak atandı. Bu tayini durdurmak için Danıştay’a başvuran Eymür’ün başvurusu Danıştay tarafından kabul edilmiş ve yapılan ataması iptal edilerek MİT’e dönmüş, bir süre sonra da 1999 yılında emekliye ayrılmıştır.
daha sonra Washington‘a yerleşen Eymür, halen ABD‘de ikamet etmekte ve Mart 2000 yılında hazırladığı intermet sitesinden inandığı gerçekleri aktardı.
Eymür hakkında, e-mail aracılığıyla ve açtığı web sitesindeki açıklamaları sebebiyle basına “Devletin dar sırlarını ifşa etmek” suçundan soruşturma açıldı. Sitede yer alan bilgiler üzerine MİT, Eymür hakkında Ankara Devlet Emniyet Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu. DGM Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladı. Ama soruşturmalardan kurtulan Eymür, 2003 yılında Türkiye’ye döndü.
MİT eski Müsteşarı Şenkal Atasagun ile mahkemelik olan ve Emre Taner’in bu göreve gelmesinin peşinde Taner’i ziyaret eden Eymür, teşkilatın yeni yönetimi ile barışıp, internet sitesini de 7 Temmuz 2005’de kapatmıştır.
2006 yılında, otel ve kumarhaneleri işleten Princess Group’un başında, CEO olarak işe başladı.
Anıları yayınlanmış ilk MİT mensubu olan Mehmet Eymür’ün yazdığı Çözümleme ve Birleşim isimli iki kitabı bulunmaktadır.
Mehmet Eymür, 2013 yılında SON.TV internet sitesinde analizlerine devam ederek köşe yazıları yazmaya başladı.
Mehmet Eymür, Canset Eymür ile evlendi. Yüksek Dağ adında bir oğlu ve Ayşe adında kızı vardır.
Kitapları:
1991 – 1.Inceleme (Bir Mit Mensubunun Anıları)
Birleşim