Oğuz Atay
Oğuz Atay Biyografisi
Oğuz Atay, 1934 doğumlu yazar. Atay, Türk Edebiyatı’na tarzıyla bambaşka bir perspektif kattı, “Tutunamayanlar” romanı ile hafızalara kazındı.
Oğuz Atay, 12 Ekim 1934’te İnebolu’da doğdu. Babası Cemil Atay eski bir milletvekili aynı zamanda da bir hukukçuydu. 5 yaşındayken ailesiyle birlikte Ankara’ya gelen Atay, Ankara Maarif Koleji’ne, ardından da İTÜ İnşaat Fakültesi’ne girdi. 1957 yılında üniversiteyi bitirdikten daha sonra inşaat branşında akademisyenlik yapmaya başladı. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde çalıştı.
Atay, akademisyenliğe devam ettiği sırada çeşitli gazette ve dergilerde yazılar yayınlamaya başladı. İlk romanı, Atay’ın çarpıcı tarzını ortaya koyan “Tutunamayanlar” oldu. Roman, 1970’te bitti ama 1972’ye dek yayınlanamadı. 1970 yılında “Tutunamayanlar”la TRT Roman Ödülü’nü kazandı. Romanın kurgusu, yazarın tarzı ve anlatım biçimi birç
1973 yılında yazar, “Tehlikeli Oyunlar” adlı ikinci romanını yayınladı. Bunu 1975 tarihli “Bir Bilim Adamının Romanı” izledi. Bu roman, Atay’ın 1911–1967 yıllar arasında yaşayan hocası Prof. Mustafa İnan’ın hayatını anlatır. Yeniden 1975’te “Korkuyu Beklerken” adlı öyküsü, 1985’te “Oyunlarla Yaşayanlar” adlı oyunu yayınlanmış, bu oyun Devlet Tiyatroları’nda sergilenmiştir. 1987’de “Jurnal”, 1998’de ise “Eylembilim” kitapları çıkmıştır. Bunların açık havada 1975’te doçentlik ünvanı bölge Atay, benzer sene “Topografya” adlında bir kitap yazdı.
Atay, beynindeki ot gibi yaşama nedeniyle bir zaman Londra’da yaşadı ve burada tedavi gördü. Ama 13 Aralık 1977’de istanbul’da öldü. Bu sırada “Türkiye’nin Ruhu” adlı kitabını yazmaktaydı.
Ölümünden sonradan Atay’ın hayatı üstüne yayınlanan kitaplar; “Oğuz Atay’da Açık Fikirli Olgusu” (Yıldız Ecevit – 1989), “Oğuz Atay’ın Dünyası” (Tatjana Seyppel – 1989) ve “Ben Buradayım” (Yıldız Ecevit – 2005) idi. Sağlığında Atay’ın kitapları pek alaka görmemişti ama ölümünden sonra durum bütün aksine döndü.
Oğuz Atay romanlarında toplumun içinde defalarca varolan fakat daha once cesurca irdelenememiş karakterleri anlatır. Cümlelerine Batılılaşma sürecindeki bireylerin yaşamları, toplumdan kopuşları ve özellikle iç çelişkiler çok iyi bir şekilde sindirilmiştir. Yapıtları eleştiri, mizah ve ironi barındırır.
Arananlar:https://www biyografirehberi com/etiket/ozge-atay/