Pervez Müşerref
Pervez Müşerref Biyografisi
2001-2008 yılları aralarında Pakistan cumhurbaşkanı olarak ödev yaptı.
Pervez Müşerref, 11 Ağustos 1943 tarihinde Delhi, Hindistan’da doğmuştur. 1956 yılına dek Türkiye‘de eğitim fark etti ve ileri seviyede Türkçe öğrendi.
Pervez Müşerref, 1961 yılında Pakistan Askeri Akademisi’nde askeri eğitime başladı. 1964 yılında Pakistan Ordusu’na subay olarak katıldı. Pakistan Ulusal Savunma Koleji’nde okudu. İngiltere Kraliyet Savunma Bilimleri Koleji’nden mezun oldu.
Pervez Müşerref, 1968 yılında Sehba Musharrharraf, Ülkü Musharraf adlarında iki çocuğu vardır.
İleri seviyede Türkçe haberdar olan Pervez Müşerref, Türkiye‘de Pakistan Büyükelçiliği’nde ödev yaptı. Ayrıca Beşiktaş futbol takımını tuttuğunu ve maçlarını televizyondan takip ettiğini açıklamıştır.
Ekim 1998 tarihinde dönemin Pakistan başbakanı Navaz Şerif göre orgeneralliğe terfi ettirildi. 1999 yılında Hindistan ile yapılan Kargil Savaşı’nın planlayıcısı ve stratejik saha komutanı oldu. Pakistan’da Nevaz Şerif, ordunun sivil yönetimin üstünde bir otoriteye sahip olduğu imajını yok etmek ve kendisinin ordu üzerinde de otoriteye sahip olduğunu kullanmak amacıyla çeşitli tasarruflarda bulunmuştu. Bundan önceki genelkurmay başkanının Nevaz Şerif’le ihtilafa akıl istifayı tercih etmek zorunda kalması da onun bu yönde meydana getirmek istediği imajın lehine bir gle bir şey Pakistan tarihinde ilk önce oluyordu. Eski genelkurmay başkanının istifasından daha sonra da Şerif yetkilerini kullanarak, önünde ondan kıdemli iki generalin bulunmasına karşın Pervez Müşerref‘i genelkurmay başkanlığına getirdi. Böyle yaparken bununla beraber Pervez Müşerref’i öne geçirip genelkurmay başkanı yapmakla onun bu harekete vefa için kendisine sadakat göstereceğini ve böylece ordu üzerindeki otoritesini daha da sağlamlaştıracağını umuyordu. Ama işin kendi haline bırakılamayacağını hesap ederek ordu içinde bir taraftar subaylar kitlesi meydana getirmek için istihbarat örgütünün lideri General Ziyauddin’le özel işbirliği içine girdi. Fakat bu işbirliği ordunun bazı üstteki düzey yetkililerinin tepkisine yol açtı ve bu politikanın ordu içinde ihtilafa sebep olduğu dile getirildi. Yani bu gelişme bir bakıma Şerif’le ordu arasındaki yetki kavgasını gün yüzüne çıkardı. Buna paralel olarak bu yetki kavgasının şiddetlenmesine sebep olan bir takım kayda değer gelişmeler de yaşandı. Genelkurmay başkanı Perviz Müşerref’in Sri Lanka’da seyahatte olduğu bir sırada Başbakan Nevaz Şerif onu görevden aldığını açıkladı. Müşerref ülkesine döner dönmez adamlarını harekete geçirerek darbeyi gerçekleştirdi. Başbakan Navaz Şerif ile aylar süren bir çekişmeden daha sonra, 13 Ekim 1999‘da askerî darbe ile iktidara geldi.
6 Ekim 1998 – 28 Kasım 2007 tarihleri aralarında Pakistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak ödev yaptı. 8 Ekim 1998 – 7 Ekim 2001 tarihleri arasında Pakistan Silahlı Kuvvetleri Müşterek Subaylar Kurulu Başkanı olarak ödev yaptı. 12 Ekim 1999 – 23 Ekim 2002 tarihleri arasında Pakistan Savunma Bakanı olarak tahsis yaptı. 12 Ekim 1999 – 21 Kasım 2002 tarihleri arasında Pakistan Yürütme Başkanı, 20 Haziran 2001 – 18 Ağustos 2008 tarihleri arasında Pakistan Cumhurbaşkanı olarak tahsis yaptı.
Pakistan ordusunda general olarak atama yaparken 1999 yılında gerçekleştirdiği bir askeri darbeyle yönetimi ele aldı. 20 Haziran 2001 tarihinde Pakistan İslam nde yapılan devlet başkanlığı seçimini kazandı. 19 Ağustos 2008 tarihinde cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etti.
2008 yılında önce Dubai ve sonradan Londra‘da seve seve sürgün hayatı yaşamaya başladı. Mayıs 2013‘te düzenlenecek genel seçimlerde aday almak için Pakistan’a geri döndüyse de adaylığı mahkeme kadar reddedildi.
19 Nisan 2013 tarihinde tutuklanarak duruşma huzuruna çıkarılan Pervez Müşerref, yönetimi sırasında, ülkede iki kez anayasayı askıya aldığı gerekçesiyle siyasetten ömür boyu men ettiği gibi 2007 yılında duyuru ettiği mucizevi hal ve akabinde anayasayı askıya almasının gerisinde yaşananlara ilişkin olarak 5 öbür suçlama yöneltildi ve vatana ihanet suçlaması ile açılan dava devam etti.
2007 yılı Temmuz ayında Müşerref’in emriyle Pakistan Talibanı’nın yuvası olduğu gerekçesi ile başkent İslamabad’daki Lal Mescit’e askeri işlem düzenlenmiş ve imam Gazi Abdurreşid’in yanı sıra 100’den artı medrese öğrencisi öldürülmüştü.
Bunun yanında suikaste kurban giden Başbakan Benazir Bhutto‘yu yeterince korumadığı ve 2008 senesinde ordunun düzenlediği bir operasyonda öldürülen aşiret lideri Nevab Ekber Bugti‘nin katlinden sorumluluk sahibi olduğu öne sürüldü. 18 Ocak 2016 tarihinde eski Belucistan Eyaleti Valisi Navab Ekber Bugti’nin öldürülmesine ilişkin davada suçsuz bulundu. Müşerref, hakkında daha önce görülen vatana ihanet ve eski başbakanlardan Benazir Butto’nun öldürülmesine ilişkin davalardan da kefaletle hür bırakılmıştı.
16 Mart 2016 tarihinde Pakistan Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref hakkında 2013 yılından beri uygulanan yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı.