P

Piete Bruegel

Piete Bruegel Biyografisi

16.yüzyılın en büyük Flaman ressamı olan sanatkâr, yaşlı Bruegel olarak bilinir.
Sanatçının, genn bilgiler azdır. Namına ilk olarak Peeter Brueghel Sanatçı olarak 1551 yılında Anvers Loncası kayıtlarında rastlanmakta.

Bruegel, Anverslı meşhur bir usta olan Pieter Loecke van Aelst’in yanında çıraklık yaptı.

1552’de İtalya ve Sicilya’ya, 1553’te Roma’ya gitti. Bu geziler esnasında ilk gösterme resimlerini yaptı. Bir süre yaşadığı Roma’da Giulio Clovio adlı ünlü minyatürcüyle birlikte çalıştı.

Ressam 1556 yılından sonra öğretici ve ahlakçı konulara yük verdi. Bu yapıtlarında o dönemde fazla yaygın olan düşsel ve grotesk üslubu kullandı.

1558 yılından sonra Bruegel kendini büsbütün yağlıboya resmine verdi. Hollanda Atasözleri, Şenlik ile Büyük Perhiz Arasındaki Savaş ve Çocuk Oyunları adlı eserldu.

Bruegel 1563 yılında Coecke’nin kızı olan Mayken Coecke’yle evlenerek Brüksel’e yerleşti. Anversli varlıklı bir koleksiyoncu olan Nicleas Jonghelinck, 1566’ya dek Bruegel’in 16 tablosunu satın alarak sanatçının en büyük koruyucusu oldu.

Artist 1564-1565 yıllarında İtalya sanatının bilhassa de Raffaello’nun etkisinde kalarak resimlerindeki figürlerin sayısını azalttı.

1565’te ünlü Ayların Ekmeği adlı dizisiyle her yerde görüş resimlerine döndü.

İyi bir gözlemci olan Bruegel, hayattaki her ayrıntıyı saptayarak farklı alanlara yönlendirilmiş resimlerinde ve oymabaskı dizilerinde kullandı.

Sanatçının resimleri Erdemler adlı iki oymabaskı dizisinde olduğu gibi dinsel özellik taşımakla birlikte, din dışı toplumsal yergileri konu alan yapıtlar da verdi.

Bruegel’in 16.yüzyıldaki yapıtlarında, Flaman gösterme geleneğinden ve Tiziano ile değişik Venedik gösterme resimlerinden çok şey aldığını lakin bu etkilerin tümünü aşabilmiş bir görünüm ressamı olduğunu ortaya koydu.

Ressamdan günümüze belirlenmiş aşina elli değin tablo kaldı. Yapıtlarının büyük bir bölümü bilhassa suluboya çalışmaları kayboldu.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Pierre Narcisse Guerin

Artist, 1569 yılında Belçika’da hayatını kaybetti.

Yapıtları: Havarilere Görünen İsa, Taş Ameliyatı, Hollanda Atasözleri, Festival ile Büyük Perhiz Arasındaki Savaş, Ölümün Zaferi, Çocuk Oyunları, İkarus’un Düşüşü, Babil Kulesi, Kralların Sadakât Sunuşu, Çarmıha Gidiş, Hasat, Karda Avcılar, Karanlık Gün, Sürgünün Dönüşü, Köylü Dansı, Tembeller Ülkesi, Kuş Yumurtası Hırsızı, Darağacında Saksağan, Körlerin Meseli, Buz Üzerinde Kayanlar, Betlehem’de Nüfus Sayımı, Düğün Şöleni.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı