Prof.Dr.Alim Şerif Onaran
Alim Şerif Onaran Biyografisi
Türkiye’nin birincil sinema profesörü ünvanlı Türk sinema kuramcısı, hukukçu ve akademisyen. Muhsin Ertuğrul ve Lütfi Ömer Akad üstüne yazdığı eserleriyle bilinen Onaran, Türk Sineması üzerine yazdığı iki ciltlik kitabıyla sinema tarihi konusunda ülkemizdeki manâlı bir eksiği kapatmıştır.
Alim Şerif Onaran, 1924 yılında, Manisa’ya emrindeki olan Kula ilçesinde dünyaya geldi. Orta öğrenimini İzmir’de tamamlayan Onaran, üniversite eğitimi için Ankara’yı tercih etti ve de Ankara Siyasal Bilgiler Okulu (Mülkiye)’ye kayıt oldu.
Mülkiye’den 1946 yılında mezun olan Onaran, 1946–1953 yılları aralarında kaymakam olarak, 1953–1963 yılları aralarında ise istanbul ve Ankara şehirlerinin polis teşkilatına yan olarak çalıştı. Emniyet teşkilatında çalıştığı öyle fazla atama arasında sansür kurulu da bulunmaktaydı. Güvenlik Teşkilatı’ndaki görevinden ayrılmasının ardındaki İçişleri Bakanlığı’na geçen Onaran, bu kurum bünyesinde Tektik Kurulu’nda çalıştı.
Ortaokul yıllarında müziğe fazla meraklı olan Onaran, İzmir Erkek Lisesi’nde okuduğu dönemde müzik öğretmeninin de yönelendirmesiyle bu alanla ilgili çalışmalara başladı. Dinlediği tanıdık olmayan dildeki şarkıları anlamak için kendisini dil öğrenimine adayan Onaran, Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca dillerini öğrendi.
Alıştırma hayatında etkin olarak bulunduğu yıllarda da akademik çevreden kopmayan Onaran, 1965 yılında Sinematografik Hürriyet adlı teziyle hukuk alanında doktora aldı. Doçentliğini Muhsin Ertuğrul Sineması adlı teziyle sinema tarihi alanında, 1973 yılında veren Onaran, 1978 yılında tamamladığı Lütfi Ömer Akad’ın Sineması adlı eseriyle de profesör ünvanını almaya adalet kazandı. Onaran’ın bu tezleri sonradan kitaplaştırıldı.
1974 yılında üniversitede çalışmaya başlayarak Sinema Sanatı ve Tarihi, Sinema Eleştirisi, Sanat ve Sansür, Kamuoyu ve Kitle Kültürü gibi farklı alanlara yönlendirilmiş derslerin eğitimcisi görevini üstlenen Onaran, Marmara, Mimar Sinan ve Ankara Üniversitesi’nin de içinde bulunduğu o kadar fazla üniversitede bu alanlarda ders verdi. 1988 yılında emekli olmasına karşın üniversitelerde akademik çalışmalarını hayatının ardına kadar sürdürdü.
Türk Sineması ile ilgili yaptığı çalışmaları (ilk olarak Lütfi Ömer Akad ve Muhsin Ertuğrul sineması ve sinema tarihi çalışmaları edinmek üzere) kitaplaştıran Onaran, hem 1970 yılında İstanbul Radyosu’nda Türk Sineması Konuşuyor adlı kültür programını sundu. Bu çalışmaları ona Türkiye’nin ilk sinema profesörü ünvanını kazandırdı.
11 Ağustos 2000 tarihinde, istanbul’da hayata gözlerini yuman Onaran, hayatının son günlerine kadar Marmara Üniversitesi’nde Sinema-T.Vbir süre önce ise 5.000 kitaplık kütüphanesini 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağışladı. Eserleri
Sinematografik Bağımsızlık , 1968, İçişleri Bakanlığı Muayene Kurulu Yayınları.
Muhsin Ertuğrul’un sineması, 1981, Kültür Bakanlığı yayınları.
Lütfi Ömer Akad’ın Sineması, 1977, E.Ü. Hoş Sanatlar Fakültesi Yayınları.
Lütfi Ö. Akad, Afa Yayınları, 1990.
Sesli Sinema Tarihi, 1977
Kamuoyu Elkitabı
Sinemaya Giriş, 1986, Filiz Kitap Evi İst.
Gürültüsüz Sinema Tarihi, 1994, Kitle Yayınları, Ank.
Türk Sineması (2 deri), 1994, Kitle Yayınları, Ank
20. Yüzyılın Son Beş Yılında Türk Sineması, 2005.