A

Prof.Dr.Ayşegül Füsun Eyüboğlu

Ayşegül Füsun Eyüboğlu Biyografisi

Prof. Dr. Ayşegül Füsun Eyüboğlu, Afiyet Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesidir.

Ayşegül Füsun Eyüboğlu, 1965 yılında Ankara’da doğmuştur. ilkokuldan daha sonra 1976-1983 yılları aralarında ortaokul ve liseyi Ankara’da Atatürk Anadolu Lisesinde okudu. 1983-1990 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamlayıp doktor olarak mezun oldu. 1991- 1996 yılları aralarında Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Merkezinde Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanlık eğitimini yaptı.

Ayşegül Füsun Eyüboğlu, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden hekim olarak mezun olduğunda atandığı Uşak Devlet Hastanesi Acele Servisinde Pratisyen Hekim olarak 1991 yılına değin tahsis yaptı.

Prof. Dr. Ayşegül Füsun Eyüboğlu,1994- 1996 yılları aralarında Doktora Sonrası Araştırmacı olarak ABD’de Pennsylvania Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Bölümü, Pulmoner İmmünoloji Ünitesinde Granülomatoz hastalıklar immunolojisi çalışmalarında bulundu.

1997-1999 yılları arasında Ankara’da Uzman Hekim olarak Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında görev yaptı. Burada 2000 yılının Kasım ayında Asistan Doçent, 2007 yılının Nisan ayında Profösör oldu.

Ayşegül Füsun Eyüboğlu, Başkent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı doktoru olarak ödev yapmaya devam etmektedir.

Prof. Dr. Ayşegül Füsun Eyüboğlu, 10 Mart 2020’de oluşturulan Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesidir.

2019 Aralık ayında Çin‘de nükseden koronavirüs (Kovid-19) ile birlikte Dünya Afiyet Örgütü böyle bir pandemik hastalığın varlığını ortaya koydu. sonradan ise Sıhhat Bakanlığı içten kararlar verebilmek için öğretim üyelerinden oluşan bilim kurulu kurma kararı aldı.

Koronavirüs Bilim Kurulu’nda bulunan bir takım isimler şu şekilde:
Prof. Dr. Alev Kara,
Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz,
Prof. Dr. Alpay Azap,
Prof. Dr. Canan Ağalar,
Prof. Dr. Recep Öztürk
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan
Prof. Dr. İlyas Dökmetaş

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Andre Brugiroux

Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Öner Eyüpoğlu, koronavirüsün sigara içen kişilerde etkisinin daha pozitif olduğunu belirterek “Sigara içenlerde akciğer hücreleri yüzeylerinde büyüyen değişiklikler sonucunda koronavirüslerin solunum yolu hücrelerine girişi kolaylaşıyor” dedi. Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Alıştırma Grubu Üyesi ve Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu astım, KOAH ve solunum sıkıntısı yaşamış, sigara kullanan kişilerde koronavirüsün oluşturduğu etkileri anlattı. Prof. Dr. Eyüpoğlu üst solunum yolu enfeksiyonları ve akut bronşitin yüzde 90-95 oranında nedeninin virüsler olduğunu, çoğunlukla grip virüsü dıştan, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüslere karşın etkin bir hap veya aşı bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Eyüpoğlu, antibiyotiklerin sadece bakteriler ile büyüyen enfeksiyonlarda etkili olduğunu, virüs enfeksiyonlarında kullanılmadığını bildirerek virüs enfeksiyonlarının şiddetinin iki etkene kadar farklılık gösterebildiğini belirtti.

‘SİGARA SAVUNMA SİSTEMİNİ BOZAR’
Prof. Dr. Eyüpoğlu, sigara içenlerde koronavirüsün etkilerinin daha pozitif hissedilebileceğini kaydederek “Bağışıklık sistemi virüsü yenmekte kayda değer bir faktördür. çoğunlukla, bağışıklık sistemimiz yaşlılarda, altta yatan kronik hastalığı olanlarda, kanser hastalarında, iyi beslenmeyenlerde, fiziksel ya da ruhsal olarak aşırı halsiz olan bireylerde daha güçsüz oluyor. Bu bireylerde virüs enfeksiyonları daha ağır seyrediyor. Tütün ve tütün ürünleri sigara, nargile gibi kullanımı da solunum yollarının savunma mekanizmalarını bozuyor ve COVID-19 dahil böylece çok solunum yolu enfeksiyonunun gelişimini kolaylaştırıyor. Sigara içenlerde akciğer hücreleri yüzeylerinde çoğalan değişiklikler sonucunda koronavirüslerin solunum yolu hücrelerine girişi kolaylaşıyor. Salgın sürecinde yapılan çalışmalarda sigara içenlerde ağır zatürre ve nefes darlığı ile seyreden COVID-19 vakalarının daha sık olduğu ve bu grupta vefat riskinin daha yüksek olduğu saptanmış. Sigara, hava yolları ve akciğer dokusunda savunma sistemini bozar. bu nedenle her türlü enfeksiyon daha kolay gelişir ve ağır seyreder. solunum yetmezliği daha kolay gelişir. bu nedenle sigara kullanan vatandaşlarımızdan böylece çok hastalığın kayda değer nedeni olan sigarayı en kısa sürede bırakmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Andrzej Saramonowicz

‘HAYVANLARDA KONAKLAYAN VİRÜS İNSANA BULAŞIYOR’
Prof. Dr. Eyüpoğlu, bir takım solunum virüslerinin belli başlı konağının çeşitli hayvanlar olduğunu anımsatarak “Mesela influenza virüsünün asıl konağı su kuşlarıdır. Günümüzdeki son salgına neden olan koronavirüsün de belli başlı konağının yarasalar olabileceği düşünülüyor. Hayvanlarda konaklayan, fakat geçirdikleri mutasyonlar sonucu insan hücrelerini de enfekte eden bu virüs artık insandan insana bulaşıyor. Solunum yoluyla bulaşan virüs çabucak yayılarak dünya nüfusunu etkiliyor. Koronavirüsün kuluçka dönemi 2-14 gün aralarında. Kuluçka dönemi sırasında rahatsızlık bulgu vermiyor. Esas olarak alev, öksürük ve nefes darlığına yol açıyor. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülüyor” dedi.

‘GEREKMEDİKÇE HASTANEYE GİTMESİNLER’
Prof. Dr. Eyüpoğlu, KOAH gibi kronik akciğer hastalarının kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmalarını önererek, “Bu kişilere gerekmedikçe hastaneye gitmemelerini öneriyoruz. Çünkü hastaneler kalabalık ve KOAH hastalarının bu virüsü kapmaları manâlı bir sağlık sorunu haline gelebilir. öte taraftan 60 yaş üstü vatandaşlarımız da topluluk ve kapalı ortamlarda bulunmaktan sakınmaları COVID-19 riskini düşürecektir. COVID-19’a yönelik demin etkin bir ilaç geliştirilmedi. Yeniden bu enfeksiyondan koruyacak bir aşı da hemen şimdi mevcut yok. Aşı geliştirme çabaları en düşük üç ülkede Çin, ABD ve İngiltere’de başladı. Ancak herhangi bir aşının en acil koşullarda insanların kullanımına sunulması en düşük 12 aylık bir süre gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

‘VİRAL ENFEKSİYON İLAÇLARINI KOMBİNE EDİYORUZ’
Prof. Dr. Eyüpoğlu, koronavirüse karşısında birebir etkin bir hap olmadığını tekrarlayarak, “Elimizde var olan bu müşteri viral enfeksiyonlar bu alıcı enfeksiyonlarda kullandığımız ilaçları kombine ediyoruz. Daha fazla Çin ve öteki ülkelerdeki tecrübelerden yararlanmaya çalışıyoruz. Antibiyotik mutlaka kullanılıyor. Kronik hava yolu hastalığı olan kişilerde solunum sıkıntısı daha ağır seyredebilir. Yeniden bu hastalığını yüzde 15’i ağır solunum sıkıntısıyla gidebilmekte. Ve bunların da bir kısmı maalesef yoğun bakımlarda kaybedilmekte. Yoğun bakım desteği gerektiren hastalara öbür formlarda solunum yoluyla alınan nefes açıcı ilaçları uyguluyoruz” dedi.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Ayçin İnci
Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı