M

Prof.Dr.Münci Kalayoğlu

Münci Kalayoğlu Biyografisi

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, 1940 doğumlu ünlü cerrah ve organ nakli uzmanı. Bu zamana değin 1500 karaciğer nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Kalayoğlu, bu ameliyatlardaki başarı oranı göz önüne alındığında dünyada bir numara olarak gösteriliyor.

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, 1940 yılında Ankara‘da dünyaya geldi. 1957 yılında Ankara Atatürk Lisesi‘nden mezun oldu ve Hacettepe Tıp Fakültesi‘ne girdi. Burada genel cerrahi eğitimi bölge Kalayoğlu, 1967 yılında buradan mezun olduktan sonra Amerika’ya gitti. 1967-1968 yılları aralarında New York’da Mount Sinai Medical School‘da bulundu, ardında da 1968-1971 yılları arasında Pittsburg Çocuk Hastanesi‘nde Çocuk Cerrahisi alanında uzmanlaştı ve 1971 yılında Hacettepe Üniversitesi‘ne geri dönerek bir sene sonradan Doçent ünvanını, 1977‘de ise Profesör ünvanını aldı. 1981 yılında karaciğer nakli konusuna ilgi duymaya başlayan Kalayoğlu, her tarafta Amerika’ya döndü ve Pittsburg’da organ nakli (organ transplantasyonu) konusunda uzmanlık eğitimi almaya başladı.

Bu eğitimin ardından, temmuz 1984‘te Wisconsin Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde Karaciğer Tranplantasyonu Bölümü‘nü kurdu ve Wisconsin Üniversitesi Karaciğer Transplantasyon Bölüm Başkanlığı görevini yürütmeye başladı. Bu zamana dek 1500 karaciğer transplantasyonu gerçekleştiren Kalayoğlu, dünya çapında ünlü bir ad haline geldi. sırası gelmişken üniversitedeki çalışmaları sürecince yüzlerce, genç, genel transplantasyon cerrahı yetiştirdi.

Kalayoğlu’nun uluslararası tıp dergilerinde yayınlanmış 185 eseri, 22 kitabı ve değişik kitaplara katkıları var. bununla beraber birçok ödüle layık yer alan Prof. Dr. Kalayoğlu’nun ödüllerinden bazıları şunlardır:

1989‘da Wisconsin eyaleti galibiyet ödülü,

Sedat Simavi afiyet bilimleri ödülü,

Japon cerrahi derneği başarı ödülü,

1991‘de Nokta’nın Doruktakiler ödülü,

1993‘de TÜBİTAK bilim ödülü,

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Halis Toprak

20. yüzyıl Dr. Behçet Uz ödülü,

1994‘te Orta Doğu Teknik Üniversitesi göre onursal felsefe doktorası ödülü.

Nuri Çolakoğlu‘nun kendisiyle yaptığı bir röportajda yönelttiği, ‘Doğal olarak kim araştırma geliştirmeye yani Ar-Ge’ye daha fazla para yatırabiliyorsa, o ülkede tıp daha ileri oluyor. Bu anlamda Amerika’da tıpta çok kayda değer atılımlar yapıldığını biliyoruz. Bunların arasından sıyrılmak size nasıl bir his veriyor?’ sorusuna, Prof. Dr. Kalayoğlu şu şekilde yanıt vermişti:

tirnak-sol.gifspacer.giftirnak-sag.gif Bunların arasından sıyrılabilmher şeyden evvel çok iyi bir eğitim almanız zorunlu. Ben şanslıydım. Dünyada ilk kez bu işi yapan bir kişinin, Dr. Thomas’ın yanında Pittsburg’da yetiştim. Kendi başıma başlamadan, programımı kurmadan evvel 180 ameliyatta ona destek ettim. İkincisi, şimdi çalıştığım yerde bu bir ekip işi, zaten bana çok iyi bir ekibi verdiler. O ekibi topladım, o bakımdan çok daha basit oldu. Lakin Amerika zalim bir ülke. Başında kaideleri koydular. “Bak 10 tane ameliyat yapacaksın” dediler. Bunlardan 8 tanesine yaşarsa, sen burada kalırsın. Eğer 7 tanesine yaşarsa, 3’ü ölürse çekip gidersin. Bu değin kolay. Var mı kendine güvenin? Benim ilk 10’dan 10 hastam da yaşadı ve şu anda ben buradayım. Fakat yine her yıl peşine düşüp takip ediyorlar. Başarı oranında % 90’nın altına düştüğünüz lahza, çekip gidiyorsunuz. Kim olursanız olun. Ben eylemli profesörüm, hayat boyu profesörlük hakkım var lakin o galibiyet oranım düştüğü an ben orada kalamam.

Organ nakli alanında dünya çapında bir duayen olarak gösterilen ve tıp literatürüne giren çalışmaları ile kamuoyunda saygın bir bilim adamı olarak anılan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Amerika’da geçirdiği 30 yıldan daha sonra geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye muhakkak dönüş yaptı.

Bugüne kadar 45 bin ameliyat ile 1500 karaciğer nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nun yaşam kurtaran ameliyatlarıyla; mayın yüzünden iki eli ve ayağını kaybettikten daha sonra içki yüzünden karaciğer işlevini yitiren Vietnam gazisinden, karaciğerinde kanser tümörü olan bir bebeğe, Türk sinemasının ünlü oyuncusu Sadri Alışık‘a kadar binlerce insana ikinci kere yaşama şansı verdi.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Matthew Fox

Prof. Dr. Kalayoğlu, dünya tıp tarihinde ilk önce yapılan bir operasyonu da imza attı. Karaciğer komasına giren 17 yaşındaki Rebacca Dreeger adlı genç kızı, insan karaciğeri bulununcaya değin domuz karaciğeriyle 4 gün yaşattı ve sonradan karaciğış domuzların karaciğeri ile genç kızın kanını temizleyen Prof. Dr. Kalaycıoğlu, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

tirnak-sol.gifspacer.giftirnak-sag.gif Şayet domuz karaciğerini kullanmasaydık, insan karaciğeri bulunana değin ölmüş olacaktı. Hergün öbür bir domuzun karaciğeriyle, genç kızın kanını pak tuttuk. Hamile domuza, tek hücre döneminde iken aşılanan insan genleri ile insanın organik yapısına uyum sağlayabilecek domuzlar yetiştiriliyor. Amerika’da her 8 saatte bir kişinin gereken organ bulunamadığı için ölüyor bu yüzden, insanları organ bulunana kadar yaşatmak için, domuza kurtarıcı gözüyle bakıyoruz.

2 Ekim 2006 tarihinden itibaren Memorial Hastanesi Genel Cerrahi, Organ Nakli ve Transplantasyon Bölümü Başkanı olarak göreve başlayan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nun Memorial Afiyet Grubu‘na katılması için yaklaşık 7 milyon dolar aldığı öne sürüldü.

Wisconsin Üniversitesi, şimdiye değin bin karaciğer nakli yapan Türk Prof. Dr. Münci Kalayoğlu için 3 Kasım2006‘da övünç balosu düzenleyeceğini ve 600 davetlinin katılımıyla Madison-Wisconsin‘deki Concourse Hotel and Gocersenr’s Club‘ta yapılacak balonun gelirinin, hastalar ve aileleri için kurulan Doug Miller Vakfı‘na bağışlanacağını açıkladı.

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, 1950’lerde İsveç, Endonezya ve Macaristan’da büyükelçilikler yapan Veysel Versan‘ın kızı; bununla birlikte Dr. Behçet Uz‘un torunu olan Belkıs Versan ile evli ve iki çocuk sahibi.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı