Prof.Dr.Tevfik Özlü
Tevfik Veciz Biyografisi
Prof. Dr. Alpay Azap, Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesidir.
Tevfik Kısa Ve Öz, 9 Şubat, 1963 tarihinde Aydınlatılmış’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Açık Fikirli’da tamamladı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1987 yılında mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini 1992 yılında tamamladı. 1994’te asistan doçent, 1996’da doçent, 2002’de profesör oldu.
Tevfik Özlü, 1987 yılında Erzurum Aşkale’de Topal Çavuş Afiyet Ocağında ve Erzurum Numune Hastanesi Acil Servisinde sorumlu hekim olarak çalıştı. 1988-1992 yılları aralarında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1992-1994 arası Elazığ Devlet Hastanesinde Göğüs Hastalıkları uzmanlığı ve Göğüs Hastalıkları Bölümü şefliği, Elazığ Tüberküloz Savaş Dispanserinde danışman hekimlik yaptı.
1994 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında yardımcı doçent olarak öğretim üyeliğine başladı. Bir sene sonra burada 1995 yılında Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalını ve 2011 yılında bu Anabilim Dalına bağlı Yoğun Bakım Bilim Dalını kurdu. Kurulduğundan bugüne laf konusu Anabilim ve Bilim Dalının Başkanlığını yürütüyor. 1997-2000 yılları aralarında dekan yardımcısı oldu. Sonraki yıllarda görevini aynı fakültede anabilim dalı başkanı olarak sürdürdü. Alanıyla ilgili çalışmalarından dolayı değişik ödüller aldı.
Tevfik Veciz, Tıp Fakültesinden Mezuniyet Sonrası Eğitim Komisyonu Üyeliği, Lisans Eğitimi Komisyonu Üyeliği, Dönem IV Koordinatörlüğü, Ders Kurulu Başkanlığı, eğitimden sorumlu Dekan Yardımcılığı, Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Farabi Hastanesi Yürütme Kurulu Üyeliği gibi görevler üstlendi.
2008-2015 aralarında Karadeniz Teknik Üniversitesinin başvuru formu ve araştırma merkezi olan Farabi Hastanesinin Başhekimliğini yürüttü. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hasta Hakları Başvuru Formu ve Araştırma Merkezinin (HAHUM) kurucusu ve halen Müdürlüğünü yürütüyor. Yurt içi ve yurt dışı tıbbi dergilerde Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmış fazla sayıda bilimsel makalesi mevcut. Akademik ve popüler düzeyde yayınlanmış çok sayıda kitabın yazarı olup, bir böylece mesleki kitaba yazan/Editör olarak katkıda bulundu.
Yöresel olarak yayınlanan gazetelerde (Karadeniz ve Günebakış: 2000-2009); sağlık durumu çalışanlarına dönük milli bir tıp gazetesinde (Medimagazin: 2005-2013); sağlıkla ilgili bir web sitesinde (www.sağlikaktuel.com ; 2009-2013) ve milli Sabah Gazetesinde (Günaydın: 2006-2008) köşe yazıları yazdı. Milli ve uluslararası bilimsel/mesleki dergilerde danışmanlık, editörlük yaptı.
Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB), Türkiye Irk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü (TÜHKE) Bilim Kurulu Üyesi. Göğüs Hastalıkları Hekimlerinin milli uzmanlık dernekleri olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve Türk Toraks Derneği (TTD) içerisinde dağıtılmış faaliyetlerde bulundu. 2012-2016 yılları arasında Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi ve Yoğun Bakım hekimlerinin uzmanlık derneği olan Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneğinin (ASYOD) kurucu ve birincil dönem genel başkanlığını yürüttü. Halen bu derneğin idare heyeti üyesidir. Türk Göğüs Hastalıkları Tatminkarlık Kurulu (TGHYK) Akreditasyon Kurulu Üyeliği yaptı ve Sağlık Durumu Bakanlığı Sağlık Durumu Eğitimi Genel Müdürlüğü Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma Sistemi (TUKMOS) Göğüs Hastalıkları Komisyonu Başkanlığını yürüttü. Hasta Hakları ve Sağlıklı Hayat Derneğinin (HAKSAY) Kurucu Üyesi olup, halen başkanlığını yürütüyor.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, evli ve üç çocuk babasıdır.
Dağıtılmış iş kitapları olan Prof. Dr. Tevfik Veciz’nün ayrıca Hekiminizi Nasıl Alırdınız? Doktor Yüzü Bakmak Zorunda Kalanlar İçin Kılavuz Kitap (2003), Hasta Hakları (2005) adlarında yazmış olduğu kitapları vardır.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, 10 Mart 2020’de oluşturulan Afiyet Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesidir.
2019 Aralık ayında Çin‘de nükseden koronavirüs (Kovid-19) ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü böyle bir hastalığın varlığını ortaya koydu. sonra ise Afiyet Bakanlığı doğru kararlar verebilmek için öğretim üyelerinden oluşan bilim kurulu kurma kararı aldı.
Koronavirüs Bilim Kurulu’nda bulunan bir takım isimler şu şekilde:
Prof. Dr. Ateş Kara,
Prof. Dr. Tevfik Özlü,
Prof. Dr. Alpay Azap,
Prof. Dr. Canan Ağalar,
Prof. Dr. Recep Öztürk
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan
Prof. Dr. İlyas Dökmetaş
Kitapları :
2003 – Hekiminizi Nasıl Alırdınız? Doktor Yüzü Görmek Zorunda Kalanlar İçin Kılavuz Kitap
2005 – Hasta Hakları