W

Prof.Dr.Wilhelm Röntgen

Wilhelm Röntgen Biyografisi

Wilhelm Conrad Röntgen, x-ray ışınlarının mucidi, Alman fizikçi. Roentgenium elementine adını veren bilim adamı.

27 Mart 1845‘te Lennep, Almanya‘da dünyaya geldi. Hollanda‘ya taşındıktan sonradan eğitimine 18611863 yılları aralarında Utrecht Technical School’da devam etti. Buradan mezun olduktan sonra 1865 yılında Utrecht Üniversitesi’ne giren Röntgen, sonradan girdiği ve kazandığı sınavlarala Zürih‘teki Federal Politechnic Institude’e devam etti. Röntgen, 1869 yılında bu okuldan makine mühendisi olarak mezun oldu.

1875 yılında Strasbourg Üniversitesi’nde okutman olarak göreve başladı ve benzer yıl Württemberg‘teki Academy of Agriculture’da profesör oldu. 1876 yılında Strasbourg’a geri dönen Röntgen, fizik profesörü olarak görevine devam etti. 1900 yılına gelindiğinde Bavyera yönetiminin isteği üzerine Münih Üniversitesi’nde göreve başladı. Sonraki yıllarda Colombia Universitesi’nde göreve başlatmak için yaptığı hazırlıklar, I. Dünya Savaşı‘nın patlak vermesi üstüne sonuçsuz kaldı ve kariyerine Münih’te devam etti.

1895 yılından itibaren meslektaşları Heinrich Hertz, Johann Hittorf, William Crookes, Nikola Tesla, ve Philipp von Lenard kadar bulunan, vakumlu sırça tüplerde yüksek gerilimli elektrik deşarjı üzerinde çalışmaya başladı. 1895 yılının sonlarına doğru bu incelemeler sırça tüplerin dışında kalan katod ışınları üzerine yoğunlaştı. 8 Kasım 1895 tarihinde Röntgen, Hittorf-Crookes tüplerini siyah bir mukavva ile kaplayarak ve bu düzeneğe elektrotlar bağlayarak fikrini hayata geçirmeyi başardı. Baryum platinosiyanitten yapılan ekran üzerindeki bu denemesini gerçekleştirmeden önce, deneyi yaptığı odayı karartarak mukavva kaplamanın opaklığını deneme etmeye çalıştı. Çalışmaları sırasında cam tüpten meydana çıkan ışıldamaları farketti ve bu testi daima tekrarlayarak yanılma ihtimalini ortadan kaldırdı. İlerleyen haftalarda deneyini ilerletmek için bütün zamanını laboratuarında geçiren Röntgen keşfettiği ışınlar doğru eşi Anna Bertha‘nın elinin röntgenini çekti. Bu fotoğraf, çekilen ilk röntgen filmi olarak tarihe geçti. Sonraki haftalarda, bir hata yapıyor olma ihtimalinin bilimsel güvenilirliğini sarsacağı korkusu ile, çalışmalarını rahat bir şekilde yürüttü.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   W. T. Tutte

1901 yılında yaptığı buluş ile Nobel Fizik Ödülü‘nü şampiyon Röntgen, bu ödül ile birlikte kazandığı parayı atama yaptığı üniversiteye bağışladı. Keşfinin patentini almayı ısrarla reddeden Röntgen, bulduğu ışınların kendi adıyla anılmasını istemedi.

Radyoloji biliminin babası olarak kabul edilen Wilhelm Röntgen, 1923 yılında Münih’te bağırsak kanseri yüzünden hayata veda etti.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı