R

Robert Bosch

Robert Bosch Biyografisi

Alman sanayici Bosch motorlu araçlar için elektrik donanımı üreten dünya çapında öncelikle gelen firmayı ufak bir tesisatçı dükkanından başlayarak kurdu. 20. yüzyılın başında hemen hemen her otomobile takılan manyetoyu geliştirerek dünya çapında ünlendi.
Bosch Schwaebische Alb dağlarında bir köy olan Albeck’de bir çiftlik sahibi ailesinin oniki çocuğunun onbirincisi olarak dünyaya geldi. Ailesinin gelir kaynağını, arabacıların geceledikleri ve atlarını değiştirdikleri bir han oluşturuyordu. Tren hattı döşendiğinde ailece Ulm’e taşındılar. Bosch ince tesviyecilik dalındaki çıraklığını tamamladıktan daha sonra ülkesinden ayrıldı. 1884’te ABD’ye artan bir şekilde burada Thomas Alva Edison ile birlikte çalıştı ve peşinde da İngiltere’ye gitti. Ondan iki sene daha sonra da 10.000 marklık bir sermaye ile Stuttgart’ta bir tesisat, ince tesviyecilik ve elektroteknik şirketi kurdu. 1887’de bir arkadaşının kızkardeşi olan Anna Kayser ile evlenerek iki çocuk sahibi oldu.

Bosch, bir makinacı kalfa ve bir çırak çocukla birlikte her türlü elektrik tesisatı onarıyor ve telefon, konut telgrafı ve paratoner (yıldırımsavar) gibi aygıtları monte ediyordu. 1887’de gazlı motorlar için ürettiği manyetoyu izleyen yıllarda giderek ilerletti. Elde ettiği başarılar yüzünden tesisatçı firmasının kapasitesini gözünde büyüttü. Yeni alet yaptı ve 1890’da finansal sıkıntıya düştü. Fakat 1897’de hesaplı sıkıntısını atlatabildi.

Kendisi göre üretilen manyeto artık bir motorlu araca, bir Dioa-Bouton Üç Tekerleklisine takılabildi. Bosch bundan beş sene sonradan kesin başarıya ulaştı. Proje mühendisi Gotdob Honold bujilerle bir yüksek gerilim manyetosu geliştirdi. Bir cihaz ateşleme hızı ve sürat açısından tüm karşı taraf firmaların ürünlerinden üstündü. Hem hızlı çalışan benzinli motorların geliştirilmesi üzerinde etken oldu. Aradan fazla geçmeden Bosch az kalsın bütün büyük araba firmalarından sipariş almaya başladı.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Rasim Öztekin

Yeni yüzyıla girdikten birkaç ay sonradan, sırası gelmişken 45 birey çalıştıran Bosch, Stuttgart’a taşındı. Elektroteknik fabrikasını plânlarken ABD’de edindiği deneyimlerden yararlandı. Modera meslek bölümünü göz önünde tutarak imalathanelerini donattı. sık sık “Kızıl Bosch” olarak nitelendirilen sanayici, Almanya genelinde fakat 1918’de kabul edilen 8 saatlik meslek gününü 1906’da uygulayarak sosyal tutumunu kanıtladı.

1910’da fabrikasında çalışanlara Cumartesileri öğleden sonradan izin verdi. Öteki işletmelerin çoğunda o tarihte haftada altı bütün gün çalışılıyordu. Şirketi 1913’te 7 haftalık bir emekçi mücadelesine sahne olunca, Bosch işverenler birliğine katıldı. O tarihe kadar bu örgüte aza olmayı reddetmişti.

Birinci Dünya Savaşı patlak vermeden önce Bosch ürünlerinin % 90’ını dış ülkelere satıyordu. Şirketi, motorlu taşıtlar için buji, ışık makinesi, akümülatör, starter, far vb. parçalardan oluşan ilk standart elektrikli donanımı sunuyordu. İngiltere, Fransa ve ABD’de kendi şirketleri ve temsilcilikleri bulunmaktaydı. Her ne dek savaş başladığında dış ülkelerden sağladığı kazanç elden gittiyse de, savaş için yaptığı imal bunu kat kat çıkartıyordu. Bosch bu kazancının büyük bir bölümünü Neckar kanalının inşası için kurulan bir vakfa devretti. 1916’da firmasını anonim şirkete çevirdi.

her zaman teknikteki yenilikleri göz önünde bulunduran Bosch, Birinci Dünya Savaşı sona erşletmesini gitgide artarak büyüttü. Özel hayatında 20’li yıllarda kaderin birkaç sillesine dayanmak zorunda kaldı. Oğlu mültipl skleroz hastalığından öldüğü gibi, çocuğunun ölümünü kabullenemeyen karısı da geçirdiği ağır depresyonlar yüzünden hastanelerde bakılmak zorunda kaldı. Bosch 1926’de boşandı ve bir sene sonradan Margarete Woerz ile evlenerek bir kız çocuk sahibi oldu.

Tekrar 1927’de çalışanlara şirkette uzun yıllar çalıştıktan sonra, emekliliklerinde mali yardım karşılayan Bosch Yardımı adı aşağıda toplumsal bir kuruluşu hayata geçirdi. Ne var oysa, 30’lı yılların başındaki dünya idareli buhranı 1937’den beri Robert Bosch GmbH adını içeren bu kuruluşu da etkiledi. Satışlar hissedilir derecede gerilerken çalışanların kimisine yol belirlemek gerekti.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Richard Dawkins

Bosch’ un fabrikaları İkinci Dünya Savaşı’nda geniş çapta yıkıldılarsa da kendisi buna tanık olmadı. Şirketin kurucusu 1942 yılinda 80 yaşında Stuttgart’ta hayata veda etti. Fabrikaları baştan inşa edildikten daha sonra imal yelpazesine buzdolapları ve diğer elektrikli konut aletleri eklendi.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı