SŞ

Sait Sökmen

Sait Sökmen Biyografisi

Koreograf, hoca, yönetmen. Balet

Türkiye’nin ilk Bale Koreografı ve ilk baletlerindendir.

Sait Sökmen, 13 Eylül 1942 tarihinde Gine’nin başkenti Conakry’de sekiz kardeşin altıncısı olarak doğmuştur. Türkiye’li Mehmet Cemil ve Gine’li Fatumata Mamady (Camara) Sökmen’in oğludur.

Babası Mehmet Cemil (d.1899), 1919 yılında İskenderun’dan dünya turuna çıkar, Güney Amerika ve Güney Afrika’dan sonradan Sene 1928 olduğunda Gine’nin başkenti Conakry’ye yerleşir. Gine’de kaplan postu ve kıymetli taş ticareti yapmaya başlar. Gine’nin başkenti Conakry’de kabile şefinin kızına aşık olur. Fatumata siyah, Cemil beyazdır. Mehmet Cemil bu kızla evlenmeyi kafasına koyar. Ama Reis Morlaye’nin bir beyaza verecek kızı yoktur. Ama ne yapar eder sonunda evlenirler. Evlendiklerinde Fatumata 15, Mehmet Cemil 28 yaşındadır. Cemil (d.1932), Aliye, Mustafa, Sıdıka Cemile, Suphi (d1942), Sait, Yahya ve Salima adlarında 8 çocukları olur. Gine’ye ayrıntılarıyla yerleşen babası başkentte dahası ekmek fırını açar. İkinci Dünya Savaşı sonrası iç savaş çıkınca 1953 yılında babası ailesini de alarak Türkiye’ye İskenderun’a dönüş yaparlar. tirnak-sol.gifspacer.giftirnak-sag.gifMorlaye kızını bir beyaza vermiştir hazır lakin, kızının ve sekiz torununun kendilerine ‘yamyam’ diyen beyazların içinde yaşayacak olmasını bir türlü içine sindiremez. Lakin Mehmet Cemil’i istikrarlı görür görmez üç durum öne sürer: “Bir” der, “Torunlarım ve kızım elbette tuzlu yemeyecek.” Öyle aklı yatmaz fakat “Tamamlanmış” der Mehmet Cemil. “İki” der Morlaye, “Şeker de değil!” “Yahu ben fırıncıyım, pasta filan yapıyorum. Nasıl olacak bu” der lakin bakar ancak Morlaye dönmeyecek yolundan, ona da “Peki” der. Ve üçüncü madde gelir: “Un da yok! Bu üç beyaz kuşkusuz yok!” “İşte bu mümkün değil; ne yiyecek bu çocuklar” diye sorar Mehmet Cemil… Esprili kişiliğiyle tanınan Morlaye’ın ağzından yılların kırgınlığını da açıklayan şu sözler çıkar: “Geri kalan bütün beyazları yiyebilirler!”

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Simay Bülbül

İskenderun’a geldikten birkaç hafta sonra babası Mehmet Cemil bey kalp krizinden öldü. İskenderun’da iki yıl kaldıktan sonradan istanbul’a taşınmışlardır.

Sökmen ailesinin bütün fertleri, ekonomiden sanata, mimarlığa kadar böylece fazla alanda başarılı isimler çıkarmış. Fakat ailede sanatçılar ağırlıkta. Sait Sökmen’in yeğenleri Cenk ve Melis Sökmen de bu sanatçılardan.

İlk ve ortaokulu İstanbul’da okuyan Sait Sökmen, Ankara’da operada okuyan abisinin teklifiyle Ankara’ya gitti ve konservatuvar sınavlarına girdi. Konservatuarın bale bölümüne girdi. Türk Devlet Balesi’ni kuran İngiliz Kraliyet Balesi’nin de kurucusu olan Dame Ninette de Valois tarafından eğitildi. 9 takvim okulu 5 yılda bitirdi. İngiltere Kraliyet Balesi’nde çalıştı.

Ankara Devlet Konservatuarının ilk bale öğrencilerinden biridir. Ankara Devlet Konservatuarı Bale Ana sanat Dalı yüksek devresi mezunudur. Sait Sökmen, Dame Ninette de Valois’nın birincil koreografi için seçtiği birey olarak Ravel’in Telli Çalgılar Dörtlüsü üstüne Çark balesini yaptı. Eser, 6 Kasım 1968’de Ankara Devlet Balesi göre başarı ile sahnelendi.

Sait Sökmen, Devlet Balesi’nde başdansçı oldu ve ilk Türk koreograf olarak tarihe geçti. 1971 yılında Ankara’da Kuğu Bale ve Dans Stüdyosu’nu açtı. Sahne hareket hocalığı yaptı. 1981 yılında Bale Sanat Merkezi’ni, 1987’de Sait Sökmen Sanat Merkezi’ni ve 1989 yılında da eşi Gaye Sökmen ile birlikte Hedef Sökmen Ajans’ı kurdu.

Devlet Baleleri doğal delegesi olup halen bale öğretmenliğinin yanı sıra, yönetmen olarak meslek yapmaktadır.

TRT televizyonlarında; Bizim Sokak, Ankara Hatırası, Kaleidoscope, Oyun Gemisi ilk önce edinmek üzere yüzlerce televizyon dizisinde koreograf olarak tayin yapmıştır.

2006 yılında ATV Ekranlarında yayınlanan “Super Lady” adlı yarışmada Jüri : Hıncal Uluç, Cemil İpekçi, Sait Sökmen, Niyet Sökmen, Yonca Ebbuziya ve sunucular ise Demet Şener, Ebru Şallı, Hıncal Uluç oldular.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Sabiha Sertel

Sait Sökmen, 2010 yılında televizyonlarda oynayan, yapımcılığını Acun Ilıcalı‘nın üstlendiği müsabaka programı “Değil Böyle Dans” yarışmasının Jüri üyeliğini, Tan Sağtürk, Azra Akın ve Acun Ilıcalı ile birlikte yaptı. Yarışmanın sunuculuğunu ise Burcu Esmersoy, Cem Ceminay, Hanzade Durmuş yapmıştır.

5-10 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan 2. İstanbul Milletlerarası Bale Yarışmasında Jüri üyeliği yapmıştır.

Sait Sökmen’in birincil evliliğinden 1967 ve 1972 doğumlu iki oğlu var.
Sait Sökmen, 1986 yılında Maksat Sökmen ile evlendi.

Kronolojik Kariyeri :
1962-1970 – Devlet Balesi’nde Baş Dansçı
1968 – İlk Türk Koreografı, Devlet Balesinde Baş Koreograf, Yönetici.
1970 – Devlet Tiyatroları Koreografı
1971 – Devlet Tiyatroları Çağdaş Dans Grubu kurucusu ve Baş Koreografı
1971 – Kuğu Bale ve Dans Stüdyosu kurucusu
1972 – Ankara Devlet Konservatuarı sahne hareket hocası
1972-1975 – Ankara Devlet Konservatuarı sahne hareket hocalığı
1974-1979 – Istanbul Devlet Balesi konuk Koreograf
1979-1981 – Istanbul Devlet Balesi Baş Koreograf
1981 – Bale Sanat Merkezi kurucusu
1984 – Bale Sanat ve Spor Merkezi kurucusu
1987 – Sait Sökmen Sanat Merkezi kurucusu
1989 – Niyet Sökmen Ajans kurucusu
2006 – “Super Lady” Atv. yarışma jürisi 2011-2012 – Değil Böyle Dans/ShowTV Jüri Üyesi
2010-2012-2014 – Uluslarası İstanbul Bale Yarışması Jüri Üyesi

Baş Dansçı Olarak Oynadığı Bazı Eserler :
Giselle
Kuğu Gölü
Uyuyan Hoş
Fındıkkıran
Pagodalar Prensi
Satranç
Don Kişot
Les Patineurs
Silvia
Coppelia
Kanlı Nikah
Faust
Bizet Gençlik Balosu

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı