S

Semiha Şakir

Semiha Şakir Biyografisi

Semiha Şakir, 1955 yılından bugüne yurdumuzun her köşesine Sağlık Durumu, Eğitim ve Sosyal Hizmetler alanlarında bağışlar yapmış, tesisler kurmuş ve bunları Devletimizin yetkili Bakanlıklarına bağışlamıştır.

Semiha Şakir, 1905 yılında istanbul’da Laleli semtinde doğmuştur. Laleli’deki Tayyare Apartmanı’nda büyüdü. 1916 yılında Çanakkale‘de şehit olan babası bir asker idi. Küçük yaşta babasını kaybetmesine rağmen iyi yetiştirildi.

Semiha Şakir, 18 yaşında iken 1923 yılında İstanbul’daki yakınları vasıtasıyla Suudi işadamı İbrahim Şakir ile tanıştırılıp nişanlandı ve 2 yıl sonra evlenerek Lübnan‘a gitti. Beyrut‘ta yaşadılar.

Semiha Şakir’in evlendiği eşinden üç çocuğu oldu. Ghada Şakir adında bir kızı ile Gazi Şakir ve Gassan Şakir adlarında iki oğlu vardır. 1982 yılında eşi Mekke‘de vefat etti.

Uzun yıllar Beyrut, Mısır, Mekke, Riyad, Londra ve istanbul’da yaşamış Semiha Şakir, saraylarda muhteşem bir yaşam sürerken Türkiye’ye de 60 yıl sürekli bağışlarğerinde 57 eser kazandırdı. Semiha Şakir, ister Lübnan’daki yazlık, kışlık saraylarında, ister Darı’da Kral Faruk’la komşu olduğu Nil kıyısındaki malikanesinde, ister Mekke’de, Riyad’da Kral ailesi ile çok yakın olduğu saraylarında, ister Londra’daki ihtişamlı evinde, ister İstanbul’da Maçka sırtlarında Boğaz’a ve Dolmabahçe’ye bakan apartmanında olsun, koşul hiç değişmedi. Defalarca istanbul’un herhangi bir semtinde, okul, hastane, huzurevi, doğumevi ve afiyet ocağı temelleri atıldı. Kreşler, lojmanlar, asıl-çocuk sağlığı merkezleri, çeşitli okullarla hizmetlerini taçlandırdı. Hizmetlerini geniş çaplı ve daha yaygın olarak, eğitim ve sağlık durumu alanına yöneltti.

Bağışlarını yaygın olarak eğitim ve afiyet alanında gerçekleştiren Şakir, 1989 yılında Semiha Şakir Vakfı’nı kurmuştu.

Yaptığı hayırları reklam amacı olarak kullanmaktan kaçınan Şakir, bağışlarını çocuklar, yaşlılar ve hastaları düşünerek yaptığını her defasında vurguluyordu.

İLGİLİ BİYOGRAFİ :   Sadettin Saran

Semiha Şakir, bulunduğu yerden İstanbul’a önce Darülaceze gibi kurumların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak destek göndermeye başladı. 1954 yılından sonradan da tesis kurma hizmetlerine girdi. Bundan sonradan farklı alanlara yönlendirilmiş yerlere sayısız cami, hastane, yetiştirme yurdu, huzurevi, sağlıkocağı, çeşme, doğumevi, lise, ilkokul, kütüphane vs. yaptırdı.

Kurduğu bu sayısız takviye kurumlarının masraflarını karşılamak için 1989 yılında Semiha Şakir Vakfı’nı kurdu.

En son bağışlarından biri de Bolu‘nun Elmalı Köyü’ne kazandırdığı Acele Trafik İstasyonu ve Sağlık Durumu Ocağı idi.

Semiha Şakir, 8 Eylül 1998 tarihinde İstanbul’da 93 yaşında ölmüştür.

Vefatından daha sonra 1999 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel kadar Üstün Hizmet Madalyası verildi.

Etiketler
Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı