Suat Yalaz
Suat Yalaz Biyografisi
Türk çizgiroman tarihinin en uzun soluklu çalışmalarından birisi olan ve her zaman beyaz perdeye aktarılma fırsatı bulan Karaoğlan’ın yaratıcısı Türk senaryo yazarı, yazan ve çizer. Karaoğlan’ın dışarıya en beğenilen çalışması, sinemaya da aktarılmış olan Son Osmanlı; Yandım Ali’dir.
Suat Yalaz 1932 yılında, Çiçekdağ, Kırşehir’de dünyaya geldi. Devlet memuru olan ailesinin işi sebebiyle çocukluğu baştan başa öbür şehirlerde yaşamış ve eğitim görebilen Yalaz, birincil karikatürünü, henüz 16 yaşındayken Erciyes Postası gazetesinde yayınlattı. Üniversite eğitimi için İstanbul’a yerleşen Yalaz, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden başarıyla mezun oldu.
1954 yılında, Vatan gazetesinin genç çizerlere çalışma imkanı tanıması bir uçtan bir uca Bedri Koraman, Çetin Özkırım gibi manâlı çizerlerle tanışan Yalaz, yeteneği ile dönemin önemli ustalarını etkilemeyi başardı.
Yalaz’ın en önemli eseri olarak görülen Karaoğlan’ın temelleri, çizerin 1959 yılında, Akşam gazetesinde Aptullah Ziya Kozanoğlu’nun hikayelerini resmetmesi ile atıldı. Kozanoğlu’nun yazdığı senaryolara uygun çizimler yapmak üzere işe alınan lakin zamanla seriye katkısı sadece çizimlerle bazında da bulunmaya başlayan Yalaz, Kozanoğlu’nun Akşam gazetesinden ayrılması üstüne, 1960 yılında Karaoğlan serisini çizmeye başladı.
Karaoğlan’ın okuyuculardan büyük ilgi görmesi üzerine, kendi adını taşıyan Karaoğlan dergisini piyasaya çıkartan Yalaz, Salıncak, Nefret gibi ayrı dergilerle beraber yayın sektörüne de adım attı.
Gençliğinden itibaren sinema ile ilgilenen Yalaz, Karaoğlan’ın gösterdiği büyük galibiyet bir uçtan bir uca bu hayalini gerçekleştirme imkanına kavuştu. İlk Karaoğlan filmi olan Altay’dan Gelen Yiğit, 1965 tarihini taşıyordu. Filmin büyük ilgi görmesi, Karaoğlan filmlerinin seri çekilmesine olanak sağladı; giderken Suat Yalaz’da kendi film şirketini kurmuştu. Karaoğlan rolü, sinemanın ünlü jönleri yerine, role uygun olması baştan sona öyle tanınmamış bir oyuncu olan Kartal Tibet’e verildi, bu rol tamamen Tibet, Türk sinemasının en kayda değer oyuncularından birisi olma yönünde kayda değer adımlar attı.
Suat Yalaz, Alman, Fransız ve Türk karşılıklı yapımı olan Yüzbaşı Kartal adlı polisiye filmin çekilmesi esnasında çıkan büyük zorluklardan dolayı sinema sektöründen çekildi ve Fransa’ya yerleşti. Fransa’da Karaoğlan çizgiromanlarını o ülkenin dilinde yayınlamaya başlayan Yalaz, bir yandan da Türkiye’deki gazete ve dergilerle bağlantısını kesmeyerek yeni çalışmalarını da Türkiye’de yayınlatma imkanı buldu.
2002 yılında Yılın Karikatürcüsü ödülünü şampiyon Yalaz, İslam Tarihi ve Son Osmanlı adlarını içeren ve eski gazete bantlarında başlayan köklü eserlerinin ciltlerini planlamak için çalışmalara başladı. Karaoğlan, 2000’li yıllarda kısa ömürlü bir T.V. dizisi olarak yayınlanırken, Son Osmanlı Yandım Ali, yönetmen Mustafa Şevki Doğan tarafından, Kenan İmirzalıoğlu ve Cansu Nehir’nin başrollerinde oynadıkları bir filmle sinemaya aktarıldı.
2007 yılında Karaoğlan‘dan sonraki en önemli eserlerinden biri olan “Son Osmanlı:Yandım Ali”, Türk sineması için yüksek denebilecek bir bütçe ile sinemaya uyarlanmış, başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu ve Cansu Akarsu‘nin oynadığı film ortalamanın üstünde ilgi görmüştür.
2006 yılında PTT Genel Müdürlüğü, KARAOĞLAN’dan 4 dizilik pul koleksiyonu yaptı. Suat YALAZ, böylece, Cumhuriyet tarihimizde büyük sanatkâr Cemal Nadir Güler‘in Amcabey’i, Turhan Selçuk‘un Abdülcambaz’ından sonradan yarattığı çizgi kahramanı pul üzerine taşınarak Devlet tarafından onurlandırılan 3’üncü sanatçımız oldu.
Evlilikleri : Suat Yalaz, kendisi gibi Akademi’li olan bir Necla hanımla evli, Olcayto (vefat etti)ve Kaan adlı iki oğul babasıdır.