Tim Berners Lee
Tim Berners Lee Biyografisi
Profesör, bilgisayar mühendisi
Web’in babası kabul edilir.
Tim Berners Lee, 8 Haziran 1955 yılında Londra’da doğmuştur. Anne ve babası matematikçiydi ve birincil bilgisayarlardan biri olan Manchester Mark I’i yapan grupta yer almışlardı. Tim Berners Lee, fizik okumak üzere Oxford Üniversitesi‘ne başladı ve bu yıllarda “hackerlık” yaptığı için okuldaki bilgisayarları kullanması yasaklanınca o da çözümü kendisine bir bilgisayar yapmakta buldu; keza de eski bir televizyonu kullanarak. Tim Berners Lee, Oxford Üniversitesi’nden 1976 yılında mezun oldu. Mezuniyetten sonradan Cenevre’de bulunan Avrupa Parçacık Fiziği Araştırma Merkezi CERN’de yazılım mühendisi danışmanı sıfatıyla geçici olarak çalışmaya başladı.
Tim Berners Lee, 1980 yılında yazılım mühendisliği danışçalıştığı, dünyanın dört bir göre gelen fazla sayıda araştırmacının birbirleriyle olan bağlantılarını ve proje bilgilerini hatırlamakta güçlük çektiği için sormak anlamına gelen ‘Enquire ’ adında bir program yazdı. Herbiri birbirine yan birey ve proje bilgileri bundan böyle akıllarda yok, Berners-Lee’ nin deyimiyle ‘memory substitute’ yani bu programın sağladığı ‘yerine geçen kimse hafızada’ tutulmaya başlandı.
Bu projeden sonradan CERN’den ayrılan Lee, 1984 yılında CERN’e geri döndü ve daha iyi bir pozisyonda tekrar çalışmalarına başladı. Asıl yerine geçmek istediği, dünya genelinde herkesin erişebileceği bir data paylaşım alanı meydana getirmek olan Lee, bilgisayarda depolanacak ve birbirlerine bağlantıları verilerek oluşturulacak olan bu bilgi sistemlerini iki teknolojiyi kullanarak herkesin erişimine açabilecekti. Bu teknolojilerden ilki Enquire’ı yazarken de kullandığı Hypertext (yardımlı metin) teknolojisiydi. (Yardımlı metin bağlantıları, okuyucunun anlık olarak herhangi bir dökümandan bir diğerinni doğrusal olmayan bir yapıdadır.) Enquire’dan bambaşka olarak bu yeni projede kullanılacak öteki teknoloji internetti. İnternet, birbirine bağlantıları “Hypertext” yöntemiyle bahşedilen dökümanların bilgisayarlar aralarında iletilmesini sağlayacaktı.
sonra Cenevre’de Avrupa Parçacık Fiziği laboratuar’ında insan beyni gibi çalışan yani, birçok işlemi benzer anda yapabilen ve yaptıklarını saklayabilen bir program geliştirmiştir.
1989 yılında CERN’de egemen yüklenici olarak çalışırken, hypertext uygulamak için öneride bulundu. Oysa CERN kadar herhangi fakat yanıt alamayınca kendisi üzerinde çalışmaya devam etti ve nihayet 1990 yılında da bütün bu düşünülenleri gerçekleştirecek olan “Hypertext Aktarma Protocol” ü (HTTP) yazdı. Hypertext, bir dokümandan diğerine geçişi karşılayan bir buluştu: “(yardımlı metin) Vannevar Bush’un (1945 yılında) ve Ted Nelson’ın (‘hypertext’ kelimesini bulan) da aralarında bulunduğu çoğu kişi tarafından düşünülmüştü. Hypertext sistemlerinin birçoğu sadece tek bir bilgisayarda çalışacak şekilde tasarlanmıştı.” Hem, dökümanların internet üstünde bir adresleri olması gerekiyordu. URI (Universal Resource Identifier/evrensel kaynak tanıtıcı) adı bahşedilen bu adresleri de düzenledi. (Şimdilerde bu adresler URL (Uniform Resource Locator) olarak adlandırılıyor.)
Tim Berners Lee, 1989 yılında CERN laboratuvarlarında HTML programlama dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan İnternet üzerinden veri paylaşımını kolay ayla getiren bir servis olan data paylaşım sistemini kurmuş olan bilgisayar profesörüdür. Web’in babası kabul edilir. bununla birlikte ilk Ağ tarayıcısı yazılımı 1990 yılında geliştirmiştir.
1990’ın sonlarına dürüst, WorldWideWeb olarak adlandırılan istemci (client) programı da yazan Lee, HTML (Hypertext Markup Language) diliyle biçimlendirilmiş yardımlı metin sayfalarının internette yayı birincil web sunucusunu yazar ve bu sayede web sayfalarının başkaları göre görülmesini sağlayan Tim Berners-Lee, o büyük amacına da bu nedenle ulaşmış oldu.
1994 yılında Ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C’yi kurmuştur, halen de World Wide Web Consortium’un (W3C) başkanlığını yapmaktadır. Tim Berners Lee, bununla birlikte MIT’de kıdemli tahlilci ve Southampton Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörüdür.
1999 yılında time dergisi göre 100 akıl arasına Tim Berners- Lee’yi dahil etmiş olup, bir fazla ödül ve ünvan sahibi olmuştur.
Buluşunu para galip gelmek için uygulamak yerine, 1994 yılında www’nun bedava ve herkes kadar kullanabilmesini garantilemek nedeniyle W3C vakfını kuran Tim Berners-Lee; insanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth göre Sir ünvanı verilmiştir.
Tim Berners Lee, birincil eşi Jane ile Oxford’da tanıştı ve evlendi. Tim Berners Lee, 2014 yılında Rosemary Leith ile evlendi.