Ziya Hurşit
Ziya Hurşit Biyografisi
Türkiye Büyük Insanlar Meclisi’nin I. Dönem milletvekillerinden birisi olan Türk devlet adamı. Mustafa Kemal ATATÜRK’e suikast düzenlemeye teşebbüs suçundan yargılanıp idama hükümlü edilmiştir.
Ziya Hurşit Bey, 1890 yılında, Çamlıhemşin, Rize’de dünyaya geldi. Kürdoğlu ailesine mensup olan Hurşit Bey, gemi inşaası ve radyo operatörlüğü konusunda Gdansk, Almanya’da eğitim gördü ve eğitimini tamamlamasının peşinde Osmanlı’ya geri döndü.
Kurtuluş Savaşı’na gönüllü olarak katılan Hurşit Bey, savaşın arkasından Trabzon Delegesi olarak Erzurum Kongresi’ne katıldı. 1920 yılında ise Trabzon milletvekili olarak Türkiye Büyük Ahali Meclisi’ne katıldı ve Yozgat İstiklal Mahkemesi’nin üyesi olarak devir aldı.
Meclis’de olduğu sürede Mustafa Kemal ATATÜRK ile büyük görüş ayrılıklarına düşmesinin peşinde II. Dönem’de milletvekili seçilmeyen Hurşit Bey, 16 Haziran 1926 tarihinde, Atatürk’e aleyhinde suikast hazırlıklarında bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı. Gürcü Yusuf, Laz İsmail ve Çopur Hilmi ile beraber İzmir’de yer alan Kemeraltı Karakolu önünde Mustafa Kemal’e alev edip sonra kargaşadan yararlanarak kaçmayı planlayan Hurşit Bey, kaçışlarına yardım edecek olan Giritli Şevki Bey’in vicdan azabı duyarak planı ihbar etmesi üstüne arkadaşları ile beraber yakalandı.
Suikastte parmağı yer alan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kapatılırken arasında Ziya Hurşit Bey, Laz İsmail ve Çopur Hilmi’nin de bulunduğu 13 eylemci, 14 Temmuz 1926 tarihinde idam edildi.